brittensvardag.blogg.se

Teknikelände

Publicerad 2015-04-30 08:19:24 i Allmänt,

 
Tänk vad man blir beroende av tekniken!
 
Min dator har kraschat. Ja, just nu lånar jag dotterns för hon sover som en liten gris inne hos sig. Satt förmodligen uppe sent i natt och pluggade. Hursomhelst, nu gäller det att hitta någon som kan hjälpa mig för det här går jag inte i land med själv det är ett som är säkert.
 
Jag fick lite skrivklåda och tänkte skriva lite här på bloggen. Gick inte, hade ingen dator. Skulle betala en räkning, hade ingen dator. Vi började diskutera en sak här i går kväll, vi kollar i datorn sa gubben. Hm, tji fick vi, datorn funkade inte. T o m datorn hånade oss. "Denna enhet har tappat viktiga styrfiler. Uppdatera operativsystemet. Gå in på www......... Hur f-n skall jag kunna göra det när jag inte kommer längre än till denna förargliga text!?! 
 
Så skulle jag fixa lite varmt vatten, jag ville naturligtvis ha lite te i min fina blå mugg. Hm, det börjar lukta konstigt, smält eller bränd plast. Förb-t! Kontakten till vattenkokaren har bränt. Skrammel, skrammel fram med en kastrull och värma vatten som man gjorde förr, på Hedenhös tid. Ja det känns i alla fall så. Men te fick jag.
 
Så skulle jag vara lite redig nu när jag inte hade någon dator att leka med. Jag går ut och börjar trimma av lite gräs tänkte jag. Sagt och gjort. Fram med trimmer och lite skyddsutrustning och så började jag slå av gräset på den pyttelilla gräsplätten vi har närmast ytterdörren. Rrrrrrrrrrr prutt, krumf, hack, hack, TYSTNAD! Å så la grästrimmern av. Nästa gång tror jag att jag köper en get istället. Men förresten, då går väl den och dör eller så springer den till skogs och så ser vi aldrig den mer.
 
Tack och lov så fungerar radion (än så länge) men jag har en i reserv så jag sitter relativt säker där. Och böcker, dem läser jag fortfarande på det gamla vanliga viset utan att ha blivit beroende av datorn så det kan jag ju ägna mig åt en småregnig dag som denna. Valborgsmässoafton som det är och allting. 
 
Nej, en timme till skall gubben få sova men sedan skall han väckas för vi får åka ut och köpa ny vattenkokare och grästrimmer i alla fall. Den timmen skall jag ägna åt att försöka hitta någon som kan hjälpa mig med datorn.
 
 

Sokrates

Publicerad 2015-04-29 07:24:27 i Allmänt,

 
Ja eller kanske inte. Jag vet inte men jag tyckte texten var så bra att jag ville dela med mig. 

I det antika Grekland hade filosofen Sokrates rykte om sig att hålla kunskap och sanning väldigt högt. En dag kom en vän på besök och frågade:
- Vet du vad jag hörde om vår gemensamme vän?
- Vänta ett tag, svarade Sokrates. Innan du berättar någonting om vännen vill jag att du svarar mig på tre frågor. Det kallas trippel-filter-testet.
- Trippel-filter?
- Korrekt, fortsatte Sokrates. Innan du säger något om vår gemensamme vän kan det vara en god idé att filtrera vad du tänkte säga. Det är därför jag kallar den för trippel-filter-testet. Den första filtret heter Sanning. Är du helt övertygad om att det du ska berätta är sant?
- Nej, svarade mannen, men jag hörde det faktiskt av en mycket trovärdig person…
- Nå, då vet du inte vad som är sant eller falskt, avbröt Sokrates.
Låt mig då kontrollera med det andra filtret, Godhetens filter. Är det du tänker berätta om vår vän något positivt och gott?
- Nej, faktiskt tvärtom…
- Du vill alltså berätta något negativt om honom trots att du inte vet om det är sant!
Kanske du passerar nästa filter – Nyttans filter. Är det du vill berätta för mig om vår gemensamma vän något som jag kan ha nytta av?
- Nej, egentligen inte…
- Men om du vill berätta något som varken är sant eller gott och inte ens nyttar någon till, varför berätta det alls? frågade Sokrates
 
Tänkvärt eller hur?
 
 

Åldras

Publicerad 2015-04-28 07:56:27 i Allmänt,

 
Ja det gör vi alla om vi har tur. Jag hoppas på att få åldras länge, länge.
Jag tror inte att vi blir smartare när vi blir äldre men det är nog så att det börjar ta slut på dumma saker att göra. Vi har klarat av det mesta och har vi tur har vi lärt oss massor. För visst är det så att det vi gjort fel är det som vi lärt oss göra rätt. Ta det där med att cykla t ex, det är mycket misstag på vägen där men har vi lärt oss så sitter det där för evigt.
 
Nej, det var det där med åldrandet och dumma saker. När man uttalar den kursiva meningen så kanske det gör för alla andra som för mig, kommer upp minnesbilder från fester i ungdomen eller ett minne från en utekväll när man gjorde något dumt. Visst ler vi åt minnet och tackar vår lyckliga stjärna att mamma aldrig fick veta det. För det spelar ingen roll hur öppna vi är mot varandra så har vi alla små privata hemligheter, saker vi aldrig berättar för någon. Det kan bero på att det var riktigt dumma saker men oftast beror det nog på att de är genanta minnen. Minnen av saker som gjorde bort oss och fick oss att önska att vi var någon annan stans. Självbevarelsedrift kallas det visst. 
 
Men har ni tänkt på vilken förmån det är att få åldras? Hur många det är som aldrig får chansen. Tänk att få växa upp, gå i skolan, börja jobba, träffa en partner och få barn. Så småningom kommer barnbarnen och kanske barnbarnsbarnen. Men också att få träffa alla människor du mött och kommer att möta. Tänk så mycket glädje du haft av alla dessa människor, så mycket du lärt dig och så många goa skratt du fått. Visst, en och annan gång har du mött en sådan där människa som du stilla undrar till vilken nytta han eller hon blivit född, ett riktigt stolpskott, för dig retar eller irriterar hen alltid. Men när det gått några år så kan du förmodligen skratta åt alla dumheter som blivit sagda eller gjorda av eller tillsammans med den där människan. Men också att få åldras med naturens växlingar, teknikens utveckling och politikens turbulens både internationellt och globalt. Allt detta som blir snackisar och ger oss samtalsämnen att diskutera över en kopp kaffe eller te tillsammans med en god vän.
 
Eftersom vi aldrig vet något om framtiden får vi dra erfarenheter ur tider som gått. Tänk att fått uppleva hur välståndet nått gemene man, i stort sett, fått uppleva hur första människan satt sin fot på månen, hur vi kan tala med varandra trots stora avstånd genom en sladd och senare utan sladd. Att få se rörliga bilder hemma, i möbler av trä, glas och senare plast, i och för sig i svart-vitt men senare också i färg. Då för inte alls så länge sedan stora, tunga apparater men idag tunna som tavlor som kan hängas upp på väggen. Vi kan t o m ha "pausprogram" på dem med rörlig bild som visualiserar en brasa eller ett akvarium. Allt för att dölja att vi har en teknisk pryl som många säger blivit människans fördärv men som jag påstår att vi lärt oss mycket genom.
 
Ja, så låt mig åldras och bli riktigt gammal med sinnena i behåll, i alla fall syn, hörsel och minne. Att få träffa nya och gamla vänner, att få uppleva förändringar och förbättringar. Låt mig få uppleva glädje och sorg, ilska och skratt. Låt mig ge och ta emot många goa kramar i både lycka och bedrövelse. Så magnifika och stora önskningar har jag. Någon kanske säger att det är väl inga vidare önskningar men för mig är det en bland de vackraste gåvor.
Så håll mitt hjärta, håll min själ, allt jag ber dig, allt jag önskar, låt mig stanna i din vård.
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela