brittensvardag.blogg.se

sön dag

Publicerad 2017-12-10 09:03:44 i Allmänt,

 
Nej jag skall inte tala om särskrivningar idag men plötsligt kom tanken, varför heter det sön-dag eller mån-dag för den delen? Som infödd i det här landet skulle man kunna tro att jag var en fena på svenska men det är jag ju inte. Men varifrån lör-dagen kommer ifrån det har jag faktiskt hört någon stans. Det handlar egentligen om lögar dagen. Alltså den dagen man skulle tvätta sig på. Att löga sig betyder alltså att tvätta sig eller kanske till och med bada sig.
 
Men idag har vi alltså söndag, som skall vara solens dag. Men det enda den lyser med idag är sin frånvaro men det finns hopp för molnen verkar tussa ihop sig och dra österut. Men jag tänker börja baka om en liten stund men jag får vänta till nio för det har jag lovat mina älsklingar, Jag tänker baka lite vetebröd och kanske mandelkubbar också. Jag prövade ju att göra mandelkubbar förra söndagen men det gick åt skogen. Jag har ju bakat dem hur många gånger som helst men då gick det inte. Det blev bara skit av alltihop. Förr hade man nog sagt att det var för att jag gjorde dem på en söndag och förr skulle man inte göra något den dagen. det fanns visst regler om max tre korsstygn och liknande saker men det gällde nog bara herrefolken för de var väl de enda som kunde vila på söndag. I backstugor och statarlängorna var det kanske enda dagen man hade att ägna sig åt sitt efter att ha slitit för herrefolket de andra sex dagarna i veckan mot usel lön.
 
Fast skall jag vara riktigt ärlig har jag kanske inte lust att baka idag för bakom ryggen på mig står lådan med Lovikka-garn som skall bli till härliga vantar.
 
                               
 
Nu skall jag avsluta min långfrukost bestående av ananas, jordgubbar, kiwi, ett par brödbitar och rökt skinka. Sedan har jag bestämt mig för att sätta en vetedeg i alla fall och medan den jäser kan jag börja sticka. Med rätt planering hinner man en hel del om m an bara vill. Jag skall också plocka fram lite fläsk eller kalvkött ur frysen och koka lite dillkött till middag. Det blev jag sugen på just precis nu.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela