brittensvardag.blogg.se

Japaner, japaner

Publicerad 2019-01-13 08:36:05 i Allmänt,

 
Redan Lennart Hyland på sin tid gastade i något sportreferat, "Japaner, japaner, överallt bara japaner"-
 
Varför jag börjar tjoa om japaner, är för att jag tror att de allra flesta tror att sushi kommer från Japan. Det trodde jag också tills jag igår fick lära mig något annat.
Man skulle kunna tro att det handlade om Norrbotten, ner till Jämtland, Härjedalen eller så. Ja jag tänker såklart på surströmming. En jäst, rå fisk som av många anses vara en delikatess. Men nej, det är fel. Sushi har nämligen sitt ursprung från, just det, Kina.
 
Bildresultat för nigirisushiNigiri
 
 
De två kanjitecknen, som för cika två tusen år sedan stod för orden sås och fisk som lagts in med ris och salt, i konserverande syfte, ändrade sedan betydelse. Kinesiskan liksom svenskan har också förändrats genom åren.
Den här konserveringen gjorde riset oätligt och det petades bort innan man åt fisken. En lättare saltning och kortare inläggningstid gjorde senare att även riset kunde ätas. Men den inlagda fisken kom nästan helt att försvinna under Ming-dynastin.
 
Bildresultat för sushiMaki
 
Istället dök Sushin upp i Japan under slutet av Edoperioden (1800-talet). Det var då nigirisushin man åt. Den som sägs vara ursprunget.
Nigirizushi består av ris som pressas till en oval boll i handen och som man sedan lägger en liten skiva eller bit av någon sorts fisk, skaldjur, grönsak eller ibland kött på. Oftast är pålägget rått, men vanligt är dock även inlagt, grillat, kokt, ångkokt eller kanske stekt som till exempel tamagoyaki, även kallat dashimaki, som är en typ av omelett, ibland smaksatt med fisk.
 
           Bildresultat för gari   Gari
 
Till Sverige kom sushin 1973. Då serverades den första gången på restaurang Seikoen i Stockholm. Men nu har vartenda samhälle värt namnet en egen sushirestaurang. Nu har vi lärt oss att det också finns sushi man kallar Maki, Inari, Chira och Oshi.
En typ av sushi som nästan helt glömts bort är Naresushi. Det som sägs vara ursprunget till våra dagars sushi. Den består av fisk, ris och salt som läggs i press med en stenvikt för att åstadkomma en mjölksyrejäsning.
 
               Bildresultat för wasabiNamida
 
Det fina i kråksången är att man också har tillbehör till sushin. Det är till exempel GARI- som är en söt inlagd ingefära i extremt tunna skivor och NAMIDA som är det japanska ordet för Wasabi, men som också har betydelsen tårar, en superstark pepparrotssläkting. Naturligtvis får man också en soya till. Oftast är det nog en kinesisk (som är billigare) men du kan också få en japansk soyasås. Den är lite ljusare i färgen och har en liten smak av fisk tycker jag, fet fisk.
 
Om jag har ätit sushi? Aldrig! Men jag har smakat på både ingefära och wasabi. Det är i alla fall en början.
 
Bildresultat för restaurang casablanca skene  Restaurang Casablanca sett från sjukhuset.
 
Varför då allt prat om sushi? Jo, vi var ju ute och åt igår. Vi var i den stora metropolen Skene. De har, vet vi nu, en fantastisk restaurang och sjukhus. Dessa två hör inte ihop men ligger mitt emot varandra. Har du vägarna förbi är ett besök på restaurangen väl värt ett besök. Den heter Casablanca, den har legat där i 30 år i år och har haft samma ägare hela tiden. Här kan du få allt från sushi, "kinesmat" och biffstek med lök, det finns också vegetariskt. Priserna är helt okej trots att både Jan Björklund, Steffo Törnqvist och Jenny Strömstedt har ätit där.
 
Dottern åt sushi, jag åt tre små rätter (fritterade räkor, fritterat fläskkött i sötsur sås och strimlad biff med purjolök och maken åt räkfyllda spättafilér i en jättegod sås med potatis. Som avslutning åt dottern fritterad banan med hemgjord vaniljglass. Som ni ser fanns det något för alla. Vad som är extra värt att notera är att inget smakade olja trots frittering.
 
Bildresultat för fritterad banan Fritterad banan med glass
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela