brittensvardag.blogg.se

Hosianna.....

Publicerad 2014-11-30 08:02:03 i Allmänt,

....Davids son, välsignad vare han.
Ja så börjar en av de vackra adventspsalmerna. Men mina tankar rör sig mer åt en annan gud eller snarare gudinna, Aurora. Hon som är morgonrodnadens gudinna och som nu visar upp sig i sin vackra vinterklänning, Den är mjukt gråblå med rökgrå slingor som blandas med en förunderlig blandning av rosa och orange och färgerna förändras hela tiden och böljar fram och tillbaka. Kjolen blir vidare och vidare samtidigt som färgtonerna blir ljusare och ljusare tills hon får ge vika för dagen när hon kommer med sitt ljus.
 
Kommer ni ihåg att jag för ett par dagar sedan talade om att göra listor på allt som behöver göras? Ja för att få lite struktur i detta sammelsurium av måsten. Idag tänkte jag gå vidare i listans underbara värld. För vare sig du gör en lista rakt upp och ner eller en sådan där fin med små rutor att kryssa i så kan man dra ett tjockt strek över. Vi har ju lärt oss att på listan, från början, infoga saker som redan är klara. Detta för att vi skall lura oss själva och kunna känna "bra, jag är igång". Nu skall vi alltså lära oss att dra streck över saker vi anser att vi måste göra. Baka pepparkakor t ex. Det finns utmärkta, jättegoda i affären skall jag tala om. Lägga lutfisken i blöt, göra sylta och leverpastej, koka karameller och göra små tomtar i marsipan. Detta finns också färdigt. Nej, gör bara de sakerna du mår bra av. Jag älskar ju att baka så därför satsar jag på julens bröd, inklusive sötebrödet, alltså lussekatter t ex. Sillen köper jag färdig numera när vi inte är så många men Jansons frestelse gör jag. Knäcken kokar jag också för det har jag inte hittat någon, Ja då kan man göra. 
 
Igår såg jag en bra reklam på TV. Ja bra, för den visade på en man som inte lyckades trassla upp ljusslingan bl a och meddelandet var "det blir jul ändå". Vem som var avsändare till reklamsnutten? Har inte en aning men jag tyckte att det lilla meddelandet var så bra så det var det jag tog fasta på.
 
Jag tänder det första av fyra ljus och önskar dig en skön första advent. Och du! Igen, GLÖM INTE BLÅSA UT LJUSET NÄR DU LÄMNAR RUMMET,
 

Nu är det lörda' igen......

Publicerad 2014-11-29 07:30:35 i Allmänt,

....å här satt jag och deppa'.

Nej för sjutton! Inte sitter jag och deppar men i radion sjöng de så. Följande rad lyder " å jag tyckte allting verka' meningslöst". De här raderna skall åskådliggöra känslorna hos en ung kille eller tjej tror jag. En person som inte har något planerat för kvällen. Jag har inte heller något planerar för kvällen men det tycker jag är skönt. Å en sak är säker, jag tycker inte att livet är meningslöst. Inte alls faktiskt.

Livet blir precis så innehållsrikt som vi vill. Livet pågår ständigt runt oss. Vi kan antingen hoppa på tåget eller lugnt stå kvar bredvid. Tänk vilken frihet! Livet kanske inte alltid bjuder oss på trevliga och roliga upplevelser men tänk på att mitt i allt det svarta finns alltid något att glädja sig åt. Ett leende, en kram eller kanske en liten ensam förgätmigej som trotsar vinterns intåg och tittar på mig vid min ytterdörr. Varför lägga allt fokus på det vi inte kan förändra i stället för att acceptera och gå vidare i det vi kan påverka? 

Vad är då lycka? En ny bil? En ny jacka? En högre lön? Nej inget av det. För lycka går nämligen inte att köpa för pengar. Den som tror det bedrar sig själv å det grövsta. Lycka är det vi inte kan ta på. Vad är lycka för dig?

För mig är lycka att vakna på morgonen, känna att det tar emot lite här och där. Då säger du kanske att - Jamen, det är väl skönare att vakna och inte känna att det gör ont. Just det! Titta på skillnaden. Jag sa att det tar emot och du sa att det gör ont. Men gör det ont? Ont definierar jag som något pågående, något akut. Det där andra är det jag kallar "tar emot". Nog om detta.

Upp med hakan! Försök hitta något i ditt liv som får dig att le. När du hittat det, se på det, hör på det, känn på det, igen å igen å igen. Förhoppningsvis kan detta få dig att må lite bättre en stund igen. Hur lång den stunden blir beror oftast på dig själv.

Till sist, en liten bild? Javisst! Här är sesamlimporna jag har bakat på morgonen.

 
 
 
 

 

Det är dags......

Publicerad 2014-11-28 06:52:00 i Allmänt,

......för fredagsmys.

Tänk nu är det redan sista fredagen i månaden. November som kändes så mörk och grå i sin inledning är snart till ända. Vart tog tiden vägen? Jag som försökte ta tillvara varenda sekund på bästa sätt. På söndag får vi så tända det första ljuset av fyra i vår adventsstake men redan på lördag eftermiddag kommer jag att fuska och tända mina stakar och stjärnor i fönstren. Då har äntligen ljuset kommit tillbaka till vårt mörka hörn av världen.

Idag har jag bara hunnit äta frukost och baka ett par sirapslimpor. Men bara familjen vaknat skall vi åka och handla och när vi sedan är hemma igen så blir det till att sätta ljus i julgranen vi har utanför farstudörren. En liten fika hinner vi nog med mellan affären och julgranen. Till middag tänker jag servera stekt fläsk med löksås och saftiga rivna morötter och kokt potatis.

Till sist vill jag önska dig, min följare, en riktigt bra dag. Du får en virituell kram på vägen och en bild på sirapslimporna.

Och du, jag höll på att glömma, ta det lugnt med tända ljus. Njut av dem med förstånd. Lämna ALDRIG ett ljus och definitivt inte ett värmeljus. Du vet väl att parafinet i de billiga värmeljusen kan bilda en gas som sedan kan ta eld. Särskilt om de bränns i höga glas och lyktor där det kan bli som ett lock av denna gas. Jag vill också påminna om att olyckor hänt när värmeljuset nästan brunnit ut. Då kan nämligen den lilla metallbricka som veken är fästad vid, sprätta iväg och förorsaka brand där den hamnar. Det här är störst risk i en låg lykta. Så ta det lugnt och som sagts. Lämna aldrig en brinnande låga.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela