brittensvardag.blogg.se

Man skall lyssna på de gamla

Publicerad 2019-06-30 08:21:33 i Allmänt,

Så sade man förr, när jag växte upp. Då handlade det kanske mest om att visa respekt för de äldre som hade levt längre och skapat sig större visdom. Men tänk om vi lyssnat och lagt oss vinn om att bevara kunskapen och förmedlat den vidare. Jag tänker till exempel på det där med vädret. Min mormors mor sade till exempel, "en mulen morgon ger en klar dag". Min mormor sade att om det fanns blå himmel så att det räckte till sju par sjömansbyxor så skulle det vara soligt i sju dagar. Någon annan lärde mig att om det var uppåtkrokar på fjädermolnen så skulle det blåsa in oväder
 
                  Bildresultat för fjädermoln
 
 
Men så kom TV:n in i var mans hem i början av 1960-talet och med den fick vi nyheter och väder presenterade på bästa sändningstid och vi behövde inte längre hålla utkik efter små ledtrådar för att få veta hur vädret skulle bli. Blev det inte som Curry Melin eller John Polman sagt så var det de som inte kunde sitt jobb och vi började skylla dåligt väder på meteorologerna. Tekniken har gått vidare och nu skyller man på SMHI.SE eller YR.NO. Men tänk om vi lyssnat då hade vi vetat hur sommaren hade blivit i sin helhet utifrån hur rödingen var tecknad eller hur röda fenor de har. 
 
Man sade också att om det blev mycket rönnbär och kottar så skulle vintern bli kall och hård. Hur rönnarna ser ut i år, om de har mycket bär eller inte det vet jag inte för vi har inga stora rönnar kvar på tomten men vi har granar. Granar som blommade något alldeles otroligt i våras och nu dignar av nya fina kottar. Men vi får väl hoppas att granblomningen och kottbildningen är en efterprodukt på förra sommarens otroligt fina väder. Eller om det är så att det föddes väldigt många ekorrar eller kläcktes många korsnäbbar förra året eller i år så att maten i kottarna behövs för att föda dem det får tiden utvisa.
 
En annan sak som det också är gott om är plommonkart på vårt nya lilla träd av sorten Opal. Nytt och nytt föresten, det har stått där i fyra till fem år nu men om man jämför med det gamla som stod där som var cirka 30 år, ja då är det ugnt. Varför vi inte har det gamla kvar? För att två eller fler hungriga älgar en natt stog och drog isär det så att stammen klövs mitt itu. En sådan behandling tålde inte trädet som dog.
Bildresultat för plommonkart
 
 
Men som sagt, ännu är det bara kart och jag hoppas på lite regn snart för karten är fortfarande lite för små. I en normal trädgård kan rötterna söka sig ner och få all vätska trädet behöver men hos oss står det på berggrund eller sprängstensbäddar och där finns inga vattenreservoarer att tala om. Men skulle det nu inte bli något av plommonen så får vi väl äta vindruvor.
 
Maken sade häromdagen att "Nu kommer man snart inte in i växthuset". Jag blev såklart lite förvånad eftersom vi inte har mer därnere i år än vad vi hade förra året men beslutade mig för att själv gå ner och titta. Sagt och gjort. Men jösses så fullt det var. Vindruvan hade tydligen haft ett par gynnsamma veckor sedan sist jag var nere och hade nästan helt fyllt utrymmet. Så jag började klippa. Först alla rankor som inte bar frukt, sedan rankor som stod i blom och till slut rankor med fruktämnen som var för små för att hinna bli färdiga. Detta var i fredags och jag fyllde komposten. Igår var jag nere igen och jag kunde såklart klippa bort en hel del till. Det finns fortfarande kvar sådant man skulle kunna ta bort men det finns i hörnet, uppe vid taket, längst in och där kommer jag inte riktigt åt utan att riskera att bli hängandes i grenverket. Men det hade varit en syn för gudar eller den som hjälpt mig ner det inser jag redan nu så jag avstår. Komposten är det en rejäl råge på nu men om bara en vecka eller två har det sjunkit ihop till hälften.
 
                              
 
 
Kommande vecka ser lovande ut på väderfronten just nu. Lite molnigt då och då men mycket sol och faktiskt lite regn på tisdag och fredag. Men det hinner ändra sig så var inte orolig men jag hade gärna sett lite regn det erkänner jag och det är inte för att jag skall jobba utan för att det behövs.
 
Nu skall jag göra en djupdykning i frysen och se om jag hittar något ätbart. Nej då, den är långtifrån tom men vad jag menar är att jag skall se om jag hittar något som inte kräver för stor arbetsinsats i köket för det orkar man inte med i värmen. Men får man tro vädersajterna som jag förut nämnt så skall tydligen temperaturerna sjunka med sisådär tio grader så jag hoppas du vet var du gjort av sommarjackan eller tröjan.
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela