brittensvardag.blogg.se

Reklam

Publicerad 2017-07-08 09:02:12 i Allmänt,

 
Det här med TV på sommaren är ju nästan helt värdelöst. Jag har sagt det förr men det är tur vi har TIVO. Men ibland hjälper inte det heller så då blir det en bok istället. Mig gör det absolut inget för jag älskar att läsa, men det är lite synd om människor runt mig som vill umgås med mig eller kanske läsa vad jag skriver på bloggen. För det är så att jag har väldigt svårt att slita mig om det är en bra bok. Ta i morse till exempel. Jag vaknade som vanligt runt halv sex och tänkte, "Nu skall jag gå upp och skriva på bloggen". Gjorde jag det? Ne-ej! Jag tänkte istället att det kunde vänta en halv timma, men det blev två. Typiskt mig.
 
Vet ni, det börjar dra ihop sig till semester. Folk runt omkring mig tycks alla vara på väg någonstans ut i världen. Ett par drar till Grekland och några till Spanien men en och annan tycks också vara på väg i vårt vackra Sverige. En och jag säger EN har den goda smaken att välja Mallorca som resmål och det är till henne dagens blogg är tillägnad. Så det här är till dig Emma.
 
Skall man resa till Mallorca kan man med fördel följa med på researrangörernas utflykter. De brukar vara välorganiserade och prisvärda. Men ibland är det kul att se det där som inte alla pratar om. Till exempel är de få som vet att Mallorca varit ett feodalsamhälle. Alltså, ön har varit indelade i fem distrikt som alla har haft sin kung. Endast en bosättning finns idag kvar och det är den nere i sydväst, i Esporlas. Godset heter La Granja. Det är idag hembygdsmuseum, ett levande sådant. Man får en guidad tur i stora huset. Ovanvåningarna där det fina folket, feodalherren och hans familj levde och bodde men också nedervåningen där kvinnor och män slet med matlagning i det stora köket, vintillverkning i det stora karet bakom köket och oljepressning. Ute på gården finner vi djurstallar och smedjan. Men ute från huset och trädgården väntar det stora äventyret. Här kan man smaka och köpa saker som fortfarande tillverkas av hembygdsföreningen. Sherry, muskatell och palo. Palo som är en alkoholhaltig dryck av johannesbrödsträdet som växer runtom godset. Men man kan också köpa och smaka på bröd, ost (manchego), fikonkakor, turrón och buñuelos.
 
                       
 
Ett annat kul resmål kan vara rövarnästet strax nordost om Inca, den lilla byn Selva. Här finns Mallorcas mest förnäma skinnfabrik, Corrflex. Jag är inte säker på hur man gör nu men för några år sedan levererade man skor och handväskor till de mest exklusiva butikerna runt om i världen. Här kan du också få skor och kläder uppsydda på en eller ett par dagar och levererade direkt till ditt hotell.
 
                      
 
Ett besök på en riktigt genuin bondmarknad långt från turistiskt krimskrams, kan också vara kul. Den hittar man inte så långt från Pollensa med en dragning ner mot Inca, den lilla byn Sineu. Där har man marknad varje onsdag. Här kan man köpa paellapannor i alla upptänkliga storlekar, handbroderade dukar, lokalproducerade korvar och skinkor, lerfat och keramik-krus till olja, vin och vinäger..... ja allt som inte hör turism till. Kanske vill du ha en kanariefågel som sitter och sjunger på din balkong eller en kanin eller höna till paellan på söndag. Får du möjlighet så träng dig in i baren mitt på torget. Törs du, så beställ in lite lokal mat, callos eller frito mallorcin, fegar du så ta pan ambi oli, en tjock skiva bondbröd som gnidits in men vitlök, en mogen tomat och serverad med den lokala pata negran. Till det en kanna av husets röda eller rosé. Vill du vara säker på att det är gott så beställ det du ser att lokalbefolkningen äter.
 
                        
 
Ett besök hos vinagenterna på Mallorcas slättland, regionen Binisalem, kan också vara kul. Här kan du köpa vin som du kan ta med hem. Snyggt och prydligt förpackade i kartonger. Jag talar inte lådvin utan vackra flaskor snyggt och praktiskt förpackade.
 
                        
 
Det sägs att man kan boka vinprovning hos någon men det har jag aldrig undersökt närmare då vin inte står överst på min önskelista när det gäller drycker. Nej, jag är nog mer en ölmänniska och uppskattar istället sorter som San Miguel och Estella Damm.
                     
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela