brittensvardag.blogg.se

Dimman ligger tät...

Publicerad 2017-03-26 09:49:00 i Allmänt,

 
... över nejden, denna morgon i slutet av mars 2017.
 
Denna morgon som man gick upp kvart i sju och så var klockan kvart i åtta. I alla fall på vissa ställen. För de flesta klockorna ställde jag faktiskt om innan jag gick och lade mig i går kväll. Men några av dem behärskade jag inte tekniken för (micron och "ägguret"), en nådde jag inte, köksklockan och fyra är inte mina klockor men resten, de ställde jag om i går kväll.
 
Innan jag började skriva idag så gjorde jag som vanligt, jag gick in på lite olika tidningars hemsida för att se vad nytt. Det fanns inget nytt. Om man inte räknar nya "felsägningar och uttalanden" av en viss president Thrump, eller nya kvarter som bombats av IS eller en ny "vän" som uttalat sig om vad den ensamjobbande terroristen i London lär ha sagt innan han ställde till oreda. Några riktiga nyheter har inte media plats för. Eller är det så att det inte finns några nyheter?
 
Är det någon som minns att TV4 i sin uppstart hade ett litet mål eller vad man skall kalla det som sade att varje dags nyhetssändning skulle ha en positiv nyhet? Nu talar jag alltså om nyhetssändningen runt 19.30-- 20.30, huvudnyhetssändningen. Det kunde vara så simpla saker som att den första tussilagon slagit ut någonstans eller att den första sädesärlan siktats. Nyheter och positiva sådana med lite tyngd är ju inte så lätta att hitta så man får vara tacksam för det lilla. Det är ju inte varje dag som ett visst litet parti kan påverka det stora maskineriet i rätt riktning men lite har det blivit och det är saker som faktiskt gör skillnad för väldigt många. Jag tänker till exempel på att det blivit avgiftsfritt för 85-plussarna att besöka vårdcentralerna, att alla kvinnor kan få avgiftsfri mammografi och att alla barn har rätt till gratis medicin. De betalar ju heller inget för ett läkar- eller tandläkarbesök. Bra och rättvisa reformer som gynnar alla i samhället. Sedan tycker väl jag att även tandvård och glasögon skulle omfattas av någon typ av högkostnadsskydd för att vara med eller utan ögon och tänder i och på vår kropp är ju inget vi kan välja utan det är något vi föds med. (Även om inte tänderna syns från början).
 
En sak som börjat dyka upp i olika nyhetssändningar och tidningar är rapporter om hur illa många människor mår och blivit behandlade när det nu gått ut riktlinjer om att man skall försöka trappa ner och avsluta sitt intag av antidepresiva mediciner och starka sömntabletter och värktabletter. Sådana som är vanebildande. Mediciner som alldeles för lätt har förskrivits och ibland helt utan kontroll då patienten vänt sig till många olika vårdcentraler och läkarmottagningar. Nu skall man försöka ta itu med detta och västra Götaland ligger visst lite illa till då man ligger i topp av diagnosticerade depressioner.
 
Jag är av åsikten att denna nedtrappning av vanebildande mediciner är BRA! Men som vanligt är det den enskilda människan som får sitta emellan. Men det är ju så att sorg och motgångar inte kan medicineras bort. De hjälper ju bara till att skjuta de dåliga upplevelserna och känslorna på framtiden. Detta är något som är väldigt svårt att få den som länge medicinerat att förstå. Nej, tänk om detta med Mindfulnes blev ett ämne i skolan eller kanske till och med i förskolan och sedan ingick i kursplanen på alla utbildningar livet igenom då hade vi aldrig hamnat i den här situationen. Tänk om alla från början fick lära sig att acceptera situationer som uppkommer längs livets väg, att inte ta ut sorg och motgångar i förväg och att inte vara rädd för de känslor som man känner vid sorg och otäcka upplevelser. Så mycket bättre alla hade mått då. Jag vet att jag sticker ut hakan när jag lite vårdslöst säger ALLA men ni förstår nog vad jag menar. När jag nu säger att det är bra att trappa ner så menar jag inte att man skall plåga människor som är i livets slutskede eller i en viss situation i livet då starka mediciner verkligen behövs. Men kanske skulle man vid medicineringens början informeras om att när det akuta skedet är över så kommer man att trappa ner för att till slut gå ur sjukdomen utan mediciner.
 
Medan jag nu suttit här och skrivit om det som bara ploppar upp i mitt huvud sa har dimman börjat lätta och jag kan åter se sjön utanför mitt köksfönster. Solen skiner och krokusen på gräsmattan öppnar sig och bin suger i sig av dess nektar. Jag kan åter se alla småfåglar som far kors och tvärs mellan träden och matplatserna och jag ser också ekorrarna som leker tafatt i träden. Livet är härligt! Vilken tur att jag får uppleva det. Med glädje och sorg, tårar och skratt med alla de känslor och upplevelser som utgör det vi kallar livet.
 
Minns ni förresten rosen jag fick förra veckan? Så här ser den ut idag.
 
 
                  
 
 
 
 

Melodikryss 12 2017

Publicerad 2017-03-25 10:53:54 i Allmänt,

Ni har väl vässat pennorna och stretchat fingrarna för nu kör vi igång med veckans melodikryss och vi börjar  med
 
L1+L8  Visst kände vi igen filmen SÄLLSKAPSRESAN i musiken och regissör är såklart Lasse ÅBERG
V11 Vi går över daggstänkta BERG. Om jag inte minns fel var det inte längesedan den var med.
V1 Musikal av Sir Andrew Lloyd Webber och då blir det STARLIGHT Express
L2 Den här fina texten, som Tommy Körberg sjöng har vår älskade ASTRID Lindgren skrivit.
L3 Vinkelordet som börjar högst upp och skall berätta för oss att det handlar delstaten LOUISIANA fick jag allt grunna på en stund.
V6 ESC, det här kan vi för visst var det LITAUEN och Donny Montell med sin" I've been waiting for this night".
 
Så var det då dags för lokala nyheter och väder på halvslaget. Också det precis som vanligt. Sedan fortsatte vi på
 
V7+L10 Fjärde och femte ordet skulle det vara. Så då räknar vi väl, "Två små fåglar PÅ EN gren"
L5+L4  Film igen och visst kände vi igen musiken ur TOP GUN med Tom Cruise. Här sången "Take my breath away" med gruppen Berlin.
L12 Trumpetaren som hade den här fina klangen i sitt instrument var såklart ARNE Lambert. "Oh, mein papa"
V15 Här fick vi höra ANE Brun sjunga.
L13 Här skall vi nog skriva in VISAN för det var ju den vackraste VISAN om kärleken vi fick höra.
V9+V14 PER Fritzell sjöng om en STINS ur produktionen Stinsen Brinner.
 
Tack för idag. Vi ses nästa lördag igen med ett nytt kryss.
 
 
 
 

Vad det rusar iväg

Publicerad 2017-03-25 08:37:00 i Allmänt,

 
Som ni förstår syftar jag på tiden. Nyss var det söndagskväll och man tyckte det kändes långt till fredag kväll då arbetsveckan skulle vara slut.
 
Nu är det ju i och för sig så att det här med jobbet fortfarande har nyhetens behag. Inte är det konstigt heller med alla dessa underbara människor jag möter varje dag, både patienter, anhöriga och personal, för att inte tala om leverantörerna. Goa människor allihop.
 
Men lite konstigt är det, när jag började sade man att många var arga och griniga och att jag inte skulle ta det personligt. Jag skall inte sticka under stol med att det fanns ett par i början men de har försvunnit så nu har jag inte träffat någon på länge. Antingen är det turen, vädret eller tillfälligheten som gjort det. Eller så är jag okänslig för ilska och aggression
 
Men tänk vilken ynnest att få vakna till en sådan här morgon. Solen skiner (fast lite höga slöjmoln finns det), det är ca fem grader varmt, rabarbern har hunnit bli dryga decimetern hög, krokus och snöklockor blommar för fullt. Lägg därtill alla bofinkar och övriga fåglar som sjunger sin serenad. Ljuvligt! Högst sjunger ändå koltrasten och då är det vår!
 
Därtill är det Marie Bebådelsedag idag, den 25:e mars. Det betyder våfflor men jag vet inte om vi hinner med några idag. Jag har nämligen upptäckt att de terminalglasögon jag använder härhemma nog har gjort sitt för jag känner mig som ett riktigt blindstyre. Så, bara för det tänkte jag att vi efter Melodikrysset skulle åka tillbaka till den glasögonaffären jag var i förra veckan och beställa ett par som jag kan ha härhemma också. När vi ändå är i Mölnlycke tänkte jag också kila in till lilla mamma på en fika också för nu var det länge sedan vi sågs igen även om vi talas vid i telefonen varje dag. Men som sagt  tiden bara springer förbi.
 
En som tiden sprungit förbi är Sven-Ingvars-profilen Sven-Erik Magnusson. En av många älskad sångare och musiker. Jag skall inte sticka under stol med att jag som liten flicka, åtta till tio år sådär var lite småkär i honom ett par dagar och vem har inte sjungit på "Min gitarr", "Fröken fräken" eller "Ett litet rött paket"? Hur mycket man än föraktar dansbandsmusiken så tror jag inte att det finns någon i ålder 20-100 år som inte gjort det, mer eller mindre omedvetet. Men kanske ändå, någon finns det nog trots allt.
 
Till middag har maken och dottern bett mig göra fläsk och löksås och med det i magen orkar man nog inga våfflor så det får kanske vänta till nästa helg för då måste man kanske trösta sig med att behöva gå upp en timma tidigare på måndagen för det är ju nästa helg vi ställer fram klockan en timma. En omställning som inte jag har några större problem med värre är då att ställa tillbaka klockan igen.
 
Ha ha. Tänk så fel jag hade. Det är ju ikväll eller kanske i morgon bitti vi får ställa fram klockan. Det är tur man har en dotter som har stenkoll. Men när klockan är 02.00 i natt så blir den hux flux 03.00. Glöm inte det!!!
 
 
                      
 
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela