brittensvardag.blogg.se

Nu sprakar det av färger

Publicerad 2017-10-15 08:20:27 i Allmänt,

 
Men mest av allt är det grått just nu. Solen har ännu ej gått upp så än finns det hopp. Jag vet ju att därutanför är världen gyllene nu när klorofyllen lämnat löven och naturen förbereder sig på vinter, mörker och kyla. Lät jag negativ? Förlåt! Det var inte alls meningen.
 
Ja, jo, visst är det så att jag skyr mörkret och tycker det är jättetrist men istället får man njuta av lampornas milda sken och stearinljusens glittrande låga. Nu kommer också den tiden då det känns helt rätt med grytor och mustiga soppor liksom goda gratänger och lådor av olika slag. Allt serverat med en bit gott bröd som doftar av kummin, fänkål och färska örter. Får man sedan något gott i glaset också så är livet ganska skönt i alla fall.
 
Å bara tänk på allt gott man kan göra på vinterns bästa grönsak, KÅLEN! Kålpudding, kålsoppa, kåldolmar och rotmos. Det är bara ett fåtal exempel på vad man kan använda kålen till. Men glöm för all del inte bort att det är både lätt, gott och nyttigt med en sallad gjord av kål. Bara strimla kålen fint med en osthyvel till exempel. Koka en snabb lag på olja, vinäger, lite vatten, salt och svartpeppar och kanske en gnutta socker efter tycke och smak. Men var försiktig för kålen är ju söt i sig själv. Slå den varma lagen över kålen. Salladen klarar sig ungefär en vecka i kylen. Eller varför inte filea ett par apelsiner och blanda ner i vitkålen eller klassikern, blanda ner lingonsylt och servera till stekt blodpudding eller en god rätt med lever. Du vet väl att det krävs C-vitamin för att maximera upptaget av järn i kosten. 
 
Men det bästa av allt, nu känns det riktigt rätt att baka. Dels sparar man mycket pengar på att baka själv sedan är det inte fy skam att ta till vara värmen från ugnen också nu när kylan tränger sig på. Jag bakade förresten igår. Två plåtar med vetebräck,  två rostebröd och två snoddas blev det. Idag tänkte jag baka några ljusa lantbröd. Vi får se hur många det blir.
 
Men åter till det där med färgerna. När vi målat klart på matbordet med morot, pumpa, lök, kål och rödbetor då är det dags att sjunka ner i en fåtölj och plocka fram handarbetet. Alla färger och kulörer som tänkas kan ringlar mellan mina fingrar medan socka efter socka blir färdig. Ibland händer det också att en mössa eller vante blir till också men mest är det strumpor. Ibland svär jag högt när en maska tappas och löper ner som ett vattenfall. Riktigt illa är det när jag kommit in i ett parti med avmaskningar eller ökningar men det brukar lösa sig och händer tack och lov inte så ofta heller. Något som händer ännu mera sällan det är att det missats i spinning och tvinning av garnet så att det hux flux går av precis när man stickat en maska. Då får man sitta där och plocka upp maska efter maska med intagningar och allt för att få en tillräckligt bra och lång bit att fästa ihop en annan och bättre bit av ett annat nystan så att man kan göra arbetet färdigt.
 
Nu har dagen grytt och alla toner av rött, orange, gult och guld har kommit i dagen, jag har skrivit mitt lilla inlägg klart så nu skall jag baka.
 
                 
 
 
 

Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2017-10-15 08:35:06

Ha en skön söndag.Kram

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela