brittensvardag.blogg.se

Finbesök

Publicerad 2016-07-31 09:35:00 i Allmänt,

 
Ja vad definierar egentligen ett finbesök? Egentligen är det väl så att nästan 100% av alla besök är fina och gläder oss. Utom då möjligtvis en viss granne och Jehovas vittnen men annars så.
 
Men vårt besök igår då? Jo han flög hit alldeles själv. Det var en Pandion hallateus. Det är en medelstor rovfågel som är 145-170 centimeter mellan vingspetsarna och väger uppemot 2.000 gram.
 
                                                 
 
Jodå, så var det. Det var en fiskgjuse som seglade in och landade på vårt vedbodtak. Bara cirka 4-5 meter ifrån där vi satt. Nej, den här fågeln sitter inte på något tak och inte har jag tagit bilden själv heller. Först blir man så förvånad, sedan blir man så fascinerad och till sist är man så rädd att störa den att man inte vill resa sig för att hämta mobil eller kamera och då är det tur att internet finns med alla bilder man kan tänkas behöva. Först var vi lite rädda för att den skulle norpa någon av katterna. Lilla Sessan till exempel, hon är ju inte så stor men så sansar man sig och tänker efter. Fiskgjusen äter ju uteslutande fisk och våra katter vill ju inte ens äta fisk så orolig behöver man inte vara. Men vi har ju andra rovfåglar som seglar över här ibland så man skulle kanske kolla vad de gynnarna vill ta för byten. Duvhöken är för liten så den kan vi lämna därhän. Likaså kattugglan för den är också för liten trots namnet men minst är sparvugglan och den ser vi ofta i träden och buskarna runtomkring.
 
                                      
 
Vad har vi då kvar? Jo massor men min kunskap är inte så stor i ämnet så jag får leva i okunskap tills jag lyckats leta reda på de jättefåglar jag också sett i närheten. Den ena höll vi på att krocka med häromdagen. Den kom seglandes rakt emot oss och var så stor att den fyllde hela vindrutan. Det enda jag kan säga säkert är att det var en uv eller uggla. Allt gick bra för vi körde så sakta då vi precis kört upp för en brant backe och gjort en 90-gradig sväng. Den andra rovfågeln ser vi då och då. Allt som oftast sitter den på en staketstolpe vid en eller annan åker i närheten men än har jag inte lyckats lista ut vilken sort det är.
 
Alldeles nyss kändes det som om jag skulle vara tvungen att sätta på kaffehurran då två stridsflygplan dundrade rakt över huset och så lågt att jag kunde se beteckningarna på det. Nu gick det så fort att jag inte hann se några siffror eller bokstäver men en gul ring med tre kronor i hann jag se i alla fall. Lite lomhörd känner jag mig också och alla tre katterna kom infarandes och dök in under soffan. Vad är det som händer? Hade vi verkligen stridsflygplan kvar i närheten av Göteborg? Får de verkligen flyga så lågt över bebyggt område? Ja frågorna hopar sig och svar lär jag väl aldrig få för jag tänker inte forska i det.
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela