brittensvardag.blogg.se

1:a maj, välkommen!

Publicerad 2018-05-01 09:05:00 i Allmänt,

 
Tänk, som vi har väntat och längtat, trånat, suckat, önskat, och nu är vi där. Nu är det bara ett krux, att ta vara på och hålla kvar. Tiden bara flyger iväg och om jag hörde till de pessimistiskas skara skulle jag ha sagt att det bara är drygt femtio dagar kvar tills det vänder och går mot mörkare tider och vinter igen. Men sådan är inte jag, så jag ber dig bara att stanna upp och ta tillvara ögonblicken du kommer att minnas vid en annan årstid.
 
Det är nu vi skall njuta av ljusa morgnar och ljumma, sköna kvällar. Passa på nu innan knott och mygg kommer. Ja men.... det regnar ju kanske du säger och javisst, det är nu regnet gör som mest nytta. Nu medan allt gror och växer till för att nå full mognad i juni till oktober. Tänk vad mycket gott vi skall njuta innan vi kryper in i våra bohålor och tänder brasor och ljus. Sparris, jordgubbar, potatis, hallon, blåbär, lök, morötter, gurka och tomater, sallad, kål, äpplen och plommon. Ja detta är bara ett litet axplock av allt vi kan njuta. Antingen från vår eggen täppa eller från butikernas dignande hyllor och kyldiskar. Själv har jag just nu djungelgurka, paprika, vitlök och vindruvor på gång. Men det skall kanske bli lite squash eller gurka så småningom också om allt går som det skall. Tomater har jag gett upp. Jag kan nog inte sköta dem för jag får en handfull från varje planta och vare sig jag planterat bifftomater eller plommontomater så ser de ut som coctailtomater,
 
Allt det här pratet om grönsaker får mig att tänka på att jag pratade smörgåstårta igår. Riktigt skapligt såg den ut när den blev färdig.
                                      Britt Hellmans foto.
 
Den är stor och räckte säkert till15-16 personer. Tänk, göra smörgåstårtor är något bland det roligaste som finns. Särskilt när man inte får snåla utan mottagaren säger, "Ös på med en massa gott men låt den inte bli så fet som köpetårtorna." Vill ni ha ett recept kanske? Det får ni så gärna. Så här gjorde jag
Först ett lager fullkornsbröd av rostetyp, på den lade jag en röra av kokt lax, färskost med pepparrot, och turkisk yoghurt samt ett par matskedar majonnäs uppkryddat med lite salt och chili. Ovanpå det lade jag ett vanligt vitt formfranska och en röra på majonnäs, krabbkött, turkisk yoghurt, gräslök salt och vitpeppar. Sedan var det dags för det grövre brödet igen och på det lade jag en röra av cremé fraiche, majonnäs, turkisk yoghurt samt hackade räkor och lite pressad citron. Till sist var det dags för det ljusa brödet igen och runt om hela tårtan lade jag nu ett lager av grillad paprikafärskost, turkisk yoghurt, majonnäs, salt och peppar samt en burk rom. Blev rörorna för torra spädde jag med lite kaffegrädde. Så långt gjorde jag kvällen före. Dagen efter dekorerade jag kanten runt om med färsk gurka, en god sallad ovanpå, där lade jag ut äggklyftor, rökta laxrosor, räkor, dill, citron, physalis, charlottenlök, honungsmelon, coctailtomater, gräslök och paprika. KLART!
 
Det var väl inte så svårt? Nej, just det, man blir så imponerad när man ser garneringen men egentligen är det ju bara en vanlig macka med lite hemgjord, lax-, krabb-, eller räksallad och sedan en massa goda grönsaker , lite räkor, ägg och rökt lax. Det viktigaste är faktiskt att smaka på rörorna så att de smakar något och bra samt att se till att alla råvaror är av bästa kvalité. Smörgåstårta blir aldrig bättre än det sämsta på eller i den.
 
Nu skall jag plocka fram lite ur frysen så att det blir middag idag också. Färsbiffar med stekt lök, sås och potatis eller om jag skulle ta och göra lite ugnsrostade grön- och rotsaker till. Det blir nog bra så det gör jag.
 
Nu väntar tre dagars arbete innan det blir helg och man blir lite ledig igen.
Samla er bröder och systrar och gå för en bättre välfärd under de röda fanorna idag.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela