brittensvardag.blogg.se

Där fick jag...

Publicerad 2018-01-28 08:54:47 i Allmänt,

 
... här satt jag och orerade om ljusa mornar och soluppgångar igår. Jag kände mig smått lyrisk över vädrets tillstånd och jag anade vår i luften.
 
Kanske hör dagens väder också till våren. Annars skulle det nog mest klassas som en typisk göteborgsk vinter. Temperatur strax över nollan, blåst och snöblandat regn. MEN, det viktigaste kan ingen ta ifrån oss, LJUSET!
 
                      
 
Nej jag skall inte fortsätta och babbla om ljusets glädje om hur gott det gör oss. Jag skall faktiskt inte ens tala om vår-depressioner och psykisk ohälsa. Nej, istället skall jag tala om en annan sak som det finns gott om nu.
 
Egentligen finns det väl hela året numer, när vi har en så global handel med hela världen men nu är de som bäst. Vad talar jag då om? Vi kanske skall ta det stegvis så att vi får suga länge på karamellen. De är ibland små, som pingisbollar ungefär och ibland är de stora som riktigt stora bifftomater. Alla har de en relativt rund form men en del är lite ovala medan andra är lite tilltryckta och antagit en mer ishockey-puck liknande form. De jag gillar allra bäst de är det högsäsong på nu. Mörkt och kraftigt orange ligger den här bredvid mig i väntan på att få en lite mer rumsvarm temperatur, men inte för varm, jag gillar dem med lite kyla i.
 
                     
 
Citrusfrukter i allmänhet men blodapelsiner i synnerhet. Dessa handstora frukter med sitt söta med en dragning åt syrliga innehåll. Åh, så goda de är! De kan  njutas naturella precis som de är, de kan pressas till en god juice, man kan filea dem och låta dem dra i en god citruslikör, lägga dem på en liten ihoprullad crepe, flambera och njuta med lite god vaniljglass. Man kan göra en dessertsoppa på dem, ha dem när man bakar och lagar mat. Man kan tillochmed ha dem när man städar har jag hört men då lär tydligen kusin citron vara bättre. För att inte tala om marmelad, gärna i kombination med aprikoser eller lite ananas som det också är lite säsong på om man får tro butikernas utbud. Den kan sedan njutas med nybakade scones och en mugg te medan man kurar ihop sig framför brasan en mörk och otäck kväll. Genast ter sig världen lite mer välvillig och man kan glömma världen därutanför.
 
                  
 
Så har du inget annat för dig idag så trotsa vädret och bege dig till närmsta affär och köp ett eller ett par kilo av dessa vitaminbomber som kan njutas i överflöd. Min har jämnat ut sig alldeles lagom nu så nu har jag in te tid med detta längre. Först en blodapelsin och sedan blir det mösstickning. När den är klar väntar ett par lovikkavantar på att färdigställas, sedan blir det fler mössor och till slut några par sockar och ett par mössor till.
 
                                 
 
 

Melodikryss 4 2018

Publicerad 2018-01-27 10:51:06 i Allmänt,

 
Tänk, redan har en vecka gått och nu är det dags igen. Ett nytt Melodikryss skall lösas och vi börjar på
 
L2 GULLAN Bornemark med sina barn frågade om Lars var vaken.
V5+L14+V11+L4 Lennart Palm i Lerum spelade en svensk visa som vi känner som "RULLA IN EN BOLL och låt den rulla".
V1 En melodi från 1978 och visst var det MAGNUM BONUM som gjorde "Skateboard"
L3 Skådespelarens förnamn är ju som bekant UMA Thurman.
V6 Här en melodi om ett visst sorts djur och visst känner vi det som ett LAMM.
V9+L1+V7 Kompositörens namn är ju ENNIO MORRICONE och han kommer från ITALIEN
 
Sedan var det så klart dags för lokala nyheter och väder på halvslaget och sedan fortsätter vi på
 
L12 Visst är detta musik som gjorts känd av Simon and Garfunkel, Paul Simon och ART Garfunkel mao.
V15 Ett förnamn igen, den här gången ett rollförnamn och visst var det KURT Olsson.
V10 Musikalens namn är Sound OF Music. En underbar film om ni frågar mig.
V16 Visst kan vi tacka Thomas Alva EDISON för det lagrade ljudet En man med 1093 patent.
V13 "VI klarar oss nog ändå" visst minns vi den?
L8 Vi avslutar med ett artistnamn och då duger väl PINK:s likväl som något annat.
 
Ja då var vi i mål och jag säger tack för idag.

Har ni sett?

Publicerad 2018-01-27 08:04:00 i Allmänt,

 
Ja naturligtvis har ni sett. Men har ni sett samma sak som jag, det är frågan. Några av er har kanske det medan andra, trots längtan inte sett. Vad är det då jag yrar om? Jo det jag nästan alltid avhandlar när det inte finns men nästan aldrig nämner när det finns, LJUSET!
Redan strax före sju kan man ana ljuset borta i öster. I alla fall när det är en klar dag, en dag som det verkar bli idag. Visst är det härligt? Det spelar ingen roll hur mycket lampor man tänder, hur mycket man än pyntar med ljussättning, för när jorden börjat vrida sig och komma i rätt position för att vi skall få långa ljusa, härliga, underbara dagar då är man rik.
 
                       
 
Nu skall jag avslöja en annan sak. Jag har den senaste veckan varit på ett uruselt humör. Egentligen började det redan i slutet av förra veckan. En morgon när jag vaknade kände jag att, nej det här vill jag inte. Å börja dagen så, det är inte kul. Jag skulle ju åka till jobbet och hade ingen lust, det kändes mest som om  jag ville krypa ner i ett hörn och dra något gammalt över mig. När jag kom till jobbet talade jag om för alla att jag var på ett dåligt humör och skulle jag säga eller göra något dumt så skulle de säga till direkt. Ingen har sagt något så kanske har det inte märkts så mycket MEN....
 
Något skumt har det varit för jag har varit extremt trött. Känt motvilja mot att gå upp och har med glädje gått och lagt mig. Ibland redan vid 21.00. En och annan Ipren har också slunkit ner, mest för att försöka mota bort den där konstiga diffusa känslan. För jag har inte varit sjuk med halsont, hosta och feber men en lätt molande huvudvärk har funnits där samt lite sendrag eller vad det har varit i nacken. (Jag har kanske stickat för mycket.) Likadant var det igår morse men vid lunchtid var det en jobbkompis som tydligen noterade en förändring för hon sade "det var väldigt vad du hade mycket att säga idag, du har nog varit väldigt tyst den här veckan. Det inser jag nu". Likadant har familjen sagt, "det var väldigt vad du är tyst idag" har de sagt.
 
                     
 
Men igår kväll var det något annat för jag stickade så stickorna glödde, jag satt uppe och glodde på dumburken och kom inte i säng förrän elva eller sisådär ungefär. Jag har sovit som en gris i natt och vaknade inte förrän framemot halv sju och nu är klockan snart åtta och jag hade tänkt sitta och sticka ett par timmar medan familjen sover och i väntan på dagens Melodikryss. Men först skall jag äta en god apelsin, en saftig röd blodapelsin. Dessa frukter som ser ut som glödande små solar och smakar semester i ett varmt och soligt land.
 
Men den här ljusa klara och vackra dagen har också fört med sig minusgrader igen och efter de senaste dagarnas ihärdiga regn har det tydligen blivit mycket halt på vägarna här i södra Sverige så ta det lugnt om du går ut idag.
 
        
 
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela