brittensvardag.blogg.se

Midsommarafton 2018

Publicerad 2018-06-22 08:35:00 i Allmänt,

                   
 
                             
 
Men ännu är det förmiddag eller rent av morgon fast afton ändå. På den sommarblå himmelen drar sönderblåsta moln förbi och får mig att tänka på spetsar eller stora nystan med fluffiga bomullsfibrer. På radion spelar de en gammal 70-talare, Mungo Jerry med "In the summertime".
 
Midsommar, visst låter det lite tungt, lite bitterljuvt? Midsommar - mitt i sommaren - i morgon är det vinter. Nej, inte vinter men nu har det vänt, nu blir inte dygnet ljusare, nu är dagen som längst och natten som kortast.
En högtid som firar sommarsolståndet, en högtid som vi haft sedan 300-talet. Men vi firar också Johannes döpares födelsedag som infaller den 24:e. Det är därför midsommarafton förr alltid firades den 23:e
 
Att säga att vi firat midsommar sedan 300-talet är verkligen att sticka ut hakan och be om mothugg. Men någon typ av firande har man ändå haft för att hedra ljuset eller välkomna mörkret och tid att vila och det i långa tider. Fast firandet har varit förlagt så sent som i mitten eller slutet av juli. Då när säden börjat mogna, när allt varit på sin höjd i naturen. Runt midsommar var det tid att slå åkrar och ängar för första gången, man kunde börja skörda, först jordgubbar, kirskål, ramslök och nässlor sedan kommer allt det andra efterpå. I mitten av juli var allt på sin höjd med mogen potatis, körsbär, vinbär och diverse örter. Sedan rullar det på i en faslig fart. Tänk, all säd som skall skördas, morötter, rödbetor, lök, äpple och kål. Ja det var verkligen mitt i sommaren.
 
                        
 
Hur det blev sill och potatis, gräslök och gräddfil vet jag inte riktigt men kanske var det för att njuta av de första primörerna, nypotatisen. Till den piffade man upp det sista av vinterns salta sill och tog chansen att krydda upp det hela med den goda gräslöken. Snapsen var nog ett sätt och en belöning till den som stått ut med den härskna sillen, den sura grädden som man inte nänts slänga bort. Därtill tog väl alkoholen död på en del bakterier som man kanske inte mått så gott av. Rena magmedicinen alltså.
 
Men idag skall inte vi äta sill och potatis. Vi har sagt som så att de sistlidna sex veckorna då vi nästan haft en tropisk sommar har vi ju ätit sill och potatis en eller ett par gånger i veckan så nu är det tid för annat. Det blir lite potatis- och pastasallad, kallskuret och lite grönt. Till detta dricker vi kallt och gott vatten. Inte skall vi äta jordgubbstårta heller för dottern tål inte jordgubbar men en nöttårta med hallon blir det i alla fall.
 
Tiden med små grodor och fy skam är sedan länge förbi och lekar på fyra där medelåldern är 58 år på sällskapet är inte att tänka på. Men lite spel blir det nog ändå. Lite kortspel.
 
                                
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela