brittensvardag.blogg.se

Vitt, vitt, vitt

Publicerad 2016-02-18 08:29:00 i Allmänt, Baka, reseminnen,

 
50 nyanser av grått finns det en bok och film som heter men att det fanns 50 nyanser av vitt var inget jag tänkt förut. Den som känner mig vet att jag inte köper färger rakt av sådär, vare sig det ena eller andra, då jag har en förmåga att se nyanserna. Vitt är således nästan aldrig vitt utan har en ton av rött, blått, grönt eller gult.
 
Varför detta tjafs om färger? Jo det snöar! Små äckliga vita flingor som faller tätt, tätt. Resultatet är en vit filt över allt utanför fönstret. Jag hör inte till dem som uppskattar denna typ av nederbörd. Nej, jag föredrar en annan typ av nederbörd. När blombladen från fruktträden sakta faller mot marken i en stilla vårbris. Då skulle jag vilja vara på Mallorca från nu och fyra till sex veckor fram i tiden för ni kanske kan tänka er effekten av när dessa träd fäller sina kronblad.
 
                           
 
Det är mandelträden som just nu blommar för fullt. På Mallorca växer det tusentals mandelträd. Ja faktiskt har man räknat till ca 7 miljoner träd i en nyligen gjord räkning.

Alla träd har ännu inte vaknat, men de som har kommit igång är fulla med ljusrosa blommor som täcker de kala grenarna. Det är en syn man aldrig tröttnar på.

Medeltemperaturen i januari är runt sju grader, men vissa dagar stiger temperaturen till 20 grader. I år har det varit temperaturer utöver det vanliga då medeltemperaturen i januari var +18 grader. Lokalbefolkningen kallar dessa dagar för petit estiu (vilket betyder lilla sommaren). Sådana dagar är vad mandelträden behöver för att komma igång. Senare köldknäppar räcker inte för att knäcka naturens gång.

Det var araberna som introducerade mandelträdet på Mallorca. År 903 planterade Morerna det första trädet på ön. Det är dock inte arabernas förtjänst att det finns så många mandelträd på ön.

Vi kan alla skänka en tanke till vinlusen, för utan den hade vi inte haft dessa böljande ljusrosa blomhav. År 1890 nådde lusen Mallorca och bara ett par år senare var alla vinrankor döda. Bönderna var tvungna att tänka om och många av dem ersatte vinet med mandel. Vinbergen fylldes med mandelträd eftersom det fanns en konstant marknad och priserna var mer stabila.

Idag har mandelproduktionen på Mallorca minskat markant. Lägre produktionskostnader i andra länder är den främsta orsaken till nedgången. Det finns dock fortfarande bönder som kämpar på och ser till att det fortfarande finns lokal mandelproduktion.

Nya träd odlas upp i plantskolor under två år. Trädet är fullvuxet efter 10-15 år. 45 år senare är blommningstiden över. Livet har sin gång.

Alla som kommer till Mallorca bör prova mandelkakan som är en verklig delikatess. Det finns nog lika många recept som det finns släkter på Mallorca. Här under följer ett grundrecept. Bor du i Sverige så hittar du ingredienserna i din lokala mataffär. Ett tips är att avnjuta mandelkakan tillsammans med vaniljglass.

”Gato de Almendra” (mandelkaka)
250 gram florsocker
8 ägg, gulan och vitan separerade.
Skalet av en citron
Lite kanel
1 vaniljstång.
250 gram skalade finmalda mandlar
Smörad kakform.

Rör ihop florsockret med äggulan till en slät smet.
Tillsätt citronskalen, kanelen och vaniljen.
Blanda i den malda mandeln.
Vispa äggvitan till ett hårt skum, tillsätt smeten och rör om till en jämn smet.
Häll i smörad form och baka 60 minuter på 180 grader.
Lägg upp, låt svalna och pudra på florsocker.

Smaklig spis!

Visst håller ni med mig? Visst är blommande fruktträd vackrare än det här?

                
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela