brittensvardag.blogg.se

Finbesök

Publicerad 2016-07-31 09:35:00 i Allmänt,

 
Ja vad definierar egentligen ett finbesök? Egentligen är det väl så att nästan 100% av alla besök är fina och gläder oss. Utom då möjligtvis en viss granne och Jehovas vittnen men annars så.
 
Men vårt besök igår då? Jo han flög hit alldeles själv. Det var en Pandion hallateus. Det är en medelstor rovfågel som är 145-170 centimeter mellan vingspetsarna och väger uppemot 2.000 gram.
 
                                                 
 
Jodå, så var det. Det var en fiskgjuse som seglade in och landade på vårt vedbodtak. Bara cirka 4-5 meter ifrån där vi satt. Nej, den här fågeln sitter inte på något tak och inte har jag tagit bilden själv heller. Först blir man så förvånad, sedan blir man så fascinerad och till sist är man så rädd att störa den att man inte vill resa sig för att hämta mobil eller kamera och då är det tur att internet finns med alla bilder man kan tänkas behöva. Först var vi lite rädda för att den skulle norpa någon av katterna. Lilla Sessan till exempel, hon är ju inte så stor men så sansar man sig och tänker efter. Fiskgjusen äter ju uteslutande fisk och våra katter vill ju inte ens äta fisk så orolig behöver man inte vara. Men vi har ju andra rovfåglar som seglar över här ibland så man skulle kanske kolla vad de gynnarna vill ta för byten. Duvhöken är för liten så den kan vi lämna därhän. Likaså kattugglan för den är också för liten trots namnet men minst är sparvugglan och den ser vi ofta i träden och buskarna runtomkring.
 
                                      
 
Vad har vi då kvar? Jo massor men min kunskap är inte så stor i ämnet så jag får leva i okunskap tills jag lyckats leta reda på de jättefåglar jag också sett i närheten. Den ena höll vi på att krocka med häromdagen. Den kom seglandes rakt emot oss och var så stor att den fyllde hela vindrutan. Det enda jag kan säga säkert är att det var en uv eller uggla. Allt gick bra för vi körde så sakta då vi precis kört upp för en brant backe och gjort en 90-gradig sväng. Den andra rovfågeln ser vi då och då. Allt som oftast sitter den på en staketstolpe vid en eller annan åker i närheten men än har jag inte lyckats lista ut vilken sort det är.
 
Alldeles nyss kändes det som om jag skulle vara tvungen att sätta på kaffehurran då två stridsflygplan dundrade rakt över huset och så lågt att jag kunde se beteckningarna på det. Nu gick det så fort att jag inte hann se några siffror eller bokstäver men en gul ring med tre kronor i hann jag se i alla fall. Lite lomhörd känner jag mig också och alla tre katterna kom infarandes och dök in under soffan. Vad är det som händer? Hade vi verkligen stridsflygplan kvar i närheten av Göteborg? Får de verkligen flyga så lågt över bebyggt område? Ja frågorna hopar sig och svar lär jag väl aldrig få för jag tänker inte forska i det.
 
 

Melodikryss 30 2016

Publicerad 2016-07-30 10:58:00 i Melodikryss,

 
Nu är det lördag igen och jag kan inte sluta fascineras av hur fort en vecka går. Så nu spottar vi i nävarna och kör igång. Vi börjar veckans kryss på
 
V9 Ray Charles smekte här fram en härlig 60-talshit, I can't stop loving you.
L1 Naturligtvis fortsätter vi med en annan hit. The Beatles Yesterday.
V8 Celine Dion kom som nummer tre idag med sin I drove all night
L2 Bert Karlsson gjorde oss den äran med sin Hoppa hulle
V5+V12 Moonlight Serenade av och med Glen Miller och hans storband.
L11 Per Gessle och Gyllene Tider med sin Sommartider gjorde oss den äran.
 
Sedan blev det lokala nyheter och väder på halvslaget. Här nåddes vi av budet att Ronny Hartley som i 50 år ledde Lisebergs promenadorkester avlidit och skall begravas den 13 augusti.
 
L3 Ann-Louise Hanson sjöng Stig Olins fina Jag tror på sommaren
V1 Lite Dan Andersson tog oss till Yokohama i sin Jungman Jansson.
L4 Madonna gjorde entré med sin Living for Love
V7 Musikaldags, Handlar om en ung dam som vill bli nunna. Jag talar så klart om Sound of Music och Maria.
L10 The Killer eller Jerry Lee Lewis gjorde oss den äran.
V6 Jag har bott vid en landsväg och då tänker vi såklart på Edvard Persson.
 
Ja det var väl det. Nu är det bara att skicka in och hoppas på lite tur. Vi ses om en vecka igen i ett nytt Melodikryss.
 
 
 
 
 

Kreativitet

Publicerad 2016-07-30 09:09:29 i Allmänt,

 
Ibland tycker jag världen tycks stå still men så ser jag mig omkring och ser hur kreativiteten flödar. Den yttrar sig i lite trädgårdspimp som hos Tony Johansson i Egypten eller hos Marita och Göran Andersson på Hisingen, eller så virkar man, tänk att denna 80-talssyssla är på så stor frammarsch, dukar som hos Inga-Britt i Veddige eller Jennie i Tumba. Fantastiska smycken i gediget pärlarbeten skapar Iréne och hennes vänner borta i Borås. Små broderier (ibland stora för att inte säga gigantiska) gör till exempel Rita i Partille och Anita i Trondheim. Decuopage skapar Heléne i Kalmar och Inger i Lidköping. Fantastiska kort och söta små flaskor skapar Lillemor och hennes vänner i trakterna runt Uppsala. Ja, såhär skulle jag kunna hålla på länge, riktigt länge. Men till sist och syvendes kan vi väl bara konstatera att det nordiska folket är väldigt händigt och har stor fantasi. För vi skall inte tala om alla dem som skapar fantastiska maträtter varenda dag till sig och sina familjer, det saftas, syltas och bakas i snart sagt vartenda hem. Tänk om allt detta arbete och all den kraft skulle kunna värdesättas då hade rikedomen varit rejält omfördelad i det här landet.
 
Men konstigt nog är det dessa människor, de kreativa och fantasifulla som är lyckligast. De strävar inte hela tiden framåt utan lever i stunden långa perioder åt gången. Vad har du för intresse? Vad gör du för att slappna av och rensa skallen?  Kanske löser du korsord eller läser. Det är också ett sätt att slappna av fast man samtidigt håller hjärnan igång och det skadar inte. Vad som skadar är att hela tiden försöka ta in hela det nyhetsflöde som finns runt omkring oss. Att aktivera oss på de mest konstgjorda vägar i dammiga lokaler som stinker av svett och bakterier i stället för att ta på sig stövlar och luffa runt i skogen en timma eller två. Går man inte bara på stigarna så lovar jag att man kan motionera varenda muskel i kroppen och samtidigt vädra ut lungorna. Och det bästa av allt, det kostar inte en krona och inte behöver du lägga pengar på glassiga trikåvaror i syntetiska material heller.
 
Så plocka fram din kreativa ådra och gör något nytt idag. Något du kanske aldrig gjort förr eller kanske var det länge sedan du gjorde det sist. Det spelar ingen roll vilket bara du känner dig bekväm med det och finner nöje i det. Tänk om du skulle ta och baka ett bröd eller en kaka till eftermiddagskaffet eller gå ut i skogen och plocka lite blåbär, det finns kvar och kanske lite hallon eller björnbär och gör en god paj till dessert. Tänk vad mycket uppskattning du skulle få. Uppskattning som vi alla behöver för att inte vissna likt en blomma utan vatten.
 
                           
 
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela