brittensvardag.blogg.se

Nu är våren på väg

Publicerad 2018-04-21 07:56:55 i Allmänt,

 
Ja nu går det inte att blunda för faktum längre. Tussilagon blommar, vitsipporna blommar, snödroppar och krokus är nästan slut, om inte rådjuren ätit upp dem såklart. Påskliljor blommar, pingstliljorna står i knopp och det hade tulpanerna också gjort om han/hon (rådjuret) inte ätit upp dem till frukost igår och idag. De är förskräckliga de där odjuren. Förra året fick vi njuta av alla tulpaner men i år, inte en chans! Istället får vi glädja oss åt att de första bladen på rabarberna stuckit ovan jord, att den norska brudspirean är härligt ljusgrön och att björkarna nu börjar anta en rödgul färg i topparna.
 
Det ser ut att bli en vacker dag idag så det är lite synd att det blåser så men något hörn med lä skall väl gå att finna så man kan vara ute en stund i solen och tanka D-vitamin. Hur vi klarar oss utan D-vitamin hela långa vintern undrar kanske vän av ordningen. Men dricker man svensk mjölk så är den berikad med just D-vitamin. Många fiskarter innehåller också naturligt D-vitamin. Här i familjen blir det mest inlagd, sill, lax och makrill i tomatsås som får stå för D-vitamintillskottet på vintern. Visste du att det räcker med 15 minuters utevistelse i solen iklädd t-shirt och shorts ett par, tre gånger i veckan för att få i sig tillräckligt för att hålla skelettuppmjukning ifrån sig. Det finns ett bra knep för att få reda på om huden alstrar D-vitamin eller ej. - Om skuggan av dig är lika lång eller längre än dig själv tar inte huden upp något D-vitamin. Så det kan vara smart att ta en lite tur ut på lunchrasten om tillfälle bjuds.
 
Frågan är vad man skall ha till middag idag. Familjen har varit och handlat den här veckan. De har varit både i Stora Saluhallen och köpt proteiner samt i våra lokala butiker så nu finns det både lövbiff, kyckling och fisk att välja på. Naturligtvis finns det annat kött också men det ligger redan nerpackat i frysen så tanken är nog att jag skall göra något av de här varorna nu när jag är ledig ett par dagar. Ja, ja, vi får se vad det blir. Kycklingarna kommer jag att helsteka för de får bli salladsmat till mig och dottern då maken inte vill ha kyckling. Men de duger också bra till lite wokade nudlar och grönsaker. Mums vad gott! Men strimlad lövbiff, purjolök, chili och paprika är inte heller fel. Jösses! Man skulle inte kunna tro att jag precis ätit frukost.
 
Men nu när jag tittar på mina sorgliga rester av tulpanerna så kan jag bara konstatera att rådjursstek eller filé inte heller är så dumt tillsammans med ugnsrostade rotsaker och en ramslökspesto.
 
                         
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela