brittensvardag.blogg.se

Vid det här laget...

Publicerad 2018-11-25 07:58:05 i Allmänt,

 
                             Bildresultat för morgonpigg
 
...vet väl alla att jag är en utpräglad morgonmänniska. Därför är det extra frustrerande när inte omvärlden är det. Ta till exempel det här med att komma i kontakt med någon. Jag är kanske beredd att åka till affären eller ringa ett telefonsamtal men det finns ingen på företaget som kan svara i telefonen och till företaget eller butiken jag hade tänkt ställa min kosa där finns ingen heller utom då företagets viktigaste person möjligen. Men nu är det ju så att den som håller rent efter andra får göra just det och inte tassa över till de andras uppgifter för då kan det gå riktigt galet. Kunden kan ju få rätt. Nu säger jag absolut inte att inte handläggare och försäljare också kan tillfredsställa mina önskningar och behov men väldigt ofta blir man lite irriterad just där och då. Det finns också handläggare som jag tror har till uppgift att få kunden/besökaren att stånga sin panna blodig.
 
                               Bildresultat för morgonpigg
 
Vad har då detta med att göra att jag påstår att jag är morgonpigg? Inte ett dugg! Det bara blir så när fingrarna far över tangenterna och när tankarna springer före. För ni skall veta att jag tänker betydligt snabbare än jag skriver.
 
Men det här med att vara morgonpigg är alls inget bekymmer. Det finns så mycket att göra och som är riktigt skönt att få göra i min ensamhet. Sitta här och skriva till exempel med radion på låg volym som enda sällskap. Nej, inte ens kissekatterna har vaknat denna kyliga morgon. De ligger i sina små bäddar under luftvärmepumpen och myser om de inte krypit upp till någon människa i en säng. Nu när klockan blivit sju kan jag också sätta dagens första deg så jag gör en liten paus här.
 
                            Bildresultat för sesambröd
 
Sådär ja. Nu skall det bli sesamrostebröd till att börja med. Just detta att ha sesamfrö i degen gör inte bara brödet smakrikt. Nej, för när man rostar skivior av brödet så rostar man även sesamfröna och detta ger een extra skjutts i smaken. Smaken ja, det är ett av våra sinnen och doften är ett annat.
Vi tog en liten sväng ner till Saluhallen igår igen. Jag glömde ju köpa ytterlår förra veckan. Jag är ingen typisk köttmänniska som uppskattar en blodig biff eller en stor entrecote på min tallrik men när jag äter kött skall det till att börja med dofta gott. Det gör köttet i Saluhallen. Det har en antydan till peppar eller chili. Inte då den där starka doften utan den där man kan känna under styrkan. Den där lite sötkryddiga doften av gräs eller hö. Färsen jag köper hos Thomas, Fredrik och Magnus är fantastisk. Jag köper gärna fläskfärs och gör köttbullarna på. Det är inget som fastnar i pannan eller som smälter bort och ger en svag doft av ister i hela köket. Lägger jag ner en 20 grams köttbulle så tatr jag upp en 20 grams köttbulle ur stekpannan.
 
                                     
 
 
Färsen du kan köpa i de där läskiga plasttrågen i affären går ju inte att göra köttbullar eller pannbiff på. Jag vet inte hur de burit sig åt när de maler färsen för det ser ut som långa rosa-vita maskar tätt tätt tillsammans, så ser det också ut när du bearbetat färsen en stund med grädde, ägg och lite ansjovisspad eller muskot. DET GÅR INTE ATT FORMA FINA SMÅ KÖTTBULLAR AV DEN FÄRSEN!!! Det trillar isär och blir gråa små maskar i stekpannan istället. I bästa fall kan man få den att funka som tacofärs.
 
                      Bildresultat för blodig panna
 
När de lagt ner charken i Saluhallen får jag väl bli vegetarian tills jag hittar ett annat ställe med skapliga produkter. Men fisk slutar jag aldrig att äta.
 
Just nu rådbråkar jag min hjärna för att komma på lite julklappar till mina nära och kära. mamma och gubben är inga problem men vad i herrans namn skall vi hitta på till dottern? Och hon som älskar paket fortfarande..
 
                            Bildresultat för julklappar
 
 
 

Håll i!

Publicerad 2018-11-24 07:34:13 i Allmänt,

 
 
En del hamnar där titt och tätt, andra bara ibland och vissa befinner sig där nästan jämt. Vad surrar jag om nu då? Jo, något av det farligaste som finns för vår hälsa och vårt välmående. STRESS!
 
                         Bildresultat för stress
 
Den där känslan av att inte räcka till, att inte duga, att inte kunna göra nog, vare sig mot sig själv eller en medmänniska. För oftast är det nog mot en viss person man känner stress, om inte annat så om sig själv.
När kommer då den där stressen smygandes, för det gör den, den kommer aldrig med buller och bång, jämt och överallt skulle jag vilja säga. Nej den kommer lömskt smygande och rullar ihop sig till en hård boll som sedan exploderar och ger dig en massa symptom. Hjärtsvikt eller infarkt, diabetes, högt blodtryck, eksem, du blir mottaglig för de verse infektioner och du mår skit helt enkelt. Orkar inte ta dig ur sängen på morgonen, gråter, känner en ilska som du inte kan placera...... Jag kan fortsätta i evigheter och prata om symptom.
 
                         Bildresultat för stress
 
Jag gick inte under av stressen men nog ser jag tecknen nu så här i efterhand. Första gången var när vi fick vår dotter. Som drog i sig fostervatten på vägen ut och fick någon infektion i lungorna så vi vick stanna kvar i nästan 14 dagar. En tid jag inte minns så mycket av eftersom stressen satte in direkt. Jag räckte inte till, jag kunde inte göra något för detta lilla liv vi satt till världen.
Andra gången var 2003. En tid jag minns med skärpa för den gången tog sig stressen andra vägar. Vi hade haft många och betydande dödsfall i familjen och fem av dem var personer som betytt mycket för oss på olika vis. Det var syskon (inte mina, för jag har inga), föräldrar, morföräldrar och vänner. De tycktes dö som flugor och makens far var först ut 1998. När sedan den man som varit som en morfar för mig avled i lungcancer 2003, då var måttet rågat. Jag vaknade med en stor klump i mellangärdet som gjorde ont, så ont, kallsvetten forsade, och tanken om att "nu dör jag" kom för mig. Men så mindes jag, slappna av! Sänk axlarna, ta ett par djupa andetag, försök få kontakt med ditt inre rum. Efter fem timmar kände jag mig såpass okej att jag vågade lägga mig ner igen och jag somnade och sov den utmattades sömn. Känslan har aldrig kommit tillbaka, tack och lov för det var otäckt. Efter detta har jag på egen hand jobbat med detta att se stressen i vitögat, att släppa alla krav som jag inte vill ha, att ibland sänka axlarna och bara vara. Det blir kväll ändå och jul också för den delen.
 
                                Bildresultat för klapp på axel
 
Nej klappa dig själv på axeln ibland och tala om att du duger precis som du är. Gör saker du tycker om. Gör något kreativt. Kanske lösa korsord, baka, handarbeta, kratta löv, snickra ihop en fågelholk eller måla. Det finns jättefina målarböcker för vuxna som man kan försjunka i. Mönstren är ofta små och pilliga så du måste koncentrera dig på det du gör.
 
                             Bildresultat för mandala
 
När det gäller jul så plocka inte fram så mycket du har. Bara de där allra bästa, det som gör jul för dig.Köttbullar och skinka finns färdigt, bröd likaså, risgrynsgröt finns i en plastkorv i butikens kyldisk och en tidningsprenumeration, en evenemangsbiljett, eller ett presentkort brukar bli bra julklappar och det mesta går att fixa på internet. Eller varför inte en bok. Har du många att köpa till är böcker perfekt. Tänk så många trevliga bekantskaper ni får möta när ni sätter igång och låna böcker av varandra.
Köp en vacker amaryllis i en kruka och skippa granen. Nöj dig med grannens ljusslinga och tänd ett litet ljus på frukostbordet. Men glöm för all del inte att släcka det när du lämnar rummet.
 
                                        Bildresultat för risgrynsgröt i paket
 
Fortare än du anar sitter vi här och gläds åt det återvändande ljuset, åt vår och fågelkvitter, glass och gräs mellan tårna.
 
Tänk, nu är det precis en månad kvar till julafton. Jag tar familjen med mig och gör ett återbesök i Saluhallen då jag glömde köpa vissa varor förra lördagen.
 
                               Bildresultat för prinskorv
 
 
 
 
 

Nödvändighet eller prestigebygge

Publicerad 2018-11-18 09:10:21 i Allmänt,

 
 
Vad i herrans namn talar jag nu om? Jo ett prestigebygge i kollosalformat som beräknades kosta 20miljarder kronor år 2010. En summa som nu har reviderats till 34 miljarder. En summa som till 50% betalas av staten och trängselskatten i Göteborg står för 41,2%, resten står Göteborgs stad (3,7%), Västra Götalandsregionen (2,4%), Region Halland (0,5%). Resterande 2,2% säger man består av realiserande markvärden. Skall man sälja marken man skall bygga på? Jag talar så klart om VÄSTLÄNKEN!
 
                         Bildresultat för västlänken
 
Detta jättebygge som delat storGöteborgs befolkning i två delar där jag tror att fler och fler av invånarna gått från ett likgiltigt okej till ett fördsiktigt nej. Vad är då västlänken? Jo ett dubbelspårigt järnvägsnät som skall starta vid Olskroken (En gammal knutpunkt i Göteborg) där den går ovan mark för att sedan dykan ner i en tunnel som skall gå under Skansen Lejonet. Vid Centralstationen dyker den ner under Nils Erikssonsteriminalens norra ände och vidare västerut längs Södra älvstranden och under Residenshuset vid Stora Hamnkanalen. Efter en sväng söderut tar den vägen under Hagakyrkan sedan gör den en sväng österut, under Landala och vidare till Korsvägen och Liseberg. Sedan gör den ytterligare en sväng österut och ansluter till det befintliga järnvägsnätet vid Almedal.
 
                            Bildresultat för västlänken
 
Jaha, säger säkert en del nu, och...? Jo det skall jag tala om, när tågen dundrar fram vid Stora Hamnkanalen så försvinner alla parkeringsplatser mellan Sociala Huset och Kungsportsplasen. Kungstorgets gamla kullerstensplan kommer förmodligen att rasslan ner i katakomberna under och affärslivet i Stora Saluhallen kommer att dö ut. Redan nu finns tomma affärsytor där och till nyår stänger "Min" chark igen.
 
                          Bildresultat för albert andersson saluhallen
 
Är det här en ny tanke? Nej inte alls faktiskt. Redan 1934 presenterades ett förslag till dåvarande spårvägsdirektören CA Reuterswärd, om en tunnelbana genom centrala Göteborg. Det blev inget av den gången och 1967 var det dags igen, då tänkte man sig snabbspårvägslinjer som komplement till de vanliga srammellådorna men det ansågs för kostsamt och idéen lades på is.
 
                            Bildresultat för  på is
 
2001 aktualiserades frågan igen. Förlag har lagts fram och förkastats, nya förslag har tagits fram och förkastats. Det har varit allt mellan spårtaxi, förarlösa spårvagnar och nu senast järnväg. Tänk så bra med tre stationer i Göteborg och sedan susar tåget förbi hålplatser som Mölnlycke, Rävlanda, Bollebygd, Borås osv för att snabbt ta sig till Stockholm.
 
                        Bildresultat för västlänken
 
Vi har inte gått från 2001 till 2018 som på räls sas. Nej då, det har protesterats och ärenden har varit uppe i både förvaltningsrätt och regeringsrätt och allt däremellan men när regeringen sade sitt i september 2018 så kunde ingen säga något mer. Istället fortsätter sabotagen. Folkets eget sätt att tala om att detta vill vi inte. Vem skulle vilja sitta i Hagakyrkan under en vigsel, ett dop eller en högmässa med ett tåg som dundrar fram i 250 km/h under sig.
 
                       Bildresultat för sabotage
Det här med sabotage tycker jag inte om. Det har förekommit att säkerhetsselar för dem som jobbar på hög höjd har saboterats vilket innebär livsfara. Det är inte ok. Inte heller att beställa hem varor till politikers adresser eftersom sådana tilltag drabbar tredje person. Nej skall något göras skall man protestera med banderoller, insändare och demonstrationer osv. Men man får inte dra ett plakat i huvudet på en förbipasserande politiker.
 
                             Bildresultat för västlänken
 
De flesta tunnlar skall gå genom berg men några bitar hamnar i Göteborgs välkända blålera. Där skall man bygga schakt där man skall lägga ner tunnelrör och sedan fylla schakten igen. Förhoppningsvis bara på utsidan. Men vad som gör mig mer ledsen är att byggnader som Lisebergshallen, Stjärnornas Krog och även vissa delar av Stora Scenen kommer att påverkas. Fornminnet, det jag förut kallade katakomberna kommer till viss del att rivas men där det går skall man bevara och synliggöra stenarna.
 
                        Bildresultat för västlänken
 
Ja jag skulle kunna skriva mycket mera men det viktigaste är ändå att "Min" chark Albart Anderssons Charkuteri stänger igen på nyårsafton 2018. En epok går i graven och kommer aldrig mer igen.
 
                                    Bildresultat för går i graven
 
Tack för ordet.
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela