brittensvardag.blogg.se

Visst är det besvärligt?

Publicerad 2018-12-27 08:55:37 i Allmänt,

 
Jag tänkte knyta an till det där jag pratade om igår, överkonsumtion. Det är ju inte bara det där att vi köper alldeles för mycket, allt det där vi köper ligger förmodligen i något också. Det var ju det där med förpackningar jag tänkte orda om lite också. Onödiga förpackningar.
 
                          Bildresultat för tandkrämstuber
 
Ta till exempel tandkräm. Tandkrämen ligger i en plasttub men varför i herrans namn ligger tuben i en kartong? Måste tankrämstubkartongerna staplas på en hylla? Det går väl lika bra att ställa dit en förpackning med många tuber i? Å varför i herrans namn finns det så hiskeligt många sorter? Inte nog med att Pepsodent, Colgate, Denivit, Aqua Fresh och allt vad de heter står där i sina förpackningar och trängs på hyllorna, nej alla skall ha flera sorter att välja på. De är för tandstenskontroll, vitare tänder, ömtåligt tandkött, kariesskydd...... ja sorterna är många. Hur gör jag som konsument när jag väljer?  Har producenten tänkt att jag skall köpa en tub av varje? Varje morgon skall jag borsta med tandkrämen som ger mig vitare tänder och varje kväll skall jag tvingas välja beroende på statusen i munnen just den dagen. Nu är det ju så att till exempel tandsten byggs upp under en längre tid så då kanske jag skall välja den både morgon och kväll men hur går det då med de vitare tänderna?
 
När vi nu rör oss i traktern a runt munnen så undrar jag varför så många saluför tandstickor i trä. Där finns också många sorter att välja på men alla säger att de håller för att de är gjorda på det eller det träslaget. Jag bara undrar hur det blir med de där tandstickorna som sa att de var gjorda av björk. Björk innehåller ju sav och saven är ju en sockerart och vad händer då med tänderna när vi dagligen använder dessa stickor för att hålla mellanrummen mellan tänderna öppet. Det måste väl resultera i hål i tansebissingarna till slut eller.....
 
                            Bildresultat för tandborstar
 
Medan vi funderar på det så undrar jag hur många som tycker att det är lätt att källsortera? Pantburkar och flaskor går bra för de skall ju tillbaka till butiken och så blir man ju belönad. Men hujr blir det med pavorna från systemet? Det är väl ingen pant på vinflaskorna längre eller hur? Det där är en butik jag nästan aldrig besöker så jag har faktiskt ingen vidare koll alls på vad som händer mellan dessa fyra väggar. Jag vet bara att aktien är ganska stbil.
 
Pappersförpackningar för sig och tidningar för sig det går också bra liksom vitt och färgat glas men var gör man av porslinet? Det är ju inte varje dag ett stekfat går mitt itu eller att ett öra på kaffemuggen går av. Bor man som vi kanske man kan spara sådant i en plastback tills man har ett ärende till den stora återvinningsstationen men om man bor i ett tätbebyggt område, ett hyreshus, var gör man av det då? En annann  sak som retar mig lite är kuverten. De har man gjort sådana att de inte går att sortera utan de skall läggas i soporna och brännas. Hur nyttigt är det att bränna den där gummeringen och det lilla Plast?-fönstret som sitter på så många kuvert. När man inte får lägga dem i pappersåtervinningen om man inte först tagit bort fönster och gummering. Men då är det knappast något kvar att slänga så....
 
                        Bildresultat för klimatsmart
 
Ja det finns mycket att fundera på, kanske kan man också förbättra och/eller förändra. En sak kan vi alla göra, plocka av kartongen runt tandkrämstuben så snart du betalat varan och innan du går hem. Då kanske handlaren får problem och kan påverka producenten och så har vi lyckats få bort en onödig och flashig kartong från hyllorna.
 
Inte alla kan göra storverk men alla kan göra något. Så när du handlar titta inte bara på att varan skall vara ekologisk utan att även förpackningen skall vara så klimatsmart som möjligt också.
 
                                 Bildresultat för sopor
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela