brittensvardag.blogg.se

Mors dag

Publicerad 2018-05-27 08:49:02 i Allmänt,

 
Ett knepigt påfund som säkert var rätt tänkt från början. Dagen inrättades redan 1905 i USA. En kvinna arrangerade en minneshögtid för sin mamma som gått bort ett år tidigare. Denna minneshögtid hölls i byns lilla kapell och alla som närvarade fick en vit nejlika, blomman som varit kvinnans mors favoritblomma.
 
                                    
 
I Storbritannien har det funnits en mer folklig tradition sedan 1607. Då var tanken att barnen som arbetade hemifrån skulle få komma hem och träffa sin mamma denna enda dag på året. Då var det inte tal om hemmaboende barn vid 24, nej barnen slussades ut redan vid 5-6 års ålder för att tjäna som lill-piga och dräng.
 
I Sverige firades dagen först 1919. Det var en kvinna som hette Cecilia Bååt-Holmberg som tog initiativet. (En kvinna med dåligt samvete får man förmoda). Men det var först många decennier senare som firandet tog fart på allvar och var då helt koncentrerad på kommersiell vinst. (Något som för övrigt gäller för Fars dag också.)
 
I min familj brukar vi inte fira dessa två dagar då vi har mors och fars dag varje dag. Det har vi på det viset att vi varje dag önskar varandra fin dag och att vi skall vara rädda om oss, ta vara om oss och att vi älskar varandra. Det går inte en enda dag på året då inte jag och min mamma hörs av på något sätt. Oftast på telefon men också vid personliga besök eller ett kort meddelande på Messenger. Likadant är det mellan oss och vår dotter.   
                   
Visst händer det att jag har med en blomma till mamma men inte för att det är någon särskild anledning utan för att jag vill. Senast var för en vecka sedan eller har det redan gått 14 dagar? Hur som helst, liljekonvaljerna var nya så jag plockade med en liten bukett som var lika välment som en köpt bukett. Men visst händer det att jag köper en blomma också. En fin azalea framåt jul och frasiga fina tulpaner efter jul eller blåklint till midsommar för det är inget jag får att växa härute i skogen
 
                      
 
Idag blir kanske ännu en dag i lättjans tecken. Varmt verkar det bli i alla fall. Redan klockan sju visade termometern på +17,4 grader så det börjar bra. Till middag får det bli potatissallad och grillade karréskivor. Lite grönsaker till det så blir man mätt idag också. Gubben fortsätter kanske klyva ved och jag fortsätter med mitt till synes eviga sockstickande. Men det är så avkopplande, en massa tid till reflektion får man också för att inte tala om en massa tid att lyssna på radion. Radion som är bättre än TV:n tycker jag. Finns det inget på den kan man alltid lägga i en skiva med go musik.
 
Frukosten är sedan länge avslutad, ingen gröt idag men väl grekisk hallonyogurt med granola, en rågfralla och en mugg te. Det är den muggen som behöver fyllas på nu så därför sätter jag punkt nu.
 
                           
 

Lördag - och Melodikryss

Publicerad 2018-05-26 11:06:52 i Allmänt,

Phu!
 
Det var på håret men jag hann. Vi har nämligen varit och handlat först nu på morgonen medan det fanns lite svalka kvar. Det blir lite problem att ta hem frysvaror så här års annars. Något som också är svårt är att hitta på något till middag. Helst skulle man bara vilja äta glass och dricka vatten men det skulle bli alldeles för mycket socker och alldeles för lite näring och fibrer. Men idag blir det sill och potatis och kanske grillar vi en korv eller så framåt kvällen.
 
I övrigt tror jag att jag skall göra så lite som möjligt idag. Funderar som bäst på om jag skulle dra till med en rabarberpaj till dessert. Blir det riktigt varmt fram på eftermiddagen funkar den med lite glass annars blir det en god vaniljsås. I värsta fall får man väl göra glass av vaniljsåsen, det går ju bra det med.
 
Kanske sätter jag mig ute i skuggan någon stans och fortsätter sticka raggsockor av restgarner. I grann"byn" "Egypten" skall de nämligen ha ett litet jippo den 10 juni. Det ges möjlighet att åka höskrinda efter häst, korvgrillning, spel och lekar. Den som vill får också komma och sälja sina hemgjorda alster. Det brukar bli lite loppmarknad blandat med fint konsthantverk och hembakat.En rundvandring i Egyptens Oas kan man också få. För du såg väl Trädgårdskampen och Tony Johanssons seger i densamma. Det hela brukar avslutas med en liten auktion och dragning på de lotter som varit till försäljning under förmiddagen. Klockan två brukar kalaset vara över.
 
                       
 
Oj! Klockan är redan 10.03 så nu är det dags för Melodikrysset. Vi börjar med,
 
L7+L1 Underbart! Med KALLE MOREAUS så klart
V6 ROSA Pantern, visst minns vi den tecknade versionen men också Peter Sellers version som fått oss alla att dra på smilbanden skulle jag tro.
V8 Så var det då en av de där unga flickorna som det går tretton på dussinet av. Här var det i alla fall ELIN LANTO som sjöng skylite.
L2 Ett underbart stycke musik av Gioacchimo ROSSINI. "Trollflöjten", och visst kan den förtrolla. Verket heter "Barberaren från Sevilla" men det kunde du nog.
V9+V13 Visst är de i det närmaste geniala, galenskaparna och After Shave. Här med ett stycke ur STINSEN BRINNER.
L12 Rolling Homes i  "I am Looning OVER a four leaf Clover"
 
 
                       
 
V1 MARIETTE fick inleda andra halvan med ännu en Melodifestivalare "For You"
L3 EN gång jag seglar i hamn ♪♪♪♫♪♪♫♪♪♪♪
L4 En svensk skådespelarlegend sade han så det är väl bäst att vi skriver in en av de största, Gösta EKMAN dä.
V7 Jessica Andersson sjöng en melodi som hon gjort tillsammans med Fredrik KEMPE, en annan Melodifestivalveteran.
L5 Musik ur filmen om LEJONet Elsa.
L11+L10 SIR TOM Jones fick vi höra här. Hon har varit ganska frikostig med adelstitlarna det senaste Queenie Elisabeth.
 
Så blev vi då klara med dagens kryss också och i köket har det hunnit bli 27 grader varmt så jag funderar på om det där med rabarberpaj var så smart. Men jag är i alla fall glad åt att jag inte erbjöd mig att jobba idag. Det är nämligen Lindomedagen och vårdcentralen erbjuder kontroll av prickar och hudförändringar och TBE-vaccination. Rör du dig ute i skog och mark tycker jag att du skall ta det säkra före det osäkra och vaccinera dig. För den hjärnhinneinflammation du kan drabbas av är inte att leka med, den kan i värsta fall sluta med döden. Borrelia som är betydligt vanligare kan man behandla med antibiotika men kan vara nog så besvärande. Men mot den går inte att vaccinera sig.
 
Nu får det räcka för idag och jag sätter punkt.
 
 

Ännu en ljuvlig morgon har randats

Publicerad 2018-05-20 08:30:06 i Allmänt,

 
Ja den har gjort mer än så för idag är jag lite sen. Klockan är redan en kvart i åtta. Det är inte klokt vad tiden rinner iväg. Det går i 100 knyck eller så. Det går i alla fall fortare än man hinner med att notera.
Jag följer bara vanliga morgonrutiner men ändå blev jag senare än vanligt. Det värsta är att jag inte har en aning om vad jag har gjort den där timman. Jag brukar således sitta här och skriva redan någon gång mellan sex och sju. Men så blev det inte idag. Jag vet inte om jag skall skylla på datorn eller pälsklingarna eller mina fötter som fick lite extra omsorg idag.
 
Kanske var det lite av varje men nu är jag här i alla fall. Dimman som rullade in här vid sex-snåret börjar redan ge med sig. Att det blev dimma beror nog med största säkerhet på att termometern gjorde en dipp strax före klockan sex och då kyldes ytvattnet ner och sjön började ånga av sitt varma vatten. Men nu ser det ändå ut som om solen börjar bryta fram igen och då värms både vi och sjön upp igen. Nu lät det visst som om jag satt här och frös men det gör jag definitivt inte, jag tycker det är en alldeles fantastisk temperatur just nu men det var skönt att sitta inomhus och äta sin söndagsgröt idag.
 
Nu tänker jag avslöja en sak för alla som orkar läsa. Jag (vi) har köpt en ny bil. Min vackra blå Ford står på bakgården hos bilhandlaren nu och hos oss ståtar en vacker svart, italiensk skönhet. En Fiat Punto,
 
                       
Så det blev en färg vi inte haft förut. Det berättade jag ju om vid ett annat tillfälle för den minnesgoda.
Den är inte sprillans ny. Det är en modell 2013 som är uttagen 2014 men den har bara gått 2100 mil så den är ju bara precis inkörd.
 
Nu har vi kommit in i ett sådant där flöde när vi handlar och handlar. I förra veckan blev det en ny motorsåg till gubben, i onsdags blev det en ny bil till oss och igår började jag köpa lite växter. Jag gick ut lite försiktigt med två bloddroppar som jag satt i ampeln utanför ytterdörren. Under den står en urna med fyra pelargoner i. Blomman är rosa med cerise botten. Matchar bloddroppen perfekt. Sedan fick 3 olika tomatplantor följa med hem också. Den ena skall ge små söta och runda tomater i riklig mängd, den andra skall ge plommontomater och den tredje var en växthustomat som skulle ge riklig skörd men vi får se hur det blir med det, vi har inte lyckats de senaste två åren i alla fall. Faktum är att vi inte fått några gurkor att tala om heller så jag vet inte vad vi gjort för fel. Förmodligen har de inte fått tillräckligt med vare sig vatten eller gödsel så vi får väl lägga på ett kol i år. Skärpa till oss helt enkelt.
 
Vad vi skall ha till middag idag har jag just nu inte en aning om. Familjen vill ha tacos men jag hittade en hel paket mjölk med bäst före 18 maj så det lutar åt pannkakor. Men jag tog fram en skinkstek ur frysen igår också så den behöver också göras iordning. Som ni märker behöver vi inte svälta i alla fall. Även om jag kanske skulle behöva. Ja, ja, det blir nog bra med det på något vis och vem vet, jag blir kanske glad åt överflödet runt midjan en dag om Olyckan är framme.
 
                    
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela