brittensvardag.blogg.se

Kom å köp lotter!

Publicerad 2017-07-15 07:46:00 i Allmänt,

 
Det där är ord som jag tror var mycket vanligare förr, då, när det stod en lottförsäljare på varje torg värd namnet. Å i Göteborg, framför allt på Hisingen där jag växte upp, där finns/fanns det många torg. Sådana där tombolar, (heter det så?) ser man ju nästan aldrig nu. Det skulle väl vara om någon idrottsförening eller så anordnar ett jippo av något slag i så fall. Annars är det nog mest sådana där trista lottringar som är på tapeten idag. Inte alls lika kul om ni frågar mig. Där köper man en lott eller flera, sedan får man sitta/stå där och vänta på att alla lotter skall gå åt innan det blir dragning. i värsta fall har man tröttnat på tillställningen och gått hem och då missar man hela dragningen. Inte var intresset så stort heller kanske så att man engagerar sig och letar reda på en publicerad dragningslista eller en hemsida där vinnarlotterna som inte är uthämtade finns att läsa.
 
                   
 
Nej, vad som gäller idag är lotter av annat slag. De heter Triss, minitriss och Sverigelotten till exempel. Visst kan man vinna 30 eller 60 kronor då och då men oftast blir man utan vinst. Det känns ganska hopplöst att tro att man skall bli rik på lottköp. Det är lite av Ebberöds Bank över det hela tycker jag. Ju mer vinstchanser man köper desto fattigare blir man. Jag undrar hur mycket pengar jag haft om jag låtit bli att köpa lotter utan lagt pengarna i en burk istället. Det hade nog varit en och annan hundralapp, kanske tillochmed tusenlapp. Ändå hör jag till dem som relativt sällan köper lotter. Fast igår köpte jag tio Triss-lotter till maken eftersom han fyllde år. Riktigt dålig utdelning var det på dem trots att de var pyntade med en massa granna färger. Bara 60 kronor blev det. Inte var det vinst på var fjärde lott heller som de säger att det är i reklamen.
 
                        
 
Nej skall man bli rik så är det nog bäst att spara sina pengar. Men knappast på banker för där är  risken stor att man får betala för att man sparar. Men skratta du, titta på vad banken ger för uppgifter till skattmyndigheten. Å vi skall inte tala om de avgifter banken tar om du hämtar ut ditt sparkapital. Det är skamligt tycker jag. Men gör man som vi, bor i en egen liten stuga så måste man nästan spara regelbundet hos banken utifall man skulle behöva låna en slant någon gång. Ja, taket kan ju börja läcka, eller så säger kommunen att nu blir det kommunalt vatten och avlopp hos er. Då är det bara att hala upp plånboken och betala och se glad ut.
 
                         
 
Nej skall man bli rik så får man nog göra som de stora gossarna, investera. Men jag är mycket medveten om att det inte är alla förunnat att kunna göra det men kanske kan man chansa på att köpa ett par aktier i något företag. Det finns faktiskt aktier som står riktigt lågt i kurs. Kanske bara 35-40 öre sisådär ungefär. Men du skall inte tro att detta är ett kortsiktigt sparande för då tror du fel. Du kanske behöver äga dina aktier i fem eller tio år för att du skall ha chansen att göra en vinst. Men det gäller att hänga med i vad som är på gång. En sak har alltid varit lönt att spara i och det är guld. Även om tokstollarna till amerikanska presidenter tyckte detta var dåligt och sålde ut guldet i Fort Knox. Eftersom det var detta guld all världens valutor fixades mot så förstår du varför det blev som det blev med värdet på våra pengar och lågkonjunkturerna som avlöst varandra några år nu.
 
                    
 
Det är också viktigt att inte lägga alla sina ägg i samma korg. Kanske 10 aktier, 2 gram guld och en digital valuta kan vara en början. Sedan kan man ju alltid plussa på med ett eller ett par räntebärande papper, ett par gram gult till och/eller en digital peng till.
 
               
 
Digital valuta eller kryptovaluta tror jag är något som är på gång stort. Med tanke på alla köp som görs över nätet så är det inte alls orimligt. Tänk så mycket enklare det skulle vara med en digital plånbok när du skall köpa eller sälja något över nätet. Inga dyra växlingsavgifter, ingen rånrisk och plånboken har du alltid med dig. I alla fall om du har internet i telefonen och det tycks ju de flesta ha idag om än inte jag.
Vill du undersöka saken närmare så försök att se efter vad bankerna köper och lägger i sina kunders investeringsfonder. För sådant är bankerna fortfarande duktiga på och det är nog mest sådant de ägnar sig åt nu när de inte hanterar kontanter längre.
 
                   
 
Men det viktigaste av allt det är jag riktigt rik på, det är kärleken. Kärleken till min familj, våra små pälsklingar, arbetskamrater.....
 
                            
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela