brittensvardag.blogg.se

Kackel i hönsgården

Publicerad 2018-03-31 08:30:57 i Allmänt,

 
Ja det blir det minsann när man går in och tar deras ägg för att servera till påsklunchen tillsammans med ett par tre sorters sill, Jansons frestelse, rökt lax, räksallad, nybakat bröd, lite goda ostar, vindruvor, päron och lite goda kex.
Se där, då fick ni veta vad jag kommer att servera idag. Inte så mycket kanske men vi blir nog mätta och belåtna i alla fall. Det var skillnad när man var yngre, då orkade man med crepes, omelett, ett par varianter på strömming, köttbullar och prinskorv, rökt kalkon eller en lammstek också. Den enda som skulle klara det idag är nog dottern men hon äter inte sill och sådant så hon skall göra sig en tonfiskgryta istället säger hon och då får hon göra det så blir alla nöjda.
Till eftermiddagskaffet blir det våfflor så jag skall strax vispa ihop smeten så att den hinner jäsa ordentligt. Nej, jag kör absolut inte med någon pulvervariant när det gäller våfflor. Inte när det är så lätt och enkelt att göra själv. Här är ett exempel på det som var bättre förr och som står sig än idag. receptet hittade jag i min farmors gamla kokbok från 1923.
 
Här får ni receptet. Det blir cirka 25 laggar så alla blir garanterat mätta och belåtna.
 
50 gram jäst
8 dl mjölk
6½ dl vetemjöl
½ tsk salt
Vispas samman och får jäsa i rumstemperatur minst en timma. (Det är inga problem med åtta timmar heller.) Strax före gräddningen vispar man ner 200 gram smält och avsvalnat smör eller margarin. Jag använder margarin eftersom smör känns alldeles för fett.
 
För detta våffelrecept gäller samma sak som vid all annan matberedning, den färdiga produkten blir inte bättre än den sämsta råvaran.
 
Men receptet är bra eftersom det funkar precis lika bra till förrättsvåfflan med lax, löjrom, gräddfil eller smetana och finhackad rödlök och en dillkvist som till dessert med färska bär och glass eller till kaffet med traditionell vispad grädde och sylt.
 
Trots att reklamen säger att de uppe i himmelen sitter på ett moln och njuter av philadelphiaost så tror jag inte att de får vare sig påsksill, ägg eller våfflor idag men vi kan i alla fall fortfarande njuta av Jerry Williams Vintersaga vilket passar bra idag medan snön ligger kvar och termometern visar på minus sju komma åtta grader.
 
https://www.youtube.com/watch?v=hJmvlQE_T8c
 
                               
 
                            15 april 1942 - 25 mars 2018
 
Ni vet väl att Jerry gjorde Rock a doodle som tuppen Jerry Chanticler i filmen "Kackel i hönsgården". Ja, naturligtvis.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela