brittensvardag.blogg.se

Sömn

Publicerad 2018-04-14 08:53:00 i Allmänt,

                         
 
Något som tycks vara en bristvara hos många i dagens samhälle.
Antingen så somnar man inte eller så vaknar man mitt i natten och kan inte somna om. Lika illa vilket som.
Varför somnar man då inte? Förmodligen är du inte trött, bara slö och uttråkad. Eller kanske har du något som bekymrar dig? Båda sakerna går faktiskt att göra något åt.
 
Nu tänker jag ge mig på den befängda idéen att ge några tips.
 
1. Analysera problemet som håller dig vaken. Vad oroar dig? Kan du förändra något här och nu? Kan du inte, inse din begränsning och släpp det. Allt känns bättre i morgon och kanske har du kommit på en lösning. Kan du faktiskt göra något åt det, du kanske har varit dum eller orättvis mot någon, säg förlåt. Även om det är mitt i natten och mottagaren kanske sover, skriv ett litet meddelande, på ett vykort du kan skicka i morgon eller på sms eller Messenger om du och mottagaren är uppkopplade, du skall se att det känns bättre sedan.
 
                           
 
2. Stäng av TV, dator eller mobil ett par timmar innan du skall lägga dig. Dessa ger dig en blå ljusstrålning som väcker dina hjärnceller och gör dem hyperaktiva, du somnar inte. Ägna istället de sista timmarna före sänggåendet åt lite radiolyssning, korsord, handarbete eller en bok kanske. Hjärnan får en chans att varva ner. De här aktiviteterna för också det goda med sig att man faktiskt fixar sig en mugg te eller något annat samt en skorpa, en liten macka eller en korv med bröd. Det går inte att somna om man är hungrig. Även om du inte känner hunger så skall du kanske ta och tänka efter, när åt du sist? Var det klockan fyra, halv fem eller åt du, ve och fasa, ingen middag!
 
3. Nu när kvällarna blivit ljusare och längre kan jag varmt rekommendera en promenad. Spring inte, då blir du svettig och detta kräver en dusch. En dusch väcker dig och talar om för hjärnan att nu är det morgon! Dags att vakna till och göra sig i ordning för dagen. Nej en fin promenad där du lyssnar till fåglarnas kvällskonsert. Kanske hör du koltrasten eller så flyger en nattskärra förbi. Kanske kan du stanna till och säga några vänliga ord till grannens katt.
 
                
 
Men om man vaknar mitt i natten och är klarvaken då? Ja, det kan vara värre såvida du inte vaknat av kramp i vaden eller något liknande för då brukar det gå att somna om bara krampen gett sig.
 
4. Men annars är mitt råd, kan du inte somna om, gå upp! Låt inte sängen bli en plats där du ligger och vänder och vrider dig. Öppna ett fönster, bädda om din säng. Sätt dig och läs eller handarbeta lite, kort sagt, gör det du gjorde innan du lade dig förra gången, ät ett halvt äpple eller något annat gott. Gå sedan och lägg dig för kvällen i omgång två. Jag vågar nästan lova att du somnar om.
 
Men kanske somnar du inte om. Vad är det då som är fel? Har du kanske sovit middag? räkna på hur många timmars sömn du fått det senaste dygnet. Du kanske inser att du trots allt fått 6-7 timmar. Detta är ofta nog för de flesta människor.
När man blir äldre kan det rent av vara nyttigt att sova middag både en och två gånger på dagen men förvänta dig då inte att sova åtta timmar på natten. Då blir det kanske bara fem - sex timmar.
 
                       
 
Men nu har vi en ny dag, lördag. En dag med sol som vi kan ägna åt härliga promenader, vedklyvning eller påtande i rabatter. Vi kan i alla fall vara ute och få lite frisk luft i våra lungor. Kanske hittar vi en plats där det är lä i solen, där vi kan ta en fika och är det kanske idag sommarens första grillsession äger rum.
 
                            
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela