brittensvardag.blogg.se

Minns ni....

Publicerad 2017-01-31 07:20:37 i Allmänt,

 
...Owe Thörnqvists melodi, "Loppan"? Om inte kan ni lyssna här  https://www.youtube.com/watch?v=yCxI9jtopys 
Nu är det ju inte precis så att vi har fått loppor, nej inte ens löss men en elak liten virus eller bacill är det i alla fall.
Jag har hostat så mycket att jag nu begåvats med en rejäl whiskeyröst som börjar vackla efter bara ett par minuters samtal. Inte nog med det, den där lilla elakingen har glatt skuttat vidare till både make och dotter också. Maken blev naturligtvis mycket sjukare än dottern och jag. Den stackaren har också fått ont i både rygg, överarmar och lår samt i händerna. Något sådant har inte jag känt av men däremot lite huvudvärk. Hur dottern känner vet jag inte ännu eftersom hon sover. Fast hostar gör hon.
 
På tal om sjukdomar och gubbar i synnerhet. Vet ni vad jag läste i en veckotidning härförleden? Det vet ni inte förstås, såvida ni inte läste samma tidning. Vilken tidning det var kan jag inte säga så då blir det extra svårt att komma underfund med om vi läst samma. Hur som helst, där stod att läsa att en man faktiskt blir sjukare än en kvinna när han blev förkyld. Nej, det var inte så att man frågat tusen män och tusen kvinnor om hur de upplevt sin sjukdomstid. Nej, det var faktiskt mer vetenskapligt än så. Det har nämligen visat sig att kvinnors östrogen skyddar vid ett virusangrepp. Östrogenet fungerar som en sköld och håller borta flera av de besvärande symptomen. Inte alls så att kvinnor slipper men vi kommer visst lindrigare undan. Tänk er själva. Som barn var vi lika sjuka som pojkarna men när vi kom upp i tonåren så började killarna klaga mer än tjejerna över att deras hosta var värre, de hade mer ont i halsen osv. Som vuxna och som nyblivna föräldrar så är kvinnor superstarka och en liten förkylning påverkar oss knappast medan männen ligger hemma och ojar sig och kan absolut inte ta hand om barnen när han ändå är hemma. Han är ju SJUK!  Och faktum är, han är sjuk. Om man till det sedan lägger det faktum att han fått konkurrens av barnen om kvinnan i hans liv, ja då är det riktigt synd om honom. Så småningom jämnas väl det där ut igen när östrogenet sakta försvinner ur våra kroppar och testosteronen åter blir det dominanta hormonet i våra kroppar.
 
Ja det var det om detta. Nu skall jag logga in på banken och lägga in en senkommen räkning för betalning så här sätter jag punkt för idag.
 
                    
 
 
 
 
 

Oj vad ovant det känns

Publicerad 2017-01-30 08:46:26 i Allmänt,

 
Jodå, jag är hemma idag. Kan ju inte gå till jobbet och sitta och kraxa som en kråka när man tar emot patienter. Synd är det om min kollega som blir alldeles ensam idag men hon är gammal i gamet och klarar sig nog.
 
Vad värre är, är att jag nog lyckats smitta mina älsklingar för både maken och dottern har hostat hela tidiga morgonen och det brukar de inte göra. Bra för dem är väl att de inte har något jobb som väntar på dem idag för jag misstänker att de kommer att sova länge idag.
 
På tal om att sova, Jag har ju sovit ganska dåligt i tre nätter nu på  grund av hosta och nästäppa men faktum är att i natt så har jag nog bara varit vaken ett par, tre gånger så kanske är jag på bättringsvägen nu och det skulle vara fantastiskt bra,
 
Hade jag inte behövt lägga in ett par senkomna räkningar så tror jag knappast att jag hade loggat in på datorn alls. Men nu när jag ändå var här så tyckte jag att jag kunde skriva ett par rader i alla fall. Eftersom jag bör vara tyst för att stämbanden skall läka så finns det ändå en hel massa ord som väntar på att få uttryckas i någon form.
 
Det är inte klokt vad fort man vänjer sig. Här gick jag vecka efter vecka i drygt två år och hade fullt upp att göra med att mata katterna, familjen och mig själv, baka lite och handarbeta. Nu har jag arbetat sedan den 16 december och har varit hemma i snart två timmar och jag börjar redan krypa på väggarna. Kanske bäst att jag sätter en bröddeg idag också  för mina två är fortfarande små smörgåsgrisar. Själv äter jag mer och mer knäckebröd och bröd som är eller liknar pumpernickel eller vad det heter. Jag äter också mindre och mindre kött, ägg ratar jag nästan helt men fisk är okej. Fast inte för stora portioner. Om jag nu inte haft mina kassa knän så hade jag kanske, men bara kanske puffa mig själv till att röra lite mer på mig och då kanske jag inte hade varit som en mindre ladugårdsdörr över rumpan. Men vem är ledsen för det? Inte jag för jag sitter ju stadigt i alla fall.
 
                      
 
 
 

Jag har varit på kurs

Publicerad 2017-01-29 08:46:53 i Allmänt,

 
Kurser berikar och brukar vara jättebra så ock denna gång. Fast ämnet var tungt och kräver en hel del eftertanke. Vad kursen hette? Suicidal prevention. Ett paraplynamn för alla typer av självmord och självmordsförsök.
 
OJ! Hickade du till nu? Jag är ledsen men det här är så viktigt och tangerar allt det jag förut skrivit. Ni vet det där med att inte grotta ner sig i elände och ta ut något i förskott. Likadant det där med att man skall höra av sig då och då till människor man älskar och bryr sig om. Nu menar jag kanske inte ett vanligt Facebook-inlägg som är lite allmänt hållet i stil med "En riktigt stor kram till alla goingar därute. Var rädda om er och varandra och ha en fin dag!" Nej, jag menar kanske mer en fråga på facebookchatten, "Hur mår du? Hur har du det?". Eller kanske ett par rader i ett mejl. Men ännu hellre ett par rader på ett sött eller kul vykort som speglar dig eller den du skickar till. Det kanske kostar några kronor och kommer inte alltid fram så fort som man skulle önska men det går att sätta fast med en magnet på kylskåpet eller nåla fast på väggen och skapa lite tröst och styrka hos mottagaren även om du inte visste att personen var i behov av det. Eller om du anser dig ha råd, skicka en blomma eller en chokladask. Inte för att det är födelsedag utan för att du tycker om personen i fråga.
 
Alla hamnar vi någon gång i psykisk ohälsa. Vi mister kanske någon som står oss kär, vi får gå från vår arbetsplats, vi blir arbetslösa eller kanske drabbas vi av sjukdom. Var och en av dessa klarar vi nog men när vi inte bearbetat färdigt det första problemet innan nästa kommer och nästa och nästa..... då lider vi av psykisk sjukdom som faktiskt är att jämställa med en stroke eller en hjärtinfarkt. "Jag är minsann inte mentalsjuk!" säger du kanske och det sade inte jag heller. Nu skall jag ge mig ut i hetluften och skriva något som jag inte har det minsta belägg för men är en definition av hur jag ser på saken. Psykisk ohälsa lider den av som mår så dåligt att han eller hon inte vet i vilken ände den skall börja nysta i problemen och mentalt sjuk är den som har en felaktig koppling mellan nerver och gravt fel i någon DNA-sträng eller liknande. Observera nu att jag inte talar om kromosomförändringar eller skador inte heller om hjärnskador som uppkommit av t ex syrebrist. Nej jag talar om den som njuter av att döda, skada och begå sexuella övergrepp. Det är personer som jag kallar mentaldefekta eller -skadade. Men sjuka? Nej, knappast. Inte i min värld i alla fall.
 
Nej våga fråga, Hur mår du? hur står det till? kan jag hjälpa dig med något? Men fråga bara om du verkligen menar det för ett svek i att t ex hjälpa bygger på problemen hos den som redan har ett litet helvete.
 
Visste ni förresten, att de flesta som tar sitt liv skulle sagt om de kunnat definiera känslan, "Jag vill inte dö - men jag orkar inte leva längre." Att ta sitt liv är ett ögonblicks ingivelse. Den som försöker och tyvärr ofta lyckas kan tyckas ha planerat länge och så kan det vara men just själva handlingen är faktiskt ofta en stundens ingivelse. En stund av kanske 30 sekunder där du med ett HALLÅ! VÄNTA! kan förändra allt. Du behöver inte vara psykvårdsutbildad men du kanske i alla fall kan ringa 112 och tala om att du behöver hjälp.
 
Tänk det är redan söndag och ute är det grått och lite dimmigt. På radion säger de att det kan bli en del snöblandat regn under dagen men jag bryr mig inte för jag skall baka ett par bröd idag också tänkte jag. Satte en fördeg i går kväll på råg, vatten, lite äpple och en dutt jäst. Där står det och gottar till sig ännu medan jag väntar på att älsklingarna skall vakna så att jag kan köra igång min hushållsmaskin. Sedan har jag gjort ett par fusksurdegsbröd. Brukar bli ganska bra.
 
 
                       
 
 
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela