brittensvardag.blogg.se

En lånad text

Publicerad 2015-06-30 07:21:22 i Allmänt,

 
Hej mina vänner!
 
Idag skall ni få en rakt av lånad text bara för att jag tyckte den var så bra och så rolig och inte minst sann.
 
Författaren Frank Kaisers text om kvinnor över 40 år sprids just nu som en löpeld över internet. Det är inte särskilt svårt att förstå varför!  Läs, njut och skratta gott.

* En kvinna över 40 kommer aldrig att väcka dig mitt i natten för att fråga ”Vad tänker du på?”. Hon bryr sig inte om vad du tänker på. Om en kvinna över 40 inte vill se en fotbollsmatch, sätter hon sig inte bredvid dig i soffan och klagar. Hon går någon annanstans och gör något hon gillar istället. Och oftast är det mycket mer intressant.

* En kvinna över 40 känner sig själv bra nog för att känna sig trygg i vem hon är, vad hon är, vad hon vill ha och vem hon vill ha det ifrån. Få kvinnor över 40 bryr sig ett dugg om vad du tycker om henne eller det hon gör.

* Kvinnor över 40 är värdiga. De ställer sällan till med scener när ni är på operan, teatern eller på en fin restaurang. Men, om du förtjänar det, kommer hon självklart inte att tveka att skjuta dig om hon vet att hon kommer undan med det.

* Kvinnor över 40 är generösa med att ge beröm, ofta helt oförtjänt. De vet hur det känns att inte bli uppskattade.

* En kvinna över 40 har självförtroende nog att introducera dig för sina vänner. En yngre kvinna med en man kan till och med ignorera sin bästa vän eftersom hon inte litar på sin man i närheten av andra kvinnor.

* Kvinnor över 40 bryr sig inte om det skulle vara så att du blir attraherad av hennes väninnor, för hon vet att vännerna inte skulle svika henne.

* Kvinnor blir synska med åren. Du behöver aldrig betro dina synder för en kvinna över 40. De bara vet ändå.

* En kvinna över 40 ser elegant ut i knallrött läppstift. Så är det inte med yngre kvinnor. Ett par fler rynkor gör kvinnan över 40 sexigare än alla sina yngre medsystrar.

* Kvinnor över 40 är ärliga. De berättar på en gång att du är en dumbom eller om du uppför dig som en. Du vet var du har henne.

Ja, jag hyllar alla kvinnor över 40 av väldigt många olika anledningar. Tyvärr gäller inte samma sak för män. För varje vacker, smart och sexig kvinna över 40, hittar vi en skallig, småfet gubbe som gör bort sig med en eller annan 22-årig servitris. Till alla kvinnor: förlåt å dessa mäns vägnar.

Och till alla de män som säger: ”Varför köpa hela kon när du kan få mjölken gratis?”, här är en liten uppdatering: Nu för tiden är majoriteten av alla kvinnor emot äktenskap. Varför? För att kvinnor förstår att det inte är värt att köpa hela grisen, bara för att få en liten korv.

 

Bröd, framställning

Publicerad 2015-06-29 07:54:00 i Allmänt, Baka,

 

Bröd framställs genom att knåda en blandning av mjöl och degvätska, oftast tillsammans med salt och ett jäsmedel, till en deg. Som degvätska används bland annat vatten, mjölk, filmjölk, vassle och öl. Exempel på jäsmedel är jäst, bakpulver, bikarbonat och surdeg. Jäsmedlet gör att degen under jäsningen sväller och ger ett luftigt, poröst bröd med god smak och arom. Saltet ger förutom bättre smak en mer elastisk deg. I vetedegar bildas vid knådningen ett nätverk av gluten som ger degen en segare och smidigare konsistens. Det gör att degen lättare kan behålla de koldioxidbubblor som bildas av jäsmedlet under jäsningen. I rågdegar får man en liknande effekt genom att använda surdeg. Surdegen gör att rågens eget socker binder vatten och sväller. Degen får jäsa i en eller flera omgångar, formas till bröd och bakas i ugn.

Bröd bakas ofta i stora, avlånga stycken, det vi kallar limpor, som man sedan skär skivor av. Dessa breder vi oftast med smör eller margarin, och toppar med ett smörgåspålägg av något slag. Även portionsbröd, små brödstycken som bara behöver skäras itu, bakar jag ofta. Exempel på portionsbröd är tekakor, bräck och småfranska. I finlandssvenskan benämns dessa som semlor, inte att förväxla med fastlagsbullen, semlan.

Vid bakningen av bröd använder många yrkesbagare ofta ett förhållande som kallas för baker's percentage. I detta förhållande utgår man från mjölets vikt och kallar detta för 100 %. Därifrån räknar man ut de andra ingrediensernas vikt. Ett vanligt förhållande är 100 % mjöl, 60-75 % vatten, 2 % salt och 1 % jäst och lika mycket fett av något slag. Ju mörkare bröd, med grövre mjölsort desto mer degvätska behövs. När man bakar brödet kan man göra det med olika ingredienser. Man kan använda en surdeg, använda honung och salt, färsk jäst eller bakpulver. Utöver detta finns det bröd som inte jäser över huvud taget, och bröd som självjäser.

Jäsmedlet är det i bröddegen som gör att brödet jäser och expanderar samt får en porösare konsistens.  Hur lyckad jäsningen är har en avgörande del i den färdiga produktens smak.  Det som gör att brödet expanderar är jäsmedlets bildning av koldioxid. Koldioxiden fyller ut de bubblor som finns i knådade degar. Själva jäsningen gör att koldioxiden utvidgar sig och därigenom blåsorna, vilket ökar volymen, hur poröst brödet är, smak och arom. Den färska bagerijästen introducerades redan under 1700-talet för att bli allmän under 1800-talets början. Emellanåt används surdeg som ett komplement till jästen, även om surdegen kan användas som enda jäsmedel i ett bröd.  Men det är inget som en ovan bakare brukar ge sig i kast med. Surdegen innehåller mjölksyrabakterier.  Under jäsningen i och med bildandet av koldioxid förbrukas av jästen och surdegen socker.  Detta socker kan komma från mjölet, maltos eller tillsatt i degen med exempelvis socker och/eller sirap.

Om man tillsätter ett kemiskt jästmedel som bakpulver eller bikarbonat måste man tillsätta syra för att jästmedlet skall verka. I bakpulvret är denna syra redan tillsatt men använder man bikarbonat så är det lämpligt att tillsätta filmjölk eller kärnmjölk. I kaffebröd är det farinsocker eller choklad som gör jobbet. Oavsett jäsmedel ändras storleken, skorpan, konsistensen och smaken. 

Och nu när vi ändå talar om jäst och jäsning. Titta inte för mycket på de tidsangivelser som ofta finns i recept. De förutsätter en rumstemperatur på minst 25 grader och en luftfuktighet på bort emot 80-85%. Använd istället lite mindre mjöl än vad som står och jäs dubbla tiden innan du bakar ut. Detta för att undvika att brödet smakar jäst vilket hembakat bröd ofta gör. När du bakat ut är en god tumregel att du försiktigt kan trycka till på brödet och när degen genast återgår i sin ursprungliga form, ja då kan du grädda. Ett underjäst bröd möglar också mycket fortare så det är ekonomiskt försvarbart också.

 

 

 

 

Allt är så stilla

Publicerad 2015-06-28 09:00:00 i Allmänt,

Klockan har passerat åtta och jag har varit vaken ett par timmar nu. Det första som slog mig var, det var så stilla. Det kändes som om allt höll andan. Jag steg upp och drog upp persiennen, allt tycktes så stilla som jag känt. Inte ett löv rörde sig, ett dis låg mellan träden en bit bort och inte en krusning syntes på sjön. Nere på grannens gräsmatta stod ett trebent rådjur och betade. Hennes liv kommer att bli kort för får vi en kall och/eller snöig vinter får hon det svårt.
 
De med jaktlicens och kunskaper hoppas jag har sett henne så att de kan ta bort henne under höstens jakt. Jakt är inget jag gillar men jag förstår nödvändigheten ibland. För jakten är ju inte till för att skaffa föda nu längre och i absolut sämsta fall är det ett nöje men den riktiga jägaren skjuter sin kvot som länsstyrelsen bestämt och då är det viltvård. Vad kanske inte alla vet är att den riktige jägaren oftast äger sin mark och då ser han också till att de kvarvarande djuren har föda året om. Han röjer sin mark och ser till att det inte finns djupa hålor efter rotvältor och liknande som djuren kan falla ner och skada sig i.
 
Jag förundras över hur så mycket kan vara så stilla samtidigt. Tänk er själva, i varje kubikmeter jord och luft finns enorm energi och ingen vet hur många små djur och insekter som finns där ändå tycks allt vara som stelfruset.
 
Men så plötsligt, ett par löv blåser till för att sedan bli stilla igen. Det går en stund så fladdrar det till igen, det blir lite svaj i grenen men så blir det stilla igen. Jag tittar ner på sjön och ser hur ytan sakta krusas. Krusningen liksom rullar in mot land därutifrån. Så ser jag hur hela aspen liksom vaknar och det rasslar till i löven. Strax därefter vaknar björken tätt följd av granen och rönnen. Tallen och eken är lite mer svårväckta men efter ett par minuter ser jag även dem sträcka på sig och nästan som tänjer på sina grenar. Kan träd stretcha? 
 
Uppe vid taknocken ser jag hur en humla försiktigt sträcker ut sina små vingar. Egentligen för små för att kunna bära den fylliga kroppen. Men eftersom den inte vet det så flyger den iväg med ett mjukt brummande. På fönsterkarmen sträcker en vinbärssnäcka ut sig från sitt hus och börjar krypa bort mot hörnet för att undkomma de första strålarna som bryter igenom molnen. Men snigeln hade inte behövt ha så bråttom för molnen slöt sig snart igen. 
 
När jag sedan låter min blick spela över helheten ser jag hur träden liksom dansar som i en mjuk slowfox i tonerna av svalornas kvirrande, humlornas surrande och lommens sorgsna sång nere från sjön.
 
Ja så har jag det en söndagsmorgon när jag sitter här ensam vid datorn med min blå mugg inom räckhåll och med radion på låg volym som sällskap medan familjen sover. De satt förmodligen uppe till halv tre i morse och tittade på fotboll.
 
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela