brittensvardag.blogg.se

Bésame mucho

Publicerad 2016-10-31 08:07:12 i Allmänt,

 
Osannolikt nog var det den melodin som fanns i mitt huvud när jag vaknade. Varför vet jag inte men förmodligen har jag hört den i melodriradioskvalet som ligger som en dimma över det här hemmet när jag är här. Men vad ville detta säga mig? Jag tror så här, det kom som en inspiration till vad jag skulle skriva om idag.
 
Men först skall jag berätta lite om melodin utifall du undrar. Den här låten, Bésame mucho, betyder ungefär "Kyss mig ofta och mycket", det låter väl trevligt? Kompositören till det här verket som vi nog alla hört någon gång, heter Consuelo Velázcues och är född i Mexico. Melodin hördes första gången 1940 och hon skrev den inför sin sextonårsdag. hon sägs ha hämtat inspiration ur en aria av Enrique Granados.
 
Hundratals är de som gjort covers på låten, bland annat The Beatles spelade den ofta på sina demos innan de fick skivkontrakt. Den finns i en demoversion på skivan " Anthology" men det har aldrig gjorts en studioinspelning på den. Men, den kunde höras i filmen Let It Be. Men de flesta av oss kanske förknippar den med smörsångaren Julio Iglesias fast mest känd och uppskattad är nog versionen av Lucho Gaticas.
 
                                         
 
 
Kyssa mig mycket, kanske man inte behöver men visst är en puss då och då och kramar alltid trevlig och något man alltid har tid för. Just det här med att beröra varandra tror jag är viktigt. Jag tror det ger näring till oss precis som solen ger näring till det som växer. 
Här i Sverige har det blivit mer och mer vanligt att kramas till hälsning och avsked i stället för det mer formella handslaget. Men det är inte i alla sammanhang det passar sig och alla uppskattar det inte heller så var vaksam på vilka signaler tänkta mottagare ger. Men oftast används väl kramen för att ge lugn och trygghet till den som är ledsen eller upprörd.
"Vänlig vecka fort förgår, bättre vore vänligt år." Så skaldades det i Hylands ABC-bok som gavs ut 1966. Eftersom kramens dag infaller den 29 januari skulle jag vilja göra om det till att - bättre vore kramens år -.
 
                 
 
Men du som nu tror att jag är så himla gullig, vänlig, trevlig, du tror tyvärr fel, för jag är en riktig "grinkärring". Som barn tyckte jag aldrig att det var särskilt roligt att gå runt och lussa eller tigga påskgodis utklädd till påskkärring. Lika litet uppskattar jag att det rings och knackas på min dörr i dylika ärenden. Och det här amerikanska påhittet med Halloween och bus eller godis det tycker jag är befängt. Jag bad mina grannar vänligt men bestämt att hålla sina telningar från vår dörr men respekterades detta? ICKE! Igår eftermiddag när vi satt och njöt av en god middag ringde det och bankades på vår ytterdörr som om elden vore lös. Det var maken som gick och öppnade och sade att "här finns inget godis". Vid återkomsten till köksbordet, arg som ett bi, berättade han att det hade stått ett helt knippe av spöken, pumpagubbar, småjävlar och annat otyg i olika storlekar utanför dörren. När jag så öppnade datorn och face-book i morse var det första jag fick se två av grannfamiljerna och deras barn utklädda och med orden "att alla grannar och vänner tyckte det var SÅ roligt att vi kom". Men då ljög de, för här uppskattades det inte. Jag vill inte bli hotad för att ge. Det är inte roligt, det är möjligtvis kränkande. Skall jag ge så ger jag för att jag vill, inte för att slippa slime på min trappa eller att min vimpel ligger på marken nästa gång jag går ut.
 
En olycka kommer sällan ensam sägs det och det stämmer nog för först krånglade vi till det med klockan och sedan kom de här små och stora otygen. Det hjälpte inte ens att jag hade hängt vitlök ovanför dörren. Ha ha!
 
                      
 
Nu när jag gnällt färdigt skall jag sätta igång att baka. Idag får det bli lite bräck eller något för jag har inte mjölsorter hemma fullt ut för att göra något speciellt.
 
 
 
 

Ur led är tiden

Publicerad 2016-10-30 08:28:29 i Allmänt,

 
Nu är vi åter tillbaka till ursprungstiden. Ja hur man beräknade tiden för tre tusen år sedan eller mer har jag inte en aning om men sedan 150 år f Kr ungefär har vi haft det som vi har det just precis nu. Då var det en klok man som hette Hipparchos som genom diverse beräkningar kom fram till att varje timma skulle vara lika lång och att dygnet skulle delas in i tjugofyra lika långa delar. Nu startade den moderna tidräkningen. Den som dög precis som den var fram till 1980. Då kom någon på att dygnet försköts med någon tusendels sekund varje år eftersom ett år består av 365,2422 dygn. Detta är exakt den tid det tar för jorden att gå ett helt varv runt solen. Då kom man fram till att om man sköt fram klockan en timma i mars 1980 så skulle ordningen vara återställd. Jag och miljoner människor till insåg att denna framflyttning av tiden inte gjorde det dygnet längre utan en timma kortare. Bönderna rasade, kossorna ville inte alls bli mjölkade klockan sex utan klockan fem. Mjölkbonden blev trött och sade sig inte alls kunna njuta av de långa ljusa sommarkvällarna. Någon som bestämde räknade ut samma sak och därför bestämde man att till hösten dra tillbaka den där timman igen och ny förvirring uppstod i ladugården.
 
                       
 
 
Så här har vi nu hållit på och joxat med tiden i trettiosex år nu och man börjar tala om att normalisera sommartiden. Varför inte helt enkelt behålla normaltiden och skippa sommartiden?  Vad gör de här tidsomställningarna med oss? Jag hör till dem som ganska enkelt kommer in i sommartiden men har väsentligt svårare att gå tillbaka till normaltiden igen. Ja men ni hör väl själva, rätt som det är skall man gå upp en timma tidigare fast man får sova en timma längre. Det låter ju inte klokt men precis så blir det. Tänk den som kom hem fem i tre i natt och berättar det för bästa vännen på telefonen i kväll.
" - Ja, hej du! Festen var så kul. Jag var inte hemma förrän strax före tre men jag var så trött så när jag klätt av mig och borstat tänderna stöp jag i säng. Jag somnade direkt så jag sov i åtta timmar mellan tjugo över två och halv elva." 
Helknasigt, om ni frågar mig. Tänk också på de stackars kossorna. Nu stod eller låg de där i godan ro när bonden motade in dem i mjölkningsbåsen och så skulle de låta sig bli mjölkade en hel timma för tidigt. Hade jag varit kossa hade mjölken varit sur när den landade i Arlas tankar.
 
Nej sluta trixa och joxa med klockan och låt allt vara precis som det är just nu. Jag skall gå och hämta mig en huvudvärkstablett för huvudvärk är vad jag kommer att ha varje morgon cirka två till tre veckor framåt nu. Allt på grund av tidsomställningen. Jag blir nog Jet-lagad eller något för med ständig trötthet och huvudvärk kommer jag att framleva de kommande veckorna.
 
                
 
 
 

Melodikryss 43 2016

Publicerad 2016-10-29 10:54:00 i Allmänt,

 
Ja så var det lördag igen och det är åter dags för ett nytt melodikryss. Du hängde väl med?
Vi började på
 
V1 Niclas Strömstedt inledde dagens kryss med "Varför är du i Göteborg?"
L4 Kurtans käresta, Gudrun spelade ju så intagande på sin triangel.
V17+V7 Vi fick höra instrumentala versioner av Ave Maria och Ring-Ring en av Festfolkets (ABBA:s) första hits.
L16+L5 Trots att det var instrumentalt så kände vi väl igen "En dag" En TV-aktuell Tommy Nilssons gamla dänga.
V14 Förnamnet är artistnamnet så då skriver vi väl Laleh. Inte min absoluta favorit men....
L15 Svensk visa och första ordet i den är "Av längtan till dig". Cajsa-Stina Åkerström och Åsa Jinder brukar vi höra.
 
Och på halvslaget fick vi lite lokala nyheter och väder precis som vanligt. Sedan fortsatte vi med
 
L1+L2 Musik ur Barberaren från Sevilla, en av Rossinis verk som vi känner så väl vid det här laget.
V9 Melodifestival och revyartist och då är det såklart Laila Westersund som sjunger "Körsbär måste vara söta".
L3+L8 Melodins titel kände vi igen som My Way trots att inte Frank Sinatra var med och sjöng.
V11 Sjungs det Hawaii så brukar det vara Yngve Stor med ett undantag och då är det Christer Sjögren.
V12 Inslag från år 1965 där Åke Strömmer intervjuar Muhammad Ali som från början hette Cassius Clay.
L13+L10 Visst kände vi igen Love me tender trots att den här fått annan text.
V6 Malena Ernman sjön Visa från Utanmyra. Alldeles nytt på CD.
 
 
Ja idag tyckte jag krysset var lätt så nu återstår bara att önska er en skön vecka.
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela