brittensvardag.blogg.se

Sista februari

Publicerad 2016-02-28 09:36:00 i Allmänt,

 
Nu tror ni att jag blivit snurrig men det brukar vara sista februari den 28:e så här i årets kortaste månad. Men i år är det skottår så då har vi en dag extra i almanackan. Alltså en 29:de dag. 
 
Skottåret som enligt min mening att se innebär en skottmånad är till för att hålla årstiderna på plats i kalendern. Men det gäller bara kalendern för hur det blir rår vi inte på. Eller jo kanske, genom utsläpp och annat som i förlängningen påverkar vår miljö. Mer om det kan vi tala en annan dag. Vi återgår till skottåren. Årstidsåret består av 365,24219 dagar. Då går det inte att alltid använda 365 dagar för det innebär att på 100 år skulle vi komma 24 dagar fel när det gäller sådana saker som vintersolstånd och vårdagjämning. Tänk er då vad som skulle hända på 200 år eller mer. Då skulle vi få vänja oss vid att skotta snö och åka skidor på semestern och grilla julskinkan och korvarna under ett paraply när vi annars firar midsommar.
 
Men skottåret erbjuder ju oss kvinnor att fria till männen. Det kan ju vara något för de par där han aldrig kommer till skott eller där man inte gemensamt kan samsas om hur man skall ha det med giftermål eller ej.
Det här är en legend som sägs härleda till 400-talet från Irland. Legenden berättar att det var Irlands skyddshelgon S:t Patrick som blev en tidig jämställdhetsapostel när han bestämde att kvinnor kunde få fria en dag vart fjärde år. Seden bjöd att kvinnans propå skulle tas på största allvar och annars ska hon få en fin present. Man är inte säker på att det är sant eftersom kvinnorna brukade fria två månader efter dagen. Den Patric vi pratar om är såklart, han Patric som står bakom St Patrics day den 17 mars. Men troligast är väl att det här är en sedvänja från 1800-talet.
Det fanns från medeltiden och fram till 1800-talet en oskriven lag på Brittiska öarna som sade att den man som avvisade ett frieri under ett skottår var tvungen att ge henne en kyss samt ett silkeslinne eller ett par handskar. Enligt gammal tradition i Norden får giftaslystna kvinnor bara fria på skottdagen. Alltså den 24 februari. Och då har damerna trumf på hand. Den man som tackar nej bör dra sig ur med hjälp av en dyrbar gåva. Så det gäller att bevaka sina intressen i tid och den man som inte har för avsikt att gifta sig med den han har kär bör skyndsamt avsluta relationen för att inte bli ställd på bar backe. Men kanske gäller det inte nu då man har tagit bort skottdagen och kvinnorna tillåts fria hela skottåret.
 
                                                       
 
Texten säger, SKOTTÅR, osäkert för en ensam ungkarl.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela