brittensvardag.blogg.se

Annandag jul

Publicerad 2017-12-26 08:07:40 i Allmänt,

 
Ja det är en bland flera juldagar då vi får njuta av lite ledighet och detta är en annan dag som är ledig. Igår var det också en annan dag i julhelgen som var ledig och den var ledig så till vida pass att jag inte visste vad jag skulle göra riktigt. Sticka sade någon men faktum är att jag inte har någon beställning just nu och familjen är väl försedda med vantar, sockar och mössor. Men lite nytta gjorde jag ändå för jag har ju stickat lite lovikkavantar nu det sista och en äkta lovikkavante skall blötas tre gånger i ett såpvatten och borstas. Borstas med en riktigt vass borste. En sådan här;
                  
 
Den som en gång har ägt ett par äkta lovikkavantar vet att det är ganska svårt att få vanten blöt men när man väl har fått det så är det ett elände att få dem torra. Helst skall den sitta på en hand som hålls framför en kamin eller varmluftsfläkt, då kanske de torkar på ett dygn. Men här hemma hos mig funkar inte det så här handlar det om att få ur så mycket vatten som möjligt och de går inte att vrida ur för då förlorar de formen och filtar ihop sig. Nej istället handlar det om frottéhanddukar och brödkavel för att försöka pressa ur så mycket vatten som möjligt. När man kommit så långt skall vanten borstas. Borstas på både in och utsida så att de blir riktigt lurviga och goa. Sedan är det dags att blöta dem igen och så börjar proceduren om igen. Det där sista tar ungefär en vecka. Så hade man det här som jobb skulle man nog behöva ta ut en tusenlapp för varje par men jag gör ju det här för mitt höga nöjes skull och då får det räcka med garnkostnaden och frakten.
 
Så vad gjorde jag igår. Jo, något jag aldrig gör annars, inte ens om jag skulle råka vara hemma och sjuk, jag såg på TV. Ingemar Bergmans praktfilm, Fanny och Alexander och världens bästa veterinär OCH Kungahuset 9 till 5. Jag ser så sällan på TV så det var riktigt intressant att se vilket enormt utbud av olika programtyper det finns.
 
Men TV skall det inte bli idag för nu skall jag börja på en av mina julklappsböcker. Frågan är bara vilken. Sedan är det ju de vanliga vardagsbestyren också, vad skall vi ha till middag? När det är bestämt skall maten lagas och sedan väntar disk. Om nu inte något annat kommer emellan såklart för då får någon annan, dottern, ta över det ansvaret och det skall väl gå bra, hon fick ju rutiga kokboken i julklapp. Å jag kom just på att jag har två härvor gräddvitt lovikkagarn kvar att nysta. Jag tar och gör det först sedan får jag se.
 
I morgon är det vardag och då tror jag att jag skall baka lite. Lite varma, mjuka goa jäsdegar skall bearbetas till saftiga limpor som skall njutas med lite skinka och senap.
 
                     
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela