brittensvardag.blogg.se

Fredag och redan 4 januari

Publicerad 2019-01-04 08:35:00 i Allmänt,

                  
              
 
Fast jag försöker leva här och nu så fullkomligt springer tiden iväg. Det här är sista semesterdagen för den här gången och det har varit en härlig ledighet. Fylld med just ledig tid att fylla med vad jag har lust. Och lust har jag haft både vad det gäller träffar med andra människor och skaparlustan. Den där lusten att göra saker, att producera något den har jag nog fått från min mormor som aldrig kunde bara sitta utan alltid hade något för händer. Men när det gäller raggsockor har jag nog slagit henne i produktion. Det gäller även mössor. Hur det är med stickade tröjor vet jag faktiskt inte men där tror jag att hon leder. Likaså när det gäller virkade alster. Mycket har jag gjort men jag har aldrig virkat ett överkast till en dubbelsäng och hon har gjort minst fyra om inte fem. Likadant med stora runda dukar. Jag har gjort en och hon har nog gjort tio. Vi kan nog sluta oss till att hon hade tålamod att sitta länge med en sak medan jag vill att det skall bli många.
 
                             
 
En fråga som dök upp i mitt huvud när jag vaknade i morse var, vilken är den mest frekventa födelsedagen? Alltså vilket datum föds de flest barn på? Det är naturligtvis nästan omöjligt att svara på men man kan i alla fall få fram statistik på hur många det föds per månad. Så jag rådfrågar naturligtvis min vän StatistiskaCentralByrån. Där får jag veta att för 100-150 år sedan föddes en klar majoritet av barnen under september månad med en dragning åt den senare halvan. Detta har nu förändrats och flest barn föds i månadsskiftet juli-augusti. Att barnen förr föddes i september har nog att göra med att ha tid för lusten. När vintermörkret kröp på och det blev kallt i stugorna var kärleksakten ett bra sätt att få upp värmen på. Det var också den tiden man hade minst att göra. Djuren stod i stall och stia. Julgrisen var slaktad och hängde för att möras. På dagarna reparerades redskap och mor skötte om stugan och lagade mat och bakade. Far var ute i skogen och fällde träd som sedan sågades till plank och spillet blev till ved. Plankorna behövdes säkert till att bygga ut med när barnaskaran växte.
 
                    
 
 
När vi nu ändå talar statistik fann jag en annan lite rolig sak. För 150 år sedan höll man noga reda på om barnen föddes inom eller utom äktenskapet. Då noterade man att högmånad för "oäkta" barns födelse är april men att februari och mars också klart överrepresenterades av dessa "oäktingar". Vilket fruktansvärt sätt att se på barn. Äkta eller oäkta beroende på förälrarnas älskogslekar. Barnen straffades livslångt för vad föräldrarna varit oaktsamma och gjort. Inget barn är oäkta, alla är de små juveler som kantar föräldrarnas väg.
 
Man kan också notera att dödfödda eller barn som avled inom en månad efter födseln är klart överrepresenterade i december, februari och mars. Undantaget januari, undrar varför det?
 
Men vilket var datumet då flest har födelsedag då? Ja eftersom födelsedtalen sakta håller på att förändras går det inte att säga hur det stod till under 2016-17 men fram till 2002 var den vanligaste födelsedagen, 10 april! Om jag inte minns fel var min farmor född då. Bland mina patienter på vårdcentralen är väldigt många födda den 7 december men också 20 maj och 1 januari. Men 1 januari är det datum, de får, som inte vet när de är födda. De som kommer hit flyktvägen utan papper.
 
                                    
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela