brittensvardag.blogg.se

Kommunikation

Publicerad 2017-10-29 07:08:17 i Allmänt,

 
Det finns många sorter så det är inte konstigt att det blir fel ibland. Vad tänkte till exempel du på när du läste rubriken? Tåg båt, buss eller TV, dator och telefon. Allt är ju kommunikation. Ibland envägs och ibland tvåvägs och inte allt för sällan flervägs. Det är inte säkert att det blir svårare för att flera parter kommunicerar med varandra. Men tänk bara så viktigt det är att taxin tar dig till flygplatsen i tid och innan du kom ner i taxin hade du förmodligen använt dina ben. Så vill dig sig illa kan det gå riktigt galet.
 
Men vad jag främst tänkte på idag var kommunikationen genom samtal. Är du alltid säker på att ditt budskap når fram? Grattis i så fall.
Visste du t ex att hela 55% av kommunikationen sker genom kroppsspråket. Alltså med gester, kropps- och ögonrörelser. Vi har således störst chans att lyckas genom ett personligt möte.
38% av samtalet hänger på din röst, hur du låter. Försök till exempel skälla ut någon med en viskande och mild röst, det blir inte speciellt stor effekt av de utskällningen. Mottagaren upplever det troligen som ett ganska behagligt samtal och går därifrån med ett välbefinnande. Nu menar inte jag att man alltid måste gapa och skrika när man skäller eller tillrättavisar någon men normal samtalsröst krävs nog i alla fall.
Den snabbräknande har säkert redan noterat att det fattas sju procentenheter för att göra kommunikationen fullständig. Det är just dessa sju procent du förlitar dig på när du framför din sak. Alltså orden och själva innehållet i samtalet.
Du har rätt liten chans att lyckas med andra ord. I all synnerhet om du talar som jag, som är lite rädd för att trampa någon på tårna med det jag säger.
 
Om jag till exempel säger till dig att blomman i fönstret börjar tappa sina blommor vad gör du då? Hämtar du vattenkannan eller dammsugaren? Vilket tror du att jag vill? Eller om jag säger att jag inte hittar min röda tröja i garderoben, vad tror du jag vill att du gör då? Ingenting? Köper en annan röd tröja åt mig? Eller sätter på en maskin tvätt där min röda tröja ingår? Du tror kanske på det sista men min man tror på det första.
 
Men sedan finns det ju språk som vi inte förstår också. Nu tänker jag inte på främmande språk utan konstruerade språk som esperanto, programmeringsspråk för digital överföring och matematiska formler. När jag säger vi generaliserar jag å det grövsta för kanske är det så att just du är en fena på programmeringsspråk med full inblick i det binära talsystemet som med sina ettor och nollor skapar de bokstäver jag printa ner här för att jag vill att du läser. Tänk så svårskrivet och svårläst det skulle bli om jag skrev såhär; 01100011/10101001/001000110. Har jag gjort rätt och lyckats så ville jag skriva ett käckt litet Hej.
 
Vad fick då mig att tänka på kommunikation idag? Jo ett litet samtal jag hade med en arbetskamrat i fredags. Ända sedan dess har jag funderat på vad hon egentligen sa. Hon gick hem i samma veva så jag hade ingen möjlighet att fråga och reda ut vilket budskapet var. Men det spelar ingen större roll tror jag och jag kan fråga henne i morgon för då träffas vi igen.
 
                        
 
Jo, jag ville att du skulle dammsuga såklart.
 
 
 

Melodikryss 43 2017

Publicerad 2017-10-28 10:55:00 i Allmänt,

 
Det har talats om teman på Melodikryssen de senaste veckorna. Idag hade det väl passat med regn och blåst? Idag regnar det inte förvisso men blåser gör det. Så vi stannar inne och löser kryss istället. Vi börjar på
 
 
V14+L10+L12 Härligt! STAD I LJUS med Tommy Körberg, fast här på engelska. Men det går bra det med.
L4 Herbert von Karajan dirigerade här Berliner filharmoniker i ett stycke av Jean SIBELIUS.
V4 Å det här väckte barndomsminnen. Inget som dagens unga hört förmodligen men visst var det Kalle STROPP.
V5+V1 Svenska vistitlar kan vi. Det här var OM du nånsin KOMMER fram till Samarkand av Thortein Bergmman
L2 Så blev det lite moderna tongångar. Den här gången med MADONNA. Fast det är inte min favoritmelodi.
V9 Hon vill såklart att det skal RINGA. Ring Ring av ABBA från Melodifestivalen -73.
 
Så fick vi en minuts sportuppdatering och efterpå det lite lokala nyheter och väder. Sedan fortsatte vi på
 
V6 Stilar är jag kanske inte så bra på när det gäller kläder men nog var detta BEBOP vi hörde.
L1+L3 John KANDER Fred EBB skrev Cabaret som Liza Minelli här framförde med bravur.
V7+L11 Efternamnen på världsstjärnorna är såklart Celin DION och Edit PIAF.
L8+V11+L13 Film och svensk sådan med Edvard Person, KALLE PÅ SPÅNGEN
V13 Den charmiga filmen heter SMÅ Citroner Gula.
V8 Visst kan man bära KILT i Skottland.
 
Krysset är nu inskickat och klart. Vi ses om en vecka igen.
 
 

Brrrrr

Publicerad 2017-10-28 07:39:07 i Allmänt,

 
Finns det något värre än blåst? Ja, jo, det gör det säkert men jag menar vädermässigt. Det skulle väl vara om det regnade samtidigt då för regn på tvären gör ingen människa glad.
Men nu var det tal om blåst. Bara. Inte nog med att vartenda löv blåser av träden, att vimpeln blåser sönder och en bortglömd lövkorg i plast drar till skogs, man sover ju så illa också. Man i det här fallet är jag. Vaknade redan 02.44 av att en vindil (snällt sagt) skakade om huset och något slog mot fönstret. Förmodligen en liten kvist från björken eller tallen som står utanför och som nu vinden slitit bort men det var tillräckligt för att väcka mig. Eftersom jag ändå var vaken passade jag på att gå ut i köket och ta ett halvt glas vatten. Bäst som jag stod där och drack kom först en katt, sedan två och till sist den tredje också. Alla tre trodde att matte hade gått upp för att det var morgon och alla tre ville de gå ut. Men jag tyckte det var för tidigt men vad sjutton! Jag kunde ju gå ut och se vad som väckt mig. Jag öppnar ytterdörren och en vind som hette duga slog emot mig och katterna. Jag fortsatte ut och katterna sprang in och lade sig i våra sängar där det fortfarande ligger kvar. Jag gick runt knuten och hittade..... Ja vad tror ni jag hittade? Ingenting, absolut ingenting. För det som slagit mot rutan hade för länge sedan blåst vidare.
 
Så jag tassade in igen och kröp ner bland kuddar, katter och en sovande make. Men somna om ordentligt kunde jag inte. Sov kanske fem minuter sedan kom en vindstöt, somnade till och så kom en ny vindstöt. 05,30 gav jag upp och satte mig och stickade färdigt de blå sockarna jag började på förra söndagen.
 
Vad vi skall hitta på den här helgen har jag inte en aning om men baka skall jag nog inte för jag har fått bakförbud för min lilla frysbox på ett par hundra liter är redan full av bröd. Men kanske gör jag något gott till kaffet eller så låter jag bli och ägnar mig åt stickning helt och hållet. Jag har fortfarande åtta par att klara av före jul. Allt mellan storlek 25 och 44. Jag skall ju hinna med lite annat härhemma också så det gäller att hålla igång de gamla stickorna.
 
Till middag idag blir det hederlig husmanskost. Kokt köttkorv med potatismos och rödkål tänkte jag även om jag vet att maken hoppas på pepparrotssås och hela kokta potatis. Men med sås och potatis är inte korven  så lätt att "gömma". Jag är nämligen inte glad i korv så med mos går det liksom att gömma smak och konsistens i moset och rödkålen. 
 
Till sist skall ni få se de vackra vita rosorna vi fick på jobbet i torsdags. Samtliga medarbetare fick varsin bukett och alla fick ta den bukett man bäst tyckte om så jag tog en vit.
 
                   
 
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela