brittensvardag.blogg.se

Oj!

Publicerad 2015-11-30 08:04:53 i Allmänt,

 
Tänk, det var inte alls länge sedan jag gnällde över att vi gick in i november. Årets absolut tråkigaste månad. Mörk och eländig. Men nu är vi vid vägs ände. Igår tände vi första adventsljuset och idag glittrar stakar och stjärnor i fönstren. Nu får också de flesta av oss lite mer att göra med städning och inköp och sådär. Rätt som det är, är jul och nyår över också och då vänder det och ljuset kommer tillbaka till vår del av världen.
 
I natt har det stormat och blåst något alldeles förskräckligt. Gorm har tydligen varit över oss med hela sin vindstyrka. Det har knakat och knäppt i huset och nu väntar jag på ljuset så jag kan gå ut och se så att allt är ok.
 
Våra små missar har också stormat. De har uppenbarligen samlat på sig en massa energi som de försökt springa bort i natt. Turerna har gått högt och lågt. Under de här sex senaste dagarna har de tvingats vara lite stilla för att såren skulle läka på flickornas magar men nu gick det nog inte längre.
 
Trots regn och blåst måste vi ge oss ut en sväng. Gubben har problem med en tand som krånglar så vi får åka till vår underbare tandläkare Tommy på Hisingen. Vi tar Subarun så vi vet att vi kommer dit vi ska. Ja det är inget fel på Forden men på dessa leriga väger så är fyrhjulsdrift att föredra.
 
Väl hemma igen så skall jag försöka få till ett litet brödbak sedan är det dags för middag och sedan är det kväll igen. Så rullar dagarna på och i morgon börjar julförberedelserna med bakning, godistillverkning och mat. I alla fall recepten till allt som jag lovade igår.
 
Hejsan!
 
Ja inget är sig likt. Fast jag behåller i alla fall min tratt på. Det gör inte Sessan. Tusse har fått för sig att han skall ha banden som våra trattar är fastknutna med och leka med. Jag låter min tratt sitta på ändå men Sessan böjer ned huvudet och sätter en tass på var sida om tratten för att hålla fast och sedan lirkar hon ut huvudet och sticker. Jösses så mycket spring hon har i benen. Matte stänger in Sessan i sovrummet och mig hos lill-matte och så springer Tusse emellan och krafsar på dörrarna. I natt höll vi på tills klocka var halv två och så satte vi igång vid halv sju igen. Nu är hela familjen vakna så jag tror jag skall lämna tillbaka datorn till matte och gå och lägga mig och vila frukost en stund.
Men innan jag går så måste jag ge människorna lite beröm för all den goda maten vi får.
 
Ha det nu så bra därute för det blåser visst något alldeles väldigt därute. Det är gott att få vara inne tycker jag. Hej med er så hörs vi snart igen.
 
 

1:a advent

Publicerad 2015-11-29 09:11:07 i Allmänt, Katterna,

 
Tänk vad tiden går och nu är vi redan där. En sådan här dag tänker jag ofta på en dikt jag hörde för första gången för länge sedan. Ni skall få första versen av mig idag.
 
När första ljuset brinner 
står julens dörr på glänt
och alla barnen glädjas
att fira få advent.
 
Advent, själva ordet kommer från latinets adventus (domini) som betyder (Herrens) återkomst. Detta är den tid som inleder det västerländska kyrkoåret. 
Den liturgiska färgen nu är violett och liksom fastan betecknar den eftertanke, lidande och botgöring.
Lite slarvigt säger vi första, andra.... advent. När vi istället borde säga första, andra.... söndagen i advent. För liksom påskfastan som omfattar sex söndagar så var adventstiden förr en julfasta. En tid innan julgrisen skulle slaktas och fest och frossa följde. 
Adventstiden är rörlig och infaller mellan den 27 november och 24 december. När juldagen infaller på en söndag blir adventstiden lång men om den istället infaller på en måndag, då blir den kort.
På norra halvklotet är detta den mörkaste tid på året och därför tänder vi så gärna ljus för att "räkna ner" adventstiden fram till jul. 4 söndagar - 4 ljus. Många är vi som hänger upp en adventsstjärna till jul. Seden, som till så mycket annat är Tysk. Till Sverige kom den så sent som på 1930-talet och var då elektrifierad. Personligen föredrar jag dem lite orange som tonar ut i blekgult även om det konstigt nog, hugger till lite när jag får se en sådan där stjärna som var uppbyggd runt en ställning av metall. Jag tror materialet var strå (halm).
Men så här ser det ut hos mig vid den här tiden.
 
                    
 
Hej! Tjena! Hallå!
 
Det var alldeles förskräckligt vad mycke grejer husse bär upp från källaren. Ändå viftar matte med fingret och säger att det bara är hälften, att de inte kan sätta upp resten för att vi härjar i fönstren. Vi kan väl inte hjälpa att det finns små förargliga flugor på insidan och fåglar på utsidan som vi försöker fånga. Det ligger ju i vår natur. Och med all skog på utsidan är det väl dumt med pyttesmå träd i krukor på insidan. Fast blommorna är fina. De ser ut som sådana där svärilar eller vad de hette. Fast i somras, när vi flyttade hit, var de gula eller bruna. Fast jag såg några pyttesmå ljusblå med. Mattes blommor är för det mesta vita och nästan svävar över bladen som stora svärmar av sådana där svärilar.
                       
                          
 
Nu vill jag att matte och husse tar av tjejerna deras trattar. Jag har ju ingen att leka med. Jag försöker få igång Sessan men då blir husse arg och säger att det inte är fair play att jaga ner henne bakom soffan för hon kan inte ta sig upp igen med tratten runt huvudet, Men det är väl bra? Då kan jag ju hoppa ner på henne utan att hon kan smita undan och upp i mattes famn. Missan som jag kunde jaga högt och lågt förut bara hänger med huvudet och går och lägger sig någonstans i närheten av människorna för då vet hon att jag får skäll om jag försöker mig på en brottningsmatch.
Nä, just nu är det väldigt trist. Mörkt och tråkigt ute och så verkar det vara kallt också för inga fönster står på glänt så man kan sitta och nosa i sig lite luft. Ingen att leka med och bara mousse, paté och terriner att äta. Det börjar bli tjatigt tycker jag. Tacka vet jag en skål hårdisar. Men jag åt visst för många så det blev för mycket i magen så nu lägger bara upp några stycken åt gången. Som godis ungefär. Godis ja! Oj, vad länge sedan vi fick sådana där godispinnar. Det får nog bli min uppgift idag, att försöka få människorna att fatta att vi skulle uppskatta lite godis.
 
Nej, jag får nog försöka se till att människorna pallrar sig upp så det blir någon ordning på torpet.
Tjingeling på er grankottar!
 
 

Melodikryss 48 2015

Publicerad 2015-11-28 11:03:32 i Allmänt,

 
Ja så var det dags igen och med anledning av att sporten ville in så startade vi redan 09,45. Så var du inte med från början kanske du kan få lite hjälp här. Vi börjar på
 
V11 Visst kände vi igen Agnes och Björn Skifs och mindes Kronprinsessans bröllop med sin Daniel.
L9 Nog hette gitarristen Les Paul som Mary Ford var gift med. 
V10 Melodititeln känner vi som Evert kort och gott. Framfördes en gång av Stefan Ljunkvist och Laila Westersund i Lailaz.
 
Redan dags för nyheter och efter dem börjar vi med ett tvådelat svar på 
 
L4 Och där skriver vi in Star Wars för så hette filmen som musiken skapades till.
V8 Ann-Louise Hansson, Towa Carson och Siw Malmqvist i C'est la vie
L3 Filmens svenska titel känner vi som Pianot.
V6 Musiken till den här melodin var skriven av Jules Sylvain.
L1 Hennes tvådelade artistnamn är Lady Gaga
V5 Originaltiteln på den här operan är La Traviata av Guiseppe Verdi
V4 Ska vi plocka körsbär i min trädgård undrade Ann-Christine Bärnsten en gång och det är fortfarande världens bästa låt att börja gnola på när en låt fastnat i huvudet.
 
Så var det dags för nyheter igen men vi fortsätter på
 
V7 Hårdrock och vi hörde Kiss i Paradise City
L2 Operettens svenska namn är Grevinnan Mariza
 
Då är det bara att skicka in och hoppas på vinst.
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela