brittensvardag.blogg.se

Har det någon betydelse, egentligen?

Publicerad 2019-03-31 09:03:46 i Allmänt,

                    Bildresultat för uppvaknande
 
Ja det har det, vill jag påstå. En stor betydelse. Den är helt avgörande för hur din dag skall bli vågar jag påstå. Vad jag pratar om? Är det inte självklart och uppenbart? Okej då, jag talar såklart om,
 
UPPVAKNANDET. Inte dagen då du kom till politisk insikt eller religiös för den delen utan bara en helt vanlig dag. Vaknade du med taggtråd eller eller en skål med fluffig vispad grädde.
 
                           Bildresultat för taggtråd
 
En dag med taggtråd är en sådan där dag när du kanske vaknar med värk, det första du känner är att det gör ont, riktigt ont. Vaknar du som jag, alltsom oftast till radion, där man spelar Kizz, Motörhead eller Kraftwerk. Pulsen sticker upp mot 92 eller mer utan att du rört en fena. Det artar sig till en riktigt usel dag, allt blir fel och du bara längtar efter att få sluta dina blå och sova igen. Eller har du tur, som jag, att vakna till mjuk musik som svenska melankoliska visor, Only the lonely med Roy Orbison eller skönt gung med Billie Holliday? Du sträcker på dig och kroppen svarar, över näsan drar en svag il av frisk morgonluft från det öppna fönstret, och det bästa av allt, du har en ledig dag framför dig.
 
                              Bildresultat för fluffig grädde
 
Sedan finns det såklart inga garantier för hur dagen i övrigt blir men fick du en start som jag så står du i alla fall bättre rustad för livets påfrestningar. Med en bra start klarar du nästan allt.
 
Om någon skäller på dig, försök att le. Om någon säger något dumt och orättvist till dig, försök att le. Leendet når kanske inte alltid dina ögon men någonstans djupt där inom dig stannar leendet kvar. Det bildar tillsammans med alla andra goda saker ett lager av "fluff" som hjälper dig hålla sorger och bedrövelser åt sidan.
 
Nu hör du kanske till dem som fått slut på "fluffet" i din påse och du känner dig kantig och hård. Du kan leva kvar i den  känslan ett tag, det kan du visst men den enda som kan ändra på saken är DU. Ja just DU. Har du hört talesättet, "Att var människa är sin egen lyckas smed"? Kanske, kanske inte . Har du inte det så menar jag det precis som det står.
 
         Bildresultat för egen lyckas smed
 
En bra start kan vara att gå och lägga sig i tid så att man är utvilad när man vaknar. Lägger du dig i tid så vaknar du förmodligen i tid. Tid för att ta det lugnt en stund, äta lite frukost. Har du svårt för att äta på morgonen? Häll upp lite yogurt in en kopp kvällen före, skala en apelsin eller klyfta och kärna ut ett äpple, gör en pytteliten smörgås och lägg på en tallrik och sätt in i kylen. Sätt fram den så fort du stigit upp och ta sedan den där duschen eller tvätten du längtat efter. När du är klar har maten blivit rumsvarm och är lätt att äta. Sätt på lite mjuk och smeksam musik som hjälper dig att andas i ordning. Låååånga djupa andetag som du tar med hjälp av magen. Så här får du göra varje dag och du skall se att inom ett kvartal eller lite mer så känner du hur en liten tuss av välbehag infunnit sig i ditt liv.
 
Men drabbas du av sorg så måste det få ta sin tid men fastna inte i känslan av sorg och övergivenhet. Tänk dig in i hur den som lämnat hade önskat att ditt liv skulle vara. Med vissa förbehåll säger jag, ta tillvara den vetskapen och gör det bästa av den.
 
Min morgon är snart slut och det drar ihop sig mot frukost nr två. Den första bestod av en tallrik mannagrynsgröt med lite sirap och lite mjölk samt en mugg te och ett glas juice. Nu hägrar en ny mugg te samt två rostade fullkornsskivor med bröd och en apelsin.
 
                     Bildresultat för dansk fläskstek
 
Till middag idag skall det bli dansk fläskstek med ugnsrostad potatis eller kanske hasselbackspotatis. Det var länge sedan. Till det skall vi ha lite rostad blomkål och picklad rödlök tror jag. Kanske lite mjukbakade tomater med vitlök också för att få något som är blött på tallriken. Ja så får det bli. Lite sockstickning skall det också bli och kanske läser jag ut boken jag håller på med när jag ändå är igång.
 
 
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela