brittensvardag.blogg.se

Nej!

Publicerad 2015-09-30 08:42:00 i Allmänt,

 
Det är nog det första ordet ett barn lär sig efter ord som mamma och pappa. Men det är ju inte konstigt egentligen. Så fort ungen kommer upp i krypåldern så börjar man ju med nej, jajja! Nej! Inte kontakten. Nej! inte röra. Nej, nej, nej!
 
Det är konstigt egentligen för nej är ju svårare att säga än ja. Men nej är ju oftast den enkla vägen, har ni tänkt på det? Nej, jag går inte med ut i skogen (jag sitter kvar här). Nej, jag skall inte byta (jag vill ha kvar det gamla invanda). Vi säger oftast nej när vi inte törs se framåt när vi inte vågar säga ja. Därför är det också mer bekvämt när en försäljare t ex ställer en ja/nej-fråga än när han ställer en öppen fråga. En fråga där du måste motivera varför du säger ja eller nej.
 
Tänk vad mycket trevligt vi får vara med om när vi säger ja istället. Vi kan få chansen att träffa nya människor att se nya miljöer att få smaka något nytt eller höra något vi inte hört förut.
 
 
Ni som varit med ett tag och följt mig på bloggen vet att jag gärna så här års visar bilder på morgonhimlen när Aurora, morgongudinnan, visar oss sin vackra kjol. Men idag tänkte jag visa er en kvällsbild istället. Så här såg det ut i väster i går.
 
 
Prrr, krrrr
Ha ha ha, så roligt vi hade i går kväll. Men jag skall inte gå händelserna i förväg. Det började redan igår morse. Som ni kanske vet var Tusse så där superkelsugen som bara han kan vara. Nästan hela morgonen satt han i famnen på matte och blev kelat och ompysslad med. Ibland är matte inne på något som heter facebook och där finns det en massa roliga bilder, det har jag också sett. Igår när Tusse och jag fick en stund tillsammans på puffen så berättade han att matte visat en film med en ofantligt stor och tjock katt som satt vid en toarulle och såg till att rulla av pappret. Vi diskuterade saken en stund och så kom vi på att det vore roligt att se hur mycket papper det var på rullen. Men vi kom överens om att det var bäst att vänta tills alla satt framför TV:n på kvällen för då har de inte så bra koll på oss.
 
Sagt och gjort. När kvällen kom och alla människor satt bänkade framför den där stora rutan med rörliga bilder skred vi till verket. Först tog Missan tag i ett hörne på pappret och sprang ut i köket, runt köksbordet och stolarna men rätt som det var hade hon trasslat in sig något alldeles förskräckligt så pappret gick av. Men då tog Tusse tag i det och sprang igenom mellanrummet och in vardagsrummet, runt matbordet och in i sovrummet och där gick hans pappersremsa av. Då tog jag vid. Jag var smart för jag drog ner en stor pappershög som jag tog i munnen och sedan sprang jag in i mellanrummet, upp på skåpen, runt ett par krukväxter och ner på golvet upp i bokhyllan och ner i soffan som står där. Då upptäckte jag att pappret gått av igen så jag sprang tillbaka till badrummet men det var tomt på rullen. Ungefär där upptäckte matte och husse vad vi gjort. De samlade ihop allt papper och rullade upp det igen och det var bra för när de satt sig tillrätta igen gjorde vi om hela prociciduren. Men ingen blev arg, de skrattade bara. Men när de rullat upp pappret igen så sa de att om vi gjorde om det så skulle vi inte få någon mat i morgon och då tyckte vi att det var bäst att låta bli.
 
Nu drar Missan igång en följa John så nu har jag inte tid mer. Hej med er tills jag får möjlighet att skriva igen.
 
Prrr krrr prrr
 
 

Ännu en dag

Publicerad 2015-09-29 08:57:32 i Allmänt, Katterna,

 
Dagen började i mörker, jag var uppe tidigt. Jag fick ganska snabbt sällskap av tre små hungriga och kelsugna små kissekatter. Min vana trogen så startade jag med att knäppa på radion, P4/Gbg. Sedan åkte vattenkokaren på, temuggen, den blå med lilla vita kissekatten på, gjordes i ordning, dagens val av flingor portionerades ner i min djupa tallrik och på assietten samsades ett par cocktailtomater med några skivor gurka, en bit melon och några vindruvor.  Till sist slog jag mjölk på flingorna, satte mig ner och tände mitt lilla ljus. Det är samma som förra vintern så jag besparar er en bild. Jag såg dagen randas fast dimslöjorna hängde tunga över skogen. Nu är frukosten uppäten, min blå mugg har fått påfyllning, ljuset har jag blåst ut men radion gör mig fortfarande sällskap. Jag har satt ännu deg till bröd då gårdagens bak faktiskt är slut. Nej, vi har inte ätit upp åtta kakor bröd själva. Jag lyckades bara rädda undan en till oss. Ha, ha, ha. Visst är det underbart att få känna sig uppskattad?
 
Kommer ni ihåg att jag för några dagar sedan ondgjorde mig över alla "dagar" som skall uppmärksammas på olika sätt. Idag är det då "kaffets dag" men vi firar också Mikael på namnsdagen. Det tycker jag är bättre att uppmärksamma. Det är betydligt fler som älskar en Mikael än som älskar kaffe, tror jag i alla fall. Vem var då Mikael som gjorde att han hamnade i almanackan? Eftersom namnet har funnits med sedan medeltiden tror man att det är ärkeängeln Mikaels "fel". Han var en av tre namngivna ärkeänglar jämte Gabriel och Rafael i Bibeln. Jag hittade en bild av honom på nätet och den delar jag med er.
 
                                                      
 
Till sist vill jag bara för den som undrar tala om att jag tränar nästan varje dag. Som idag till exempel, då tränade jag nästan.
 
Mjaurrr! Hallå!
 
Brrr vad det är kallt! Jag fryser! Så fort jag och tjejerna får möjlighet så kryper vi upp i sängarna, helst i mattes för där är varmast men husse och lillmatte har så mysiga filtar i sina så där är också ok. Men bara människorna har vaknat så blir det varmare. Dels för att matte plingar tre gånger på en mojäng och sedan blåser det varma sköna vindar och vi kan ligga på varsin stol och mysa. Har vi tur går matte ut i köket och tänder lampan bakom det där konstiga glaset där det brummar. Efter en stund blir det varmt och gott i köket också men då börjar nästa elände för då börjar matte hälla sådant där vitt puder som man nyser av i den där blanka bunken. Ja det blir inte bara puder för hon lägger i vatten och mjölk också. Å så sådant där gott smör som de har på sina mackor. Sedan pyttsar hon ner lite andra grejor också men det vet jag inte vad det heter eller hur det smakar men det vet nog Missan för hon smakar på allt. Husse säger att hon är som en ettåring som skall smaka på allt. Jag vet inte vad en ettåring är men det kvittar, det är säkert inget jag behöver veta. Åter till ordningen! Hursom helst, när matte är nöjd och allt lagts i bunken då vrider hon på en knapp och då sticker vi alla tre för då väsnas det ordentligt, riktigt länge. Mins fem minuter. Fördelen är att det börjar lukta gott så småningom och Missan säger att det är bröd det doftar. Missan gillar bröd, särskilt om de lägger ost på. Själv gillar jag bäst stunderna mellan brummandet och doften för då ligger jag i mattes famn och myser. Matte är varm och mjuk och kliar mig så gott på halsen. Där kan jag ligga riktigt länge. Lite skämmigt är det för jag brukar somna och då vaknar jag av en puss och matte som säger att - nu lilla älsklingen får du flytta på dig för nu skall jag..... Vad det nu är hon skall göra.
Nu mina vänner får det vara bra för idag för nu gick husse och lade sig en stund ovanpå. Han har visst inte sovit så gott i natt. Han säger att det är fullmåne men jag har inte sett att månen druckit något.
 
 
 

Blodröd supermåne

Publicerad 2015-09-28 08:18:16 i Allmänt,

 
Visst låter det som titeln på en spänningsroman av Jan Guillou eller John Grisham? Men en röd måne kunde vi som var vakna skåda tidigt i morse. Ja när den inte var dold av jorden förstås. Låter det konstigt? Inte ett dugg. Det är som väl nästan alla vet så, att månen inte har egen lyskraft utan vi kan se den genom att solen lyser upp den himlakropp vi kallar måne. I natt föll det sig så att månen befann sig så nära jorden som är möjligt. Därav supermåne. Men i och med månförmörkelsen så bröts solljuset i jordens atmosfär och då är det främst den röda färgen som bryts. Därför antog månen färg som om den vore en blodapelsin utslängd i Universum. Så här såg den ut från mitt sovrumsfönster ungefär tio minuter i fyra.
 
 
Men det var inte det enda som hände i natt. Om man som jag vände och gick ut i köket, som ligger i östra delen av bostaden, så kunde man också se två "stjärnor" lysa starkt. Det var inga stjärnor utan planeter, Jupiter och Venus. De "lyste" lika starkt som polstjärnan som ni ser i vänster bildkant här på min bild.
 
Men ni som tänkt tanken, tokmänniska, har hon varit uppe sedan halv fyra, det har jag inte. Ungefär klockan fem kröp jag ner i sängen igen tillsammans med Tusse och så sov vi en timma till.
 
Nu skall jag strax sätta en deg till ett nytt bröd som i receptet kallas säterkakor. Det är brödkakor på både vete och råg med en lite annorlunda kryddning, ramslök.
 
Framemot lunch skall vi åka till Sexdrega och hämta hem vår nya bil. Det blir en blå Ford Focus 2005. Så här ser den ut.
 
 
Prr,Krrr
Nu är det synd om oss skall jag be att få tala om. Vi svälter ihjäl! Matte och husse köpte en ny sorts mat, den heter "Smart". Men det var inte särskilt smart att köpa den tycker jag för vi tyckte inte att den var god. Gelén som den ligger i är rätt ok men när vi slickat bort den så låter vi resten vara. Vi sätter oss i en ring runt matte och så jamar vi så mycket vi kan. När hon inte verkar fatta går vi fram till våra matskålar, jamar och tittar uppfordrande på matte men hon verkar inget fatta för hon bara skriver och skriver och skriver.
Men vi har haft några sköna dagar nu. Lillmatte har varit hemma i fyra dagar nu. Hon har i och för sig pluggat men det har bara varit att hoppa upp i knät på henne så har hon slutat med det hon hållit på med och kelat med oss i stället. Hon är också bra på det sättet att hon verkar ha all  tid i världen till att leka med oss också. Hon rullar bollar till oss, ger oss lite godis och gömmer sugrör under mattan som vi har ett fasligt sjå att få fram igen. Tusse eller om det var Missan lekte med vår bästa boll, den som det ligger en bjällra i. Rätt som det var rullade den in eller under på ett ställe vi inte kommer åt och nu har vi glömt var den ligger så vi kan inte be någon av människorna att ta fram den till oss heller.
Nej, nu skall visst matte köra igång den där hemska maskinen igen så nu sätter jag punkt för idag. Tror jag sticker och gömmer mig under soffan i vardagsrummet. (Jag är den enda som fortfarande kommer under).
 
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela