brittensvardag.blogg.se

Tisdag...

Publicerad 2018-07-31 07:49:12 i Allmänt,

 
...och den sjunde semesterdagen har startat. Den har startat med besked, 20 grader varm (vi fick ännu en tropisk natt) och med lätta sommarmoln. Det sägs att vi skall få en dagstemperatur på 34 grader här hos oss så jag försöker just nu att släppa in så mycket som möjligt av den lite svalare morgonluften. Samtidigt funderar jag på vad vi skall äta till middag. Det får nog bli sallad eller vattenmelon för något annat orkar man nog inte med i värmen.
 
                              logo
 
Eller så får det bli smörgås. För vi hade nämligen tänkt oss ut på Hisingelandet och Torslanda en sväng idag. Jag tänkte vi skulle ta en sväng till Åkes Hönökaka och bunkra lite bröd och till Almondy och köpa lite mandeltårtor så man har något att bjuda på om man skulle få besök. Vi pratade om att åka till Kungälvs Kex också men vi sade som så att det är nog ingen idé nu i semestertider. Dels är det inte så många som bakar och sedan är det många som handlar så det finns nog bara de norska kexen och pepparkakor kvar. Så brukar det vara, fast pepparkakor är gott.
 
                            
 
Nej då, jag har inte slutat att baka själv men vem sjutton orkar baka när termometern ligger och surrar runt 30 grader? Inte jag i alla fall. Därtill går det åt en hel del vatten till disk och det är vatten vi inte har och låta degbunkar och slickepottar ligga och vänta på ett riktigt ösregn, det är inget jag vill göra. För det är inte klokt vad disk det blir när man bakar. I all synnerhet när man bakar mjuka kakor. Formar, fat, mått och redskap i en aldrig sinande ström. Ja, jo, jag har gott om redskap så jag skulle kunna baka tio mjuka kakor utan att diska men jösses vad disk det skulle bli. Alternativet är ju att skölja av grejorna emellan varje moment och det vattnet har vi nog inte. Det gäller att spara på det så att det räcker till det nödvändigaste. Disk hör definitivt inte till det nödvändigaste. Inte i min värld i alla fall.
 
                         
 
Men nu över till något annat. Kissekatterna förstår inte varför de inte får gå ut. De stryker runt mina ben och jamar och jamar. Sedan går de fram till altandörren, ställer sig på sina baktassar och krafsar med framtassarna på dörren. Fungerar inte det så hoppar de upp på köksbordet vid vilket jag sitter och så kommer de och lägger sig rätt över tangentbordet. Jag brukar kela med dem en stund och sedan lyfter jag ner dem igen, en och en. Då brukar de gå iväg ett par minuter men de är strax tillbaka och så börjar allt om från början igen. Framemot klockan tio brukar det ha hunnit bli så varmt att de börjar tycka att det är jobbigt. Då kryper de in under sängen och lägger sig så där är nog svalaste platsen.
 
Så lever vi livet i min lilla värld. I morgon blir det en ny dag och då får vi se vad vi skall hitta på. Jag återkommer.
 
 

Dag 6

Publicerad 2018-07-30 09:17:18 i Allmänt,

 
Och måndag. Det märker jag för klockan sju började hamrandet på tillbygget hos grannen som håller på att göra sin sjönära lilla stuga till rena lyxkåken med egen brygga. Nej, jag är inte ett dugg avundsjuk men jag slutar aldrig att förvånas över vad rätt kontakter kan göra. Hans kommentar på en enkel fråga om bygglov var, "Ja du vet, röstar man som du får man inga rätta kontakter på bygglovsenheten i kommunen".
 
Att det drar ihop sig till val är väl inget som gått någon obemärkt förbi heller. Smutskastningen pågår för fullt över allt och det enda skyddet man har är antingen att blockera alla sina vänner på Facebook, aldrig läsa en dagstidning eller se ett TV-program utan att hela tiden kolla upp fakta och vara källkritisk, eller att helt isolera sig från omvärlden. Jag tror det är enklast att vara källkritisk och inte tro på allt man hör och ser.
 
                              Bildresultat för vara svensk
 
Nej till det stundande valet gäller det nog som förut att studera alla partiers partiprogram. Man kanske inte behöver läsa alla men om ena delen av dig säger "Lyssna på M" och den andra säger "Gör som SD" då kanske det är idé att läsa partiprogram. Jag har talat med en hel del av mina vänner sedan förra valet och flera av dem säger sig komma att rösta på SD för "att skaka om lite och visa att vi tycker att svenskarna skall ha först". Jag kan förstå tanken men om tillräckligt många tycker så kanske det blir riktigt skakigt i fyra år. "Det kan inte hända så mycket på fyra år" säger en annan men då vill jag passa på att påminna om att vid regimskiftet för 12 år sedan hann man med att införa Fas 3, försämra för de långtidssjukskrivna och framför allt, försämra för alla dem som är beroende av personliga assistenter 24 timmar om dygnet, och det bara på 18 månader. De införde också jobbskatteavdraget som gör att de som är unga nu knappast kommer att få någon pension  eftersom de procentenheter som plockats bort på skatten överensstämmer med den delen "vi" överlät till arbetsgivarna att betala in för vår pension och sjukförsäkring. Än så länge fungerar det med en hundralapp till doktorn men det har stramats åt när vi blir sjuka och behöver vara hemma en tid.
 
                               Bildresultat för frihet
 
Det som nästan skrämmer mig mest är när toppar i partiledningen uttrycker sig som så att "judar och samer är inga riktiga svenskar". Är det någon som är svensk så är det väl Samen. Fast det förstås, man kanske skall säga skandinaven för det är tight däruppe runt Treriksröset. Sanningen är väl kanske den att det är ett väldigt litet fåtal som kan säga sig vara riktiga svenskar. Vad jag har hört så skall man tydligen vara svensk i alla led så långt bak som åtta generationer för att kunna säga att man är SVENSK. Eftersom SD är ett parti som startade sin bana nere i Skåne så undrar jag hur många i partitoppen som är "äkta svenskar". Jag tror att många av dem har inblandningar från både Holland, Tyskland, Danmark och kanske Polen också. Men de kan ju vara bra människor ändå. Men för att man heter Svensson, Jönsson och Pålsson så är det ingen garanti för svenskheten.
Och för att man tillhör det judiska trossamfundet så är man väl inte automatiskt utlänning. Det finns nog en och annan svensk som tillerkänner sig den judiska tron också. När man inte kan skilja på nationalitet, tro och politisk åskådning skall man vara tyst anser jag. Sedan är jag också medveten om att det finns religiösa samfund som har en luddig gräns mellan religion och politik men det tänker jag inte gå in på nu,
 
Nej, mitt val kommer att hamna hos dem som fått igenom saker som avgiftsfritt hos doktorn om du är 85+, fria glasögon till barn, fri mammografi och fri kollektivtrafik för alla sommarlediga ungar så att de kan ta sig till badplatser och parker i närheten av där de bor. Ett parti som vill skära ner på riksdagsarvoden till vanlig lönenivå och ge pengarna till pensionärerna. Som vill införa en högkostnadsförsäkring hos tandläkaren värd namnet och som vill ta bort vinsttänket i vård, skola och omsorg, eftersom det är bitar som skall kosta då människor är sjuka och mår dåligt.
 
                          Bildresultat för polis
 
På tal om offentlig förvaltning, idag skall vi åka till Borås och polisstationen där för att införskaffa pass. Jodå vi kunde ha vänt oss till Mölndal men dit är det tre till fyra månaders väntetid eller till Göteborg men där är det så dåligt med parkeringar så vi tog Borås som ett bra alternativ. Där ligger polisstationen alldeles vid Högskolan så där finns gott om parkeringar och inte är det så fasligt dyrt heller, sju kronor i timman tror jag.
 
 

Idag är det fest

Publicerad 2018-07-29 08:10:38 i Allmänt,

 
I alla fall för kissekatterna som fick lov att gå ut en stund idag. Vi har nämligen hållit dem inne några dagar nu med anledning av den höga dagstemperaturen. Men idag var det bara 19 grader när klockan var sju och himlen hänger ljuvligt sidengrå över våra huvuden. Kanske, kanske kan vi få lite mera regn.
 
Igår fick vi hela 17 millimeter regn och jag tror aldrig att ett regn känts så befriande, underbart och ljuvligt. Fast efteråt byttes den torra värmen till ett våtvarmt omslag och lite så är det nu också men vad gör det om det finns chans till lite mera regn? Inte ett dugg!
 
                                
 
Men skall man tro SMHI så blir det inte mer regn idag. Vi lär få vänta till onsdag säger de, men så har de sagt förut också och inte kom det något regn då. Men 17 mm regn betyder 34 000 liter vatten på vår lilla tomt. Det innebär att om inget annat tar av det vattnet (vilket det såklart gör) så har våra stora björkar vatten i 170 dagar. Men såklart vill även de små björkarna, liksom tallar, granar, buxbom, hosta, tuja, gräs och allt annat ha lite och vi skall inte tala om det som dunstar bort i värmen.
 
Idag är det söndag vilket betyder att min första semestervecka är till ända. Veckan har gått och den har gått rysligt fort. Jag/vi har inte gjort så hemskt mycket. Jag har läst ut en tegelstensroman på härliga 648 sidor i pocketformat, virkat färdigt alla nittioelva delarna till grisen och börjat sy ihop hela härligheten men nu måste jag skaffa sådant där fiberfill, vadd, som finns i kuddar och så och fylla nasse med och sedan skall fyra batteriledvärmeljus införskaffas. Efter det återstår bara att brodera dit lite näsborrar och en mun på svinet och sen är han klar. Men det lär ta hela veckan i anspråk för det där med att sy ihop och fixa är det tråkigaste som finns. Men min morot är ett superläckert garn i medelhavsblått, turkos, marin, lite lila och lite grått som skall bli till ett par raggsockor åt en vän.
 
                                       Adlibris Socki Garn Ullmix 100g Caribbean Blue B022
 
Och sticka raggsockor är något bland det roligaste som finns.
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela