brittensvardag.blogg.se

Stilla

Publicerad 2016-03-31 09:06:00 i Allmänt, Katterna,

 
Allt är så stilla. Som om hela världen därute håller andan i väntan på något. Vad väntar den på? Förhoppningsvis "bara" solen. Får man tro norska vädersajten www.yr.no så kommer inte solen förrän i kväll men den skall visst hålla i sig tills i morgon eftermiddag/kväll. Det kan inte hjälpas, regnet behövs men det är så skönt när solen lyser. Allt blir på något vis mycket lättare. Jag tror jag skulle behöva ett par veckor med garanterad sol och lite värme nu men så blir det inte om jag inte vinner ett par miljoner, i alla fall ett par hundra tusen. Men hur skall man göra det när man inte spelar?
 
Allt var också stilla i går eftermiddag och kväll när telefon, TV och internet låg nere här hos oss. Det var ett stort serverfel hos vår tjänsteleverantör OCH fiberbrott i vår förening. Vår fiberförening fixade våra problem först men det hjälpte ju inte oss men alla andra med andra tjänsteleverantörer blev glada. Vi fick vänta till 21.40 innan allt var igång men så dags var det inte dags att ring runt och tala med folk eller bänka sig framför dator eller TV. Tur man hade mobil så man hann dra iväg ett sms i alla fall innan telefonen laddade ur. De här nya platta telefonerna är ju alltid urladdade och inte skall man prata i dem heller med laddningskabeln i. Det har man ju sett skrämmande exempel på. Nej, med den nya fina teknologin har vi gjort oss så sårbara. Vi är nästan tillbaka på postdiligensens tid fast idag hade vi nog använt bilen för att skicka runt meddelanden. Men när oljan är slut då? Vad gör vi då? Elbil säger någon kanske men den skall ju också laddas titt som tvätt och står mer still på laddning än du kan bruka den. För många år sedan läste jag någonstans att någon uppfunnit en motor som gick att driva med vatten men den tekniken skulle göra allt vatten avgiftsbelagt med största säkerhet eller så skulle man inrätta en ny skatt att belasta oss med. Det är inte klokt vad vi blivit sårbara i vår infrastruktur. Har vi gjort oss själva en otjänst?
 
Nej, det är allt tur att vi har kärleken att förlita oss på. Den ger oss kraft och styrka att orka vidare ner hela världen går en emot. Kärlek ja, då kom jag att tänka på något annat jag läste ganska nyligen. Det var ungefär så här; En kvinna kan vara en mans bästa vän, största kärlek eller värsta mardröm. Det beror alldeles på hur du behandlar henne. Nu är det ju inte bara den konstellationen som fungerar så utan Kvinna till man, man till man och kvinna till kvinna också. Så var rädda om er och ta hand om varandra så att vi får ha varandra riktigt länge. Och i de förhållanden som inte blir så långa så är det extra viktigt att vi tar hand om varandra och visar vår kärlek medan tid finns.
                                                     
 
Prr Krr
 
Vad mysigt det lät det där med kärlek. Det får vi en hel massa av här , där vi bor. Men det är inte alltid vi vill ha den. Ibland har vi inte tid för då äter eller leker vi. Men ibland blir det också trängsel i någons famn för då vill vi vara på samma ställe alla tre. Det är skönt att de inte gapar och skriker här i huset i alla fall för höga ljud är det värsta jag vet. Särskilt när det inte är ett ljud jag hört förut eller inte hört på väldigt länge. Som igår när vi satt och åt och matte tappade ett paket djupfryst bacon i golvet. Jag hoppade flera centimeter rätt upp i luften där jag satt, svansen blev yvig som en julgran och sedan sprang jag för glatta livet in och gömde mig under soffan. Där blev jag kvar ett par timmar innan jag vågade mig fram igen. Matte gruffar lite om att jag inte borde vara så rädd längre nu när vi bott här så pass länge. Det är faktiskt mer än sju månader nu. Men matte vet att det finns ett center i hjärnan som agerar alldeles på egen hand och som gör oss beredda på flykt. Det kan bli mindre med att ett annat center, som vi kan påverka, blir större. Det är ett center som växer med hjälp av kärlek och kunskap, det ger oss självförtroende och självkänsla. Matte säger att mitt center för flykt nog upptar nästan hela huvudet eftersom hon inte lyckats få mig riktigt tuff och framåt ännu. Men jag vet att vi skrämmer varandra. För ibland gömmer sig Tusse någonstans och så när Missan kommer förbi så hoppar han på henne och då blir hennes svans som en julgran och så springer hon för glatta livet. Jag som legat och sovit blir så klart överrumplad och jätterädd och då far jag iväg som ett jehu och skrämmer Tusse halvt från vettet och sådär kan vi hålla på en stund innan allt lugnar ner sig.
 
Nu börjar jag allt bli lite sugen igen. Jag undrar, kan man kanske snika till sig lite mera mat tro? Det behöver inte vara mycket, bara ett par bitar eller så, gärna med en skvätt grädde, mjölk eller sådan där tjock mjölk, jogurt eller vad det heter. Det är gott. Särskilt om det är lite banan i. Mums. Sedan somnar man gott må ni tro. Det är det vi brukar kalla att vila frukost. Husse har sovit dåligt i natt så han har lagt sig lite ovanpå. Om jag skyndar mig kan jag kanske få en plats bredvid.
 
Hej då och var rädda om er och varandra.
 
 
 
 

Redan onsdag

Publicerad 2016-03-30 08:15:00 i Allmänt, Recept,

 
Veckan går fort när den börjar med helgdag. Om bara en liten stund skall jag åka ner till Partille och hämta mina nys slipade solglasögon. Så tyvärr blir det inget långt inlägg just nu. Kanske att det blir mer när jag kommer hem.
 
Jag hinner i alla fall inte baka idag, det gjorde jag ju igår och så här blev limporna när de blev klara.
 
                      
 
Å här kommer receptet.
 
50 gr jäst
5,5 dl mjölk
0,5 dl rapsolja
2 tsk salt
2 tsk pomerans
4 dl grahamsmjöl
9-11 dl vetemjöl special
 
Pensla med ägg och strö på vallmofrö. Grädda i 225 grader eller 200 grader varmluft i 25 minuter.
 
 
 

Veckan börjar bra

Publicerad 2016-03-29 10:06:36 i Allmänt, Katterna, Mat,

 
Tänk så finurligt. Veckan börjar med tisdag och vi är redan på väg mot en ny helg. Den nästkommande blir inte så lång men vägen dit är inte heller så läng så det jämnar ut sig. Den 29 mars betyder att fyra vänner fyller år, nej förlåt, fem är de ju, och i kylen har jag tre liter mjölk med bäst före dag idag. Jag är lite "pipplig" och skulle inte dricka den mjölken i morgon, knappt idag heller för den delen men slänga ut? Nej, aldrig! Därför har jag bakat ut tre stora bröd så där försvann knappt en liter. Funderar på att vispa till en våffelsmet som jag kan slänga ner i frysen och då försvinner åtta deciliter till. Sedan har jag bara 14 dl kvar och 6 av dem gåt åt till middagen. Resten får familjen ta till frukost i morgon såvida jag inte gör ostsås och stoppar i frysen också. Jättebra att ha färdigt om man t ex gör lasagne.
Jag brukar vara bra på det där att beräkna vad som går åt en långhelg eller en vanlig vecka för den delen men så blir inte något som man tänkt sig och då kan det bli saker kvar. Det är inget att bli ledsen för. Det viktiga är att man lär sig ta hand om sakerna som blivit kvar. Torrt och lite tråkigt bröd som inte möglat rostar man lite försiktigt i ugnen och mal ner till ströbröd till exempel. Grönsaker kan du sno ihop till en god grönsaksröra som du serverar till stekt kött av något slag och färska örtkryddor kan man enklast hacka och frysa in, gott att ha till gratänger och soppor bland annat.
Det är som någon sagt, svårt att tjäna en million men det går att spara till en. Det är kanske få förunnat att klara av det för man måste ju leva också. Men skall man ha en chans att i alla fall skrapa ihop en tiondel av det så måste man utnyttja de resurser som man skaffat sig för en del av de pengar man tjänat. Då är det viktigt att slänga så lite som möjligt. Det jag ändå slänger, potatisskal, blast och kärnhus hamnar i komposten där masken gör om det till fin och näringsrik jord. Den blir så kraftig att det räcker att blanda cirka 5-6 liter med en 40 liters jordsäck för att få upp kraften i en annars mager och förhållandevis dålig jord man köper för dyra pengar. Vi är också noga med att sortera så mycket och så noga vi kan och lämna på kommunens miljöstationer. Vi har bara tömning av vår soptunna fyra gånger om året men skulle klara oss på en eller två gånger men nu har ju kommunen bestämt att minimihämtning för en åretruntbostad är fyra gånger och då får det bli så. Förra året hade vi hela 10,7 kg sopor vilket var ganska mycket för oss som brukar ligga på 6,5 till 8 kg. Men det skyller jag på våra små kissekatter för påsarna som deras mat ligger i skall sorteras in bland hushållssoporna. Det gör 15-20 påsar i veckan så på ett år kan det nog bli ett par kilo om man räknar ihop det. Burkarna som den andra maten ligger i sorterar vi såklart på miljöstationen.
 
Hejsan!
 
Såklart att allt är vårt fel! Men när vi inte får rått kött, fisk och skaldjur varje dag då blir det så. Soporna kostar bara 3,50 kg så det är inga stora pengar heller. Hur jag vet det? Jag har väl hört matte och husse diskutera så klart. Men jag skall inte klaga på maten, det vore synd för idag har vi fått kanin och det är jättegott.
 
Idag är det dags för storrengöring av våra lådor och då brukar vi vara med så mycket som möjligt. Det gäller ju att få kissa i lådan först. Sedan är det också så att vi har lite överskottsenergi idag för vi sov nästan hela dagen igår. Så nu ligger hallmattan i farstun och alla skor i farstun ligger i en hög vid ytterdörren. Alla våra leksaker inklusive alla pennor vi hittat samt ett par meter toapapper i bitar ligger utspritt över hela huset. Till och med i köket har vi lyckats få in grejor även om matte försöker fösa ut både oss och sakerna med jämna mellanrum.
Sessan leker med ett sugrör och jag med ett annat de andra tre är borta, vi har gömt dem någonstans men minns inte var, så Tusse försöker ta våra men vi gör vad vi kan för att han inte skall få tag i dem. Han får väl hitta något annat att leka med.
 
Det ser inte ut att vara så skönt ute heller så det blir nog inget av att gå ut idag heller. Igår fick vi men ingen av oss orkade lyfta på rumpan och masa oss ut. Vi har det bra härinne så varför skall man ut? Man kan ju missa både mat och annat. Det skulle ju vara katastrof!
 
Nu är det visst dags för lite mer kanin så nu är det bäst att sluta. Hej med er och var rädda om er.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela