brittensvardag.blogg.se

Det skall va gôtt å leva

Publicerad 2017-07-02 08:42:30 i Allmänt,

 
...annars kan det kvetta.
 
Ja så skaldade galenskaparna och after shave och tänk så rätt de hade.
 
Men vad är då ett gott liv? Är det ett liv där vi är till 101% friska och inte ens har ett trasigt nagelband? Eller är det ett liv i rikedom och överflöd? Ett liv när vi har eller kan skaffa oss allt vi vill ha utan att tänka efter före. Nej, inget är något värt om vi inte har varandra.
 
                       
 
Tänk dig att leva i en sfär där du har allt och lite till men ingen att älska, inte ens någon att gilla eller i värsta fall någon som irriterar dig eller gör dig arg bara genom sin närvaro. Jag tror att man ganska snart tynar bort. Tänk dig att sitta i ett stort hus med alla bekvämligheter och all den senaste tekniken i den allra dyraste varianten. Du kan äta kött och fisk av djur som är uppfödda på det allra finaste foder. Frukt och grönt är odlade på det allra bästa sätt för att ha en optimal nivå av vitaminer, fibrer och antioxidanter. Men du har ingen att dela måltiden med.
 
Nej tack! Jag har det nog hellre som jag har det. Ett litet hus mitt i skogen med lite skit i hörnen (bättre en ett rent helvete sägs det), en partner, en dotter och tre små pälsklingar. Jag har det jag behöver och tycker det är roligt att skaffa det jag behöver nytt när jag får leta efter det jag kan stå till gott med för de pengar jag sparat ihop. Med min älskade lilla mamma på rimligt avstånd, grannar och vänner jag älskar eller åtminstone har fördragsamhet med. Lite småsår här och där, ett par knän som bråkar då och då och en under stundom tät näsa och skrovlig hals som får läka ut medan jag tar det lite lugnt och en och annan huvudvärkstablett. Allt detta sammantaget är ju mitt liv, ett liv jag i mångt och mycket kan påverka själv genom mina val. Ett liv jag faktiskt är ganska nöjd med. Att jag säger ganska beror på att jag när en het längtan om att kunna resa ut lite i världen igen. Men det är lite saker som måste falla på plats först. Det är inget jag sörjer för det är detta som får mig att njuta så av resan när den väl kommer. Till vintern kanske eller till nästa vår eller sommar. Tiden går fort och vi är snart där.
 
                      
 
Men först skall vi njuta av varma sköna dagar, ett uppfriskande regn och en och annan mygga eller fästing. Och du, om du vistas i områden där TBE rapporterats in, vilket är i så gott som hela landet, vaccinera dig.  Du behöver två vaccinationer med cirka en månads mellanrum för att få ett fullgott skydd. Du kan få vaccinationen på din vårdcentral för bara 310 kronor/st. Dyrt? Nej, inte om du ser på vad TBE:n gör med din kropp och vad du får genomlida om du drabbas.  De som drabbas får hjärnhinneinflammation som resulterar i svår huvudvärk och feber, ibland kramper och till och med förlamning. Hos de flesta läker sjukdomen ut av sig själv men cirka 30 % får kvarvarande symptom eller permanenta besvär i form av minnesförluster, allvarlig trötthet och i några få fall bestående förlamning. Enstaka dödsfall har även förekommit. Behandlingen inriktar sig mot enskilda symptom eftersom det inte finns någon kur mot viruset. Om du någon gång har varit nära den som ligger på intensivvårdsavdelningen och som drabbas så vet du hur lätt en sådan person kan drabbas av kramp som faktiskt kan leda till döden.
 
I går var det strålande vackert väder och drygt 25 grader varmt, då tänkte jag att det skulle vara gott med lite grillat men jag hade redan plockat fram och börjat tina fisken vi åt. Men jag tog fram lite färs som jag tänkte vi kunde grilla lite goda hamburgare av idag men jag tycker det ser lurigt ut så vi får väl se hur vädret blir när det är dags för middag fram i eftermiddag någon gång. Men vi har en fin grill med lock och ett stort parasoll vi kan använda som paraply om det får för sig att regna så det blir nog middag i vilket fall som helst. En hel massa goda grönsaker att lägga på grillen har jag också köpt så det blir nog bra. Jag har till och med köpt ett par bakpotatisar som jag tänkte vi kunde äta till. Så det ordnar sig nog. Vi skall nog bli mätta idag också.
 
                      
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela