brittensvardag.blogg.se

Ingenting att ha

Publicerad 2017-06-25 09:13:51 i Allmänt,

 
Så brukar det vara på TV nu för tiden och riktigt dåligt utbud brukar det bli när sommarlov och semestrar sätter igång. Lite bra är kanske det för det finns ju så mycket mer än bara att sitta inne och glo på dumburken. Fast de flesta har nog slängt ut burken och tittar på en LED-skärm eller något liknande. Ja, jag tänker på datorer, surfplattor och mobiltelefoner såklart.
 
Så med detta i åtanke slog jag ner ändalykten i soffhörnet och tryckte på start på den där fjärrkontrollen. Som ni väl redan vet så har vi TIVO-TV från ComHem så jag plockade raskt upp kvällens TV-tablå för att försöka hitta något jag kunde titta på medan maken ägnade sin uppmärksamhet åt fotboll eller om det var ishockey på en annan skärm på ett annat ställe i huset. Å vad får jag se! Jo, klockan 19.20 till 21.40 skulle det vara en hyllningskonsert för Bruce Springsteen, The Boss. Storheter som Niel Young, Sting, Elton John och John Legend som exempel skulle spela och sjunga musiken som HAN hade gjoert. Det var riktigt häftigt att höra dem alla, tolka Bossens musik på sitt eget sätt. Till exempel stod Emmy-Lou Harris ensam på scen med sin gitarr och framförde med spröd countrystämma en sång vi är vana att höra med klös. John Legend förvandlade en annan melodi till cafémusik ensam med sitt piano. Men till sist klev Bruce själv upp på tiljorna med sitt kära E-street Band och då blev det röj skall jag lova. Men det fick mig att fundera på om inte TV:n behövde 8-10 stora och bra högtalare för att fungera optimalt. Men det är klart, det är kanske lite onödigt för det är ju inte så ofta TV sänder bra musikupplevelser. Fast det skall erkännas, med lite Björn Skifs och Badrock och Tomas Ledin med Rocktåget så kanske ett par högtalare skulle vara på sin plats ändå.
 
                                   Bruce Springsteen - Roskilde Festival 2012.jpg
 
När konserten med Bruce i fokus var slut följde faktiskt ett annat program man kunde slötitta på lite. Dottern tyckte det var dåligt men för mig som hängt med lite längre blev det lite av en nostalgitripp. "Från jukebox till surfplatta" hette programmet och visade lyssnandet från fonografen fram till våra dagar när vi streamar ner musiken via en app till våra mobiler och surfplattor. Det var riktigt kul att se för lite har man vid det här laget glömt Walkman, Bergssprängare och MP3. 
 
Klockan 16,05 kan man se programmet igen om man vill eller missade det igår. Även hyllningskonserten går att se igen för den som vill. Klockan 13,15 kommer den. Men det är inte viktigt för mig eftersom jag spelade in hela härligheten igår.
 
Vad händer då i dag? Jag har inte riktigt koll men vi åker nog ut en sväng idag. Kanske hälsar vi på någon eller så åker vi någonstans och handlar. Fast,.... rent principiellt är jag emot det där med att handla på söndagar då de flesta ju faktiskt kan handla någon av veckans andra dagar då öppettiderna sträcker sig från 07.00 till 23.00 i många affärer. Men jobbar man hela veckorna och det har varit helgdag både på fredagen och lördagen så är det kanske förlåtligt att trängas med andra på söndagen.
 
Till middagen tänkte jag ge mig på något nytt. Räkgryta med ris hade jag tänkt mig. Jag har aldrig gjort det förr men på något vis skall man väl få till det. Om  inte, så finns det ju alltid en korvmoj, pizzeria eller sushibar att ta till.
 
TV:n i kväll bjuder på "Barnmorskorna i East End" det vet jag. Klocka 20.00 i ettan om jag inte minns fel men sedan finns det nog inget mer att ha. Men då är det ju tur att jag har min välfyllda bokhylla för där finns alltid något att förströ sig med om nu inte hushållsarbete lockar.
 
 
 
 

Melodikryss 25 2017

Publicerad 2017-06-24 10:54:27 i Allmänt,

Fast det är midsommardag så skall vi väl ha oss ett melodikryss eller vad säger ni. Vi börjar väl som Elderman vill på
 
V1 Vi fick höra LISA EKDAHL i hennes egen "Vem vet"
L2 Vacker klassisk musik. Den här ur baletten SVANSJÖN av Pjotr Tjajkovskij.
V6 Zarah LEANDERs djupa stämma gav oss svaret till den här kryssadressen. Hon sjöng förresten ett stycke som heter "Minnenas fönster"
V9+V13+V10+L3 Den svenska titeln på detta stycke är ju som bekant "DU ÄR DEN ENDE" Här i instrumentalversion på gitarr fast vi är ju vana att höra Lill Lindfors sjunga.
V8 Här fick vi höra LISA Nilsson i en lite annorlunda melodi för att vara från henne men allt är såklart Så Mycket Bättres "fel" Detta var ju en produkt av en annan artist, Miriam Bryant.
L5 Det här var barndomsminnen av stora mått. HUMLE och DUMLE, de som bodde i kapten Bäckdals skafferi.
 
Sedan var det som vanligt dags för lokala nyheter och väder där fokus låg på midsommarfylla, global uppvärmning och sjösäkerhet. Hyfsat helgväder rapporterades också. Sedan fortsatte vi på
 
L4+L9 Här fick vi höra en gammal goding igen. Den här gången DORIS DAY i Everybody loves a lover.
V7 Lennart Palm i Lerum fick återigen spela lite Magnus Uggla. Här, "Jag mår ILLA".
V11 Här sjöng Ane BRUN. Det här är musik jag inte riktigt förstår  mig på för jag tycker inte att tjejen kan sjunga. Inte sådär på riktigt. Eller så beror det på låtarna. Jag vet inte men min musik är det inte. Så varför måste man höra så länge?
L11 En barnvisa igen. Det är nog min melodi lite mer. När man sedan frågar sig "Var BOR du lilla råtta" ja då är saken klar.
V12 DANNY Saucedo i "Jag hör vad du säger men jag har glömt vad du sa " är lite mer min melodi om man säger så.
L1 Hollywoodfilm. LA LA LAND heter den. Inget jag visste så här tog jag hjälp av en vän. Men 6 oskars lär den ha fått plus en massa andraplatser och nomineringar.
 
Nu är vi klara för idag så nu säger jag tack och bock och på återseende.
 
 
 

Midsommardagen 2017

Publicerad 2017-06-24 08:37:22 i Allmänt,

 
Den "riktiga" midsommardagen enligt många som håller på att midsommarafton skall infalla den 23:e juni som den gjorde förr. Så blev det i år men sedan 1953 har denna helg varit rörlig i datum. Det är också en av de få helger som firas vid ett helgon eller biblisk persons födelse och inte död. Den som föddes var Johannes döparen. Han lär ha varit född cirka ett halvt år före Jesus och eftersom man inte vet exakt så satte man Johannes födelsedag till den 24:e juni som då blir ett halvt år före julafton. Vill du läsa om Johannes födelse finner du berättelsen i Lukasevangeliet. Kapitel 36 verserna 56-57.
 
Numera infaller midsommardagen mellan den 20 och 26 juni och midsommarafton föregår ju alltid midsommardagen så då infaller således aftonen mellan den 19-25.
 
                       
 
Även våra nordiska grannländer firar midsommar men i Norge och Danmark kallar man den för Sankt Hans-dagen, vilket är ett äldre namn på Johannes. Sankt Hans-dagen infaller också helgen närmast sommarsolståndet. Alltså den här helgen. I många länder och på många ställen firar man dagen med att tända stora brasor. Denna dag har mycket gemensamt med vår Valborg och kanske är det samma sak fast vid en annan tidpunkt.
 
Faktum är att Johannes Döpares dag har vi firat sedan 300-talet men på nordiskt vis så är själva aftonen viktigare än dagen. Därför är vi häruppe i Norden ganska ensamma om att fira jul-, påsk- och midsommarafton, andra firar jul-, påsk- och midsommardagen.  
 
Vi firade en lugn och fridfull midsommarafton. Sill, potatis, gräddfil och lök/gräslök med ett glas öl till. Till kaffet vankades det tårta såklart. Den blev mycket uppskattad och den gick nästan åt hela en. Tycker ni att jag uttrycker mig konstigt? Insåg det själv eftersom jag oftast skriver som jag talar. Jag undrar vad Fredrik Lindström eller någon annan språk-/dialektforskare skulle säga om det? Förmodligen finns det en hel del småländska influenser i mitt språk men också lite bohuslänska och västgötska. Ja, ja. Är det min vardag så är det.
 
                           
 
 
Idag när det är röd dag och dag följande från afton skall vi ha något av det godaste jag vet till middag. Stekt färskpotatis som stekts i det flott som bildats när jag stekt korv, ägg och bacon. En god inlagd gurka till det och ett glas iskall mjölk. Bättre kan det nästan inte bli.
 
                             
 
 
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela