brittensvardag.blogg.se

Redan mitt i veckan

Publicerad 2022-08-10 09:34:39 i Allmänt,

Här har jag redan suttit en timma och funderat på vad vi skall ha till middag och var katten är. Missan, vår svarta skönhet ville nämligen inte komma in i går eftermiddag/kväll. Det gjorde att både Maken och jag vaknade ett par gånger var i natt för att se om hon satt utanför men det gjorde hon inte. Hon kom kvart i åtta nu på morgonen och ville ha mat. Å som hon äter, nu har hon nog inte fått tag i vare sig en mus eller en fågel men nu är matskålen tom. Jag kan tala om att hon gick ut igen. Konstigt nog vaknade vår lilla katt också, så nu när Sessan har ätit gick också hon ut.
 
Igår var vi som sagt i Kinna och hälsade på Dottern. Vi fick några fina timmar tillsammans och go fika. Väl hemma igen åt vi sill och potatis. Mer hände inte igår. Jag virkade lite och Maken löste korsord. När jag ledsnat på att virka så blev det till att läsa en stund. Alltså en lugn och fin dag.
 
                             Visa källbilden
 
Då är frågan, vad hittar vi på idag? Ja jag vet inte så noga. Jag funderar på att gå ut och rycka upp lite ogräs igen ur grusgången för den börjar bli grön igen. Det skall ju bli fint väder också så då får man ju lite nyttigt D-vitamin på köpet.
 
 
 
Det fina med D-vitamin är att det kan lagras i kroppen så att man får i sig nödvändigt D-vitamin även en regnig och mulen dag. Det är också ett vitamin man kan få för mycket i sig av, främst genom kosttillskott. Så är du utomhus varje dag under en halv till hel timma så räcker det som regel. Är du ute i gassande sol räcker det faktiskt med en kvart för den dagliga dosen men överskottet lagras alltså i kroppen.Sedan kan du också få i dig D-vitamin med kosten. D-vitaminrika livsmedel är fet fisk, d-vitaminberikade mejeriprodukter och kalvlever till exempel. Men då räcker det inte med en skvätt mjölk i kaffet. Man måste äte minst 100 gram för att få i sig rätt mängd.
 
                          Visa källbilden
 
Äter du t ex lax, räcker det med 80 gram men du får äta 3 ägg eller 2 liter mjölk för att få i dig rätt mängd D-vitamin. Den som inte exponeras för solljus varje dag eller om man fyllt 75 år bör få i sig 20 mikrogram D-vitamin. Visste du förresten att D-vitaminet är ett fettlösligt vitamin så för att kunna ta vara på D-vitaminet i till exempel morötter så måste du koka dem med ett par droppar olja eller en tesked fast matfett. 
 
Så nu är det svamptider, har du möjlighet så gå ut i skog och mark och se om du hittar några kantareller för 70 gram av skogen gula guld räcker för att täcka dagsbehovet.
 
                         Visa källbilden
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela