brittensvardag.blogg.se

Fredagsdansen

Publicerad 2016-09-30 07:40:48 i Allmänt,

 
Ja den kan vi kanske virvla ut i, i eftermiddag när arbetsveckan är slut. Såvida inte en svängom med snabeldraken väntar. Men jag skall berätta en hemlis. Snabeldraken är rent otrolig lat. Tar inte du tag i den så händer det inget. Är det nu du som för befälet över den så kan det ju faktiskt vänta tills i morgon. Men jag som inte skall gå till en arbetsplats idag får nog ta mig i kragen och bjuda upp.
 
Men först skall vi åka ut en sväng. Vi behöver lite sand till våra små älsklingars lådor och gubben behöver fylla på sitt snusförråd. När vi ändå är ute kanske jag kan komma ihåg att köpa grädde för det har jag glömt de två senaste gångerna jag varit inne i en matbutik. Men grädde använder jag inte så ofta som jag använder jäst och det har jag i alla fall kommit ihåg att köpa.
 
Något som virvlar runt idag är också regn och löv för jösses vad det blåser i byarna. Men så skall det väl vara när det är höst. Fast det där med höst är tveksamt. Vad än kalendern säger så säger termometern att temperaturen inte understiger tio grader någon gång på dygnet och så länge det är så, så har vi i alla fall en meteorologisk sommar. Det låter i alla fall bra så jag tycker att vi håller oss till det. Att det regnar gör alls ingenting för grundvattennivån tycks behövas regleras i hela landet. Jag såg ett inslag på nyheterna häromdagen och där sade man att hela Sveriges nivåer låg under det normala. Norrköping hade visst så mycket som 1,5 meter lägre nivå än normalt och min egen kommun säger att det handlar om en meter och på sina ställen mer. Å det är nog här det skulle jag tro.
 
Men kanske skall du ta på dig klänningen med vidd i kjolen och han en snygg byxa med rakknivsvassa pressveck. Skorna med lädersula är välputsade och ett par våtservetter är nerstoppade i kjolens djupa veck eller ficka. Allt för att kunna dansa. Visst är det lite rosenskimmer över dessa rader men har du funderat på vad dans egentligen är? En samling rytmiska och koordinerade rörelser till musik. En fantastiskt bra motionsform och ett fint sätt att komma en annan människa nära. Många är de som funnit sin livskamrat på eller strax bredvid dansgolvet.
 
                  
 
 
 
 
 

Drömmar

Publicerad 2016-09-29 08:41:13 i Allmänt,

 
Vad kommer det sig att man periodvis drömmer så mycket. Eller är det faktiskt så att man drömmer lika mycket jämt? Jag vet inte säkert men jag lutar åt det första alternativet.
 
Jag har hur som helst drömt en hel massa de senaste två nätterna. De väcker känslor till liv, en del av dem, och då vaknar jag ofta. I morse vid halv fem så vaknade jag och känslan jag hade då var blandad, ömsom gapskratt och irritation. Vad jag drömde? Har inte en aning och nu har jag till och med glömt vem det var som figurerade i drömmen men när jag vaknade halv fem visste jag och då tänkte jag också att jag skulle ha berättat min dröm för er men sorry, det missar ni.
 
Men jag tror i alla fall att det är nyttigt att drömma för det känns som om jag städat hårddisken en del. Jag känner mig på något vis befriad. Drömmen är nog en sorts ventil skulle jag tro. Helt klart är det att det är en förändring i medvetandetillståndet. Likaså att det är en psykisk upplevelse, alltså att vi bara upplever den mentalt inte i det fysiska livet,
 
Drömmar innehåller ofta delar som egentligen inte är förenliga. Jag tror inte att man drömmer långa sekvenser. Någonstans har jag hört eller läst att man bara drömmer cirka tre sekunder i taget. Om man nu upplever en serie av händelser som egentligen inte är förenliga så måste det väl betyda att det är många små "kortfilmer" som rullas upp i vår hjärna under en pass av REM-sömn.
 
Vi lär inte heller se några ansikten eller färger i våra drömmar och nu hör jag protester och är benägen att hålla med. Men kanske är det så att vi på något vis fyller på med färg själva i ett efterföljande lite mer vaket tillstånd. Men hur är det då med ansiktena? Jag tror att det också är sådant vi "målar" dit. För visst är det så att du skulle känna igen många människor även om du såg dem bakom en icke transparent glasvägg. Det är nog därför vi tror att vi "sett" dem i drömmen. Vi vet att vi sett Birgitta, Klas, Gunilla eller Peter.
 
Så där tror jag det är på andra sidan också men det kan vi tar mer om en annan dag för annars tror ni att jag blivit alldeles tokig. Vad ni tror idag kanske jag är lyckligast av att inte veta.
 
Men en sak kan vi konstatera i alla fall, nu har hösten kommit. Det regnar och blåser men härinne är det varmt och skönt.
 
                                 
 
 
 
 

Så kom det då

Publicerad 2016-09-28 08:04:53 i Allmänt,

 
Jag menar såklart höstens första regn och de första riktigt hårda vindarna också. Hela 25 millimeter regna har de senaste åtta timmarna bjudit på och utanför ytterdörren har stolar och bord blåst omkull. Björkarna har befriats från många av sina gula löv och står åter gröna och fina även om det är lite glesare mellan löven idag. Men vad gör detta när man tittar upp och ser den underbart ljusblå himlen som varit dold bakom natten och tunga regnmoln.
 
Nu är en ny dag så låt oss göra något bra av den. Släpp alla måsten som du kan släppa och gör något riktigt ovanligt eller tokigt. Ring en vän och gå och ta en fika. Ta vägen om fiskhandlaren och köp lite skaldjur och gör en liten fest av denna onsdags kväll. "Hitt på nåt" som han sade den fulcharmige gamen i filmen Djungelboken. Gör det, hitta på något som är utöver det vanliga, något du minns länge.
 
Själv skall jag åka ner till Mölnlycke en sväng och träffa TVÅ väninnor. Jag slår på stort riktigt. Tillsammans skall vi fika och tjôta om ditten och datten och sedan bär det av hemåt igen. För att fira regnet, blåsten och hösten skall jag göra soppa till middag idag. Första gången sedan tidigt i våras, som jag har längtat. Jag älskar soppa och skulle nog kunna äta det varenda dag, året runt. en potatis- och purjosoppa får det bli och kanske gör jag mig till och rostar lite vitlöksdoftande bröd i ugnen till det. Nästan så att man känner sig lite sugen redan nu trots att jag precis ätit frukost.
 
                              
 
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela