brittensvardag.blogg.se

Nu har det vänt...

Publicerad 2018-06-30 08:16:49 i Allmänt,

                          
 
 
... men värmen består och skall visst göra så i alla fall tio dagar framåt med ett litet undantag för idag då det visst bara skall bli 20-22 grader sedan säger prognosen 27-29 grader och sol de följande nio dagarna. Jodå det är visst sant för SMHI säger själva att sannolikheten är 100%. Underbart för alla dem som har semester och för alla frusna nordbor men själv önskar jag att vädergudarna hade vänligheten att låta regn falla på natten i alla fall för tillflödet i vår brunn, säger samma institut, är bara 8-9%. Detta innebär att om vi till exempel kör en maskin tvätt som tar 50 liter så blir påfyllnaden max 4,5 liter på en timma i brunnen. Så sparsamhet på vattnet är ett måste nu. Tvätta är det alltså inte tal om, det vatten vi använder får gå till toabesök.
 
                    
 
Men vi hämtar en del färskvatten hos mamma nere i Mölnlycke och det har vi gjort ett tag. Det är lite tungt men det går bra om man hjälps åt. Vi har två femliters dunkar och ett tiotal 1½-liters petflaskor som är bra att ha i kylen som måltidsdryck och till matlagning. Dunkvattnet får främst tjäna till disk och tvätt. Men diskar gör vi bara var tredje eller var fjärde dag. Hur vi klarar det? Jo vi fuskar med maten. Det blir lite hämtpizza och färdigportioner. Ibland dristar vi oss till att koka pasta, ris eller potatis och då har vi hittat något i frysen som passar. Sedan att det blir så att vi äter tre olika rätter eller att den tredje äter annat än de andra två funkar också. Men nu är det bra att ha all den där maten vi tagit till vara när det blivit något över. Vi skulle till och med kunna äta potatismos en dag men vem sjutton orkar äta så kraftig mat?
 
                            
 
Nej det får bli lättast möjlig mat och det här ovan ser väl riktigt gott ut. Men bilden är ändå fel för jag är inte överförtjust i lax i synnerhet inte kokt men som här, grillad eller varmrökt skulle kunna gå an bara jag slapp avokadon. Maken vill inte ha sallad och frukt i maten och dottern är inte överförtjust i kalla såser och lök så vad gör man? Jo så gott man kan med det man har. För den största stötestenen i bilden är den fina grillade laxen. Nej då, det är inga större problem mer än att räddningstjänsten har bett hela området att inte grilla för brandriskens skull.
 
                               
 
En enda gnista skulle kunna få förödande konsekvenser för samtliga boende i hela området. Här är nämligen så torrt i markerna att björkens löv börjar bli bruna och singla till marken, granens och tallens barr börjar anta en silverfärgad ton vilket är tecken på vattenbrist. På vinbärsbuskarna hänger redan pyttesmå röda och svarta bär som är nästan stenhårda. Fåglarna tar dem i jakt på vätska men till mig duger de inte. Rabarberna har trots bevattning med spillvatten blivit torra och ihåliga och duger vare sig till paj, kräm eller saft. Plommonträden som blommade så liksom äppleträdet står i stort sett utan frukt. Nej, vi fick vare sig frost eller regn i blommen men torkan har gjort att det endast utvecklats hasselnötsstora frukter som redan är mogna. Solen har gjort frukterna söta och goda men när man får plats med årets hela plommonskörd i en tekopp då är det inte mödan värt utan fåglarna får ta det med. De kan behöva lite vätska.
 
                       
 
Men en fördel har det här vackra vädret i alla fall. Veden torkar rekordsnabbt. Till och med den annars svårtorkade sälgen och rönnen har snart torkat klart så vi kan använda den redan kommande vinter.
 
Tycker ni att jag låter gnällig, tjurig och besvärlig? Inte alls men verkligheten ser ut så här i år och det är bara att acceptera och gå vidare. Jag ser redan fram mot hösten då jag kan få köpa nya växter till mina fönster för orkidéerna har tagit stryk av torkan. De kräver inte mycket vatten men solen har bränt sönder dem. Lite bra är det för de äldsta har nog hängt med i tio till femton år och bladen har blivit så stora att de knappt får plats på fönsterbrädorna.
 
                          
 
Nej, nytt och fräscht skall in och sprida glädje och trivsel i vårt hem. Sedan kan jag sitta där och sticka mina sockor, vantar och mössor medan gubben roar sig med ett och annat korsord. Visst låter det som om vi vore små gråa människor. Gubben och gumman personifierade ni vet.
 
                            
 
Vän av ordningen frågar sig säkert hur det står till med den personliga hygienen. Jodå, tack bra. Vi har ju sjön att svalka oss i. Eftersom det är sötvatten funkar tvål, duschcréme och schampo också. Om inte annat så blir rumsvarmt färskvatten, hink och skopa också bra.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela