brittensvardag.blogg.se

Nyårsafton 2017

Publicerad 2017-12-31 08:40:36 i Allmänt,

 
Tänk vad fort ett år går när det ligger bakom oss. Det var ju redan igår vi hade julafton känns det som och det är bara ett par veckor sedan jag gnällde om att både morgnar och kvällar började bli alltför mörka i mitt tycke och nu har det vänt. Även om man inget märker ännu så gör själva vetskapen mig vänligare ställd till mörkret.
 
På tal om mörker, det är nu lite drygt tre veckor sedan jag hade en födelsedag. Den firas inte på något sätt för jag är av den åsikten att är det någon som skall firas är det mamma. Det är väl ändå henne man skall gratulera till ett nytt liv och till att hon orkade se till att ungen växte upp och lärde sig stå på egna ben även om det var lite skakigt i början kanske.
 
Vad ville jag då egentligen med detta prat om födelsedagar? JO! Jag ville tala om mina vackra amaryllisar. Jag fick nämligen två stycken när jag hade födelsedag. En vit och en röd och det är nu de börjar veckla ut sina knoppar mot omvärlden. En förlossning inte jag skulle vilja vara med om. Fyra stora svällande knoppar som sakta men säkert tränger fram. En process som pågått i en vecka nu och ännu är inte alla knoppar ute ur det svällande foderbladet.
 
                     
 
Den vita har genomgått samma process men har kommit en bit längre.  Den har alla sina fyra knoppar ute från foderbladet och har börjat öppna sina vackra klockor mot omvärlden.
 
                     
 
Ja som sagt Nyårsafton. Egentligen en dum benämning på denna dag. För det första är det inte afton (kväll) nu. Nej, det är morgon och dagen börjar skönjas. Inte är det nytt år heller. Det är de sista 16 timmarna på det gamla. Nyåret inträder inte förrän klockan har slagit tolv i natt. Egentligen borde det heta gammelårsdagen och i morgon skulle man som brukligt säga nyårsdagen för det är det ju. Tänk den första dagen av 365 stycken på 2018.
 
Undrar vad detta år för med sig? Ett antal födslar och dödslar, det kan man vara säker på. Det är bara att hålla tummarna för att inte dödsfallen drabbar någon i familjen för det är alltid trist. Vi kan nog inte hoppas på en världsfred men förhoppningsvis blir 2018 lite mindre krigiskt så att fler människor kan få ro i sina hem. Det är också ett år som bjuder på riksdag-, landsting- och kommunalval i september. Jag hoppas att detta blir valet när människor ser mer till att alla skall kunna få det bättre inte att bara några få skall tjäna på att vi fått en ny regering.
Nej jag hoppas att folk prioriterar saker som bättre förlossningsvård, fria mediciner till personer som är 85+, som lägger mer pengar på skolan så att det kan bli bättre lokaler, bättre skolmat och bättre material att arbeta med och inte bara stenciler som lätt tappas bort. Men framför allt ett parti som inte rör pensionsåldern annat i att man släpper den bortre gränsen så att den som vill får jobba så länge den vill. Dock anser jag att den pensionsnivå man uppnått vid 65 inte skall kunna jobbas upp högre.
För när barnen flugit ut, skåpen är fulla, då skulle man kanske kunna spara lite om man inte gjort det förut. Hur man skall spara det får vara upp till var och en. Ha pengarna på banken är inte mycket lönt för man får vare sig ränta eller annat bara en jäkla skatt på de pengar som skattemyndigheten kan se på. Nej, jag hör till dem som säger investera. Dock inte i sådant som placeras av banken, nej, var lite aktiv själv. Men vill du ha rent samvete så betalar du naturligtvis in skatt på de pengar du tjänat vid uttag av investeringen. Man vill ju inte uppföra sig lika illa som de människor som har mer pengar än de behöver och kan göra slut på under resten av sitt liv.
 
Nu skall jag baka ut mitt lantbröd som stått på jäsning sedan jag satte mig här och började skriva. Så nu återstår bara för mig att önska ett riktigt
 
                      
 
 

Melodikryss 52 2017

Publicerad 2017-12-30 10:54:00 i Allmänt,

 
Årets sista kryss. Ni är väl laddade med något att dricka, mjuka fingrar eller vässad penna och ett gott humör för nu kör vi!
Vi börjar på
 
V1+L1 "Happy New Year med ABBA kan det bli bättre? Text och musik av ANDERSSON/Ulveaus såklart
L2 DAN Hylander var det man frågade efter här. Han var den manliga delen som skrivit svensk text till melodin.
V6+L15 Andra och tredje ordet är såklart Vill NI SE en stjärna
L5+V14+L13 Bättre än bra, Tommy NILSSON, Patrik ISAKSSON och UNO Svenningsson i "Håll mitt hjärta hårt"
L12 Visst kände vi igen BRA vibrationer. Kikkis bidrag i en Melodifestival. Jag har tyvärr glömt året.
V11 Den litteräre huvudpersonen kallades ju för ROBIN (Hood) som bekant.
 
Sedan fick vi lokala nyheter och väder på halvslaget och fortsatte sedan med
 
V10 Edvard PERSSON fick också vara med och sjunga en melodi om nyår.
L4 Här sjöng Molly SANDÉN lite enerverande tuggummipop.
L3 En Ballad från 1988 och han frågade efter namnet på Chris REA även denna vecka.
V7 Här skriver vi NOLL för musiken var som bekant ur Hawaii 501.
V8+L8 Katy Perry med Hey, hey hey av MAX MARTIN
L9 MIN hatt den har tre kanter ♪♪♪♫
 
Klappat och klar in i minsta detalj som han brukade säga den gode Thomas Hjelm.
 

Årets näst sista dag

Publicerad 2017-12-30 09:20:35 i Allmänt,

 
Kanske är det dags att summera det sistlidna året redan nu för vad kan väl hända som är så stort och omvälvande att allt annat kommer i skugga?
Säkert massor. Men allt händer inte mig tyvärr eller jag skall kanske säga tack och lov. Men förmodligen kommer båda sätten att se, väl till pass för livet består ju utav både vatten, öl och vin. I mitt liv symboliserar vinet det mindre bra medan vattnet är själva livet och ölen får symbolisera de korta stunder av det där lilla extra som man minns. Ibland tar öl och vin ut varandra så att livet bara varit vatten och det är inte fy skam det heller utan verkligen något att glädja sig åt.
Basen i mitt liv, det som är det livgivande vattnet, är min familj. De pytsar i både öl och vin i mitt vattenglas. Mest små droppar av öl men rätt som det är pytsas en skvätt vin i. Den där skvätten vin stod min gammelmoster Gunvor för igår. 94 år, tre månader och 16 dar gammal valde hon att lämna detta livet. Helt legalt i den åldern tycker jag men eftersom att sorgen inte bara är kärlekens pris utan också en mycket egoistisk känsla så känns det idag konstigt att veta att hon, den sista länken i vår stora släkt och familj nu är borta. Nu är det mamma och hennes kusiner som blivit äldste och i det fallet där även kusinen är borta sedan förut blir det kusinbarnet eller till och med kusinbarnbarnet som är familjens högste. Där har släktgrenarna växt ut och spridit sig så att de inte längre går att överblicka och hålla ordning på. Jag tappade i alla fall greppet ungefär vid kusinbarnet fast jag på en kvist har koll även på barnbarnet.
Det där med släktforskning är ganska kul men också oerhört svårt. För jösses vad lätt det är att villa bort sig när man kommer en bit bak.
Man skall också ha oerhört gott om tid för den bara flyger iväg när man håller på. Det är därför jag är sen med skriverierna idag. Jag hade fått ett tips på ännu en bror till makens farfar. En gren med många kvistar som spretar åt alla håll. Jag börjar fundera på om inte han, sjöbefälhavaren på ångermansäven, om inte han var gift på två håll den gode Svensson. Han förekommer nämligen i två kyrkböcker med två olika kvinnor och två kullar barn. Eller är det så att första frun dog fast inga noteringar finns om det så han tog sig en ny fru. Men barnen är födda lite omlott i de två kullarna så jag undrar vad som hänt, det hade varit roligt att veta.
 
Nu skall jag fylla på min vackra blå mugg och ladda för veckans Melodikryss, årets sista.
 
 
 
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela