brittensvardag.blogg.se

Melodikryss 13 Påskafton 2018

Publicerad 2018-03-31 10:54:04 i Allmänt,

 
Så var det lördag igen och melodikryssdags också så klart. Har ni stuvat undan förra veckans vinster så sparkar vi väl igång bland ägg och påskfjädrar.  Vi börjar på
 
V9 Girls wanna have FUN. En gammal go låt som gjordes av Cyndi Lauper. Här hette den En vän.
V1+V13+V11 Old MAC DONALD eller som vi sjunger PER OLSSON hade en bonnagård.
L8 Visst var det Sonja ALDÈN vi hörde på den här adressen.
V7 Kungens lilla PIGA hon fick slita från morgon till kväll men kanske hittade hon sin groda en sen kväll vid slottsparken damm.
L13 Här fick vi höra PY Bäckman, det var länge sedan och hon undrade detsamma som jag "Vad gör tid med vårt liv?"
V15 Filmmusik där Danny Keye spelade huvudrollen som HC Andersen som kom från FYN.
 
Sedan fick vi som vanligt lokala nyheter och väder på halvslaget. Efter det så fortsatte vi på
 
L2 Här fick vi höra CHICAGO i en finstämd ballad You´re the Inspiration
V6 Den geografiska platsen var såklart CHICAGO. Nej, jag skojar inte.
L4 Året var 2009 säger dottern så då tror jag på det och skriver NIO. Yoou´re my World.
L3 DJANGO Reinhart fick vi höra. Kul med något annorlunda.
V12+L5+V14 LILL LINDFORS med en melodi ur TV-serien mycket bättre.
V10 Kärleken är EVIG, En Lena Philipsson-hit
L1 MICHAEL Jacksson-musik fick avsluta dagens kryss och det var inte Bille Jean som tog disken, det fick jag göra.
 
 

Kackel i hönsgården

Publicerad 2018-03-31 08:30:57 i Allmänt,

 
Ja det blir det minsann när man går in och tar deras ägg för att servera till påsklunchen tillsammans med ett par tre sorters sill, Jansons frestelse, rökt lax, räksallad, nybakat bröd, lite goda ostar, vindruvor, päron och lite goda kex.
Se där, då fick ni veta vad jag kommer att servera idag. Inte så mycket kanske men vi blir nog mätta och belåtna i alla fall. Det var skillnad när man var yngre, då orkade man med crepes, omelett, ett par varianter på strömming, köttbullar och prinskorv, rökt kalkon eller en lammstek också. Den enda som skulle klara det idag är nog dottern men hon äter inte sill och sådant så hon skall göra sig en tonfiskgryta istället säger hon och då får hon göra det så blir alla nöjda.
Till eftermiddagskaffet blir det våfflor så jag skall strax vispa ihop smeten så att den hinner jäsa ordentligt. Nej, jag kör absolut inte med någon pulvervariant när det gäller våfflor. Inte när det är så lätt och enkelt att göra själv. Här är ett exempel på det som var bättre förr och som står sig än idag. receptet hittade jag i min farmors gamla kokbok från 1923.
 
Här får ni receptet. Det blir cirka 25 laggar så alla blir garanterat mätta och belåtna.
 
50 gram jäst
8 dl mjölk
6½ dl vetemjöl
½ tsk salt
Vispas samman och får jäsa i rumstemperatur minst en timma. (Det är inga problem med åtta timmar heller.) Strax före gräddningen vispar man ner 200 gram smält och avsvalnat smör eller margarin. Jag använder margarin eftersom smör känns alldeles för fett.
 
För detta våffelrecept gäller samma sak som vid all annan matberedning, den färdiga produkten blir inte bättre än den sämsta råvaran.
 
Men receptet är bra eftersom det funkar precis lika bra till förrättsvåfflan med lax, löjrom, gräddfil eller smetana och finhackad rödlök och en dillkvist som till dessert med färska bär och glass eller till kaffet med traditionell vispad grädde och sylt.
 
Trots att reklamen säger att de uppe i himmelen sitter på ett moln och njuter av philadelphiaost så tror jag inte att de får vare sig påsksill, ägg eller våfflor idag men vi kan i alla fall fortfarande njuta av Jerry Williams Vintersaga vilket passar bra idag medan snön ligger kvar och termometern visar på minus sju komma åtta grader.
 
https://www.youtube.com/watch?v=hJmvlQE_T8c
 
                               
 
                            15 april 1942 - 25 mars 2018
 
Ni vet väl att Jerry gjorde Rock a doodle som tuppen Jerry Chanticler i filmen "Kackel i hönsgården". Ja, naturligtvis.
 

Långfredag

Publicerad 2018-03-30 09:21:48 i Allmänt,

 
Men inte är den här dagen längre än någon annan. Snarare tvärt om faktiskt. Ju äldre man blir desto fortare ter sig dagarna gå faktiskt.
 
                          
 
Annat var det när jag var barn då var långfredagen riktigt låååååång och seg. Det tedde sig nästan otroligt långt innan det blev påskafton och man fick sitt godisfyllda ägg och all god påskmat. Köttbullar och prinskorv, Jansons frestelse, rökt lax, goda sallader och gott bröd. Sill och ägg då? Nja det var inget som hägrade då och äggen längtar jag inte efter nu heller. Hujedamej! Men sillen, den står högt i kurs nu . Så högt att jag gärna avstår köttbullar, lammstek och  prinskorv och tar två varv av sillen istället.
 
                          
 
 
Men åter till det här med långfredagen. Då på 60-talet, när jag växte upp, var det väl nästan på gränsen till förbjudet att roa sig eller göra saker som kostade pengar. Där ingick så klart inköp inför helgen också. Därför var trycket på de butiksanställda nästan orimligt stort då ALLA skulle handla på skärtorsdagen. Visserligen tror jag att butikerna hade som lördagsöppet på påskafton men det var nog få som hade tid att gå och handla då.  Lördagsöppet då var mellan 09.00 och 13.00. Vi var mest barn i affären som hade fått i uppdrag av mamma att köpa det man glömt på torsdagen eller det man ville ha riktigt färskt, dill, persilja och så. Till affären gick man med ett par kronor invirade i en bit papper, hårt hållna i handen inuti vanten eller i fickan. För det var en förmögenhet man bar på och kanske hade mamma sagt att man fick köpa godis för resten, så det var viktigt att inte tappa någon peng, det kunde ju vara godispengen.
 
                       
 
Men åter till långfredagen. Affärerna var alltså stängda och det var inte bara livsmedelsbutiken utan även fruktaffären nere på hörnet och biografen. Tänk er detta, denna långa och trista dag kunde man inte ens slå ihjäl med ett par timmars matiné och ni kan tänka er hur stängt det var när inte ens danssalongerna och de nya bingohallarna fick ha öppet. Vem som hade bestämt det vet jag inte men eftersom mycket gick på tradition sedan kyrkan haft stort in flytande över folket så var det nog inte stadfäst i någon lag utan var väl bara en rekommendation.
 
                     
 
Men radio och TV då säger någon kanske nu, någon som inte var med då. Men betänk att vi hade bara en TV-kanal och den var i svartvitt och radion hade bara tre kanaler. Ettan som var faktaspäckad och bara hördes av farbröderna. Tvåan som jag aldrig fick kläm på, jag tyckte mest att det var sändningsuppehåll. Och så då trean, melodiradion som denna dag bara spelade tung klassisk musik utan sång. Inga lätta och lekfulla ouvertyrer som var njutbart nej mycket oboe, pukor, tuba och hornmusik. Tungt, trist, tråkigt och alldeles förfärligt.
 
                   
 
Om man hade lite tur så hade familjen en grammofon i alla fall. Men man hade inte så mycket skivor så det var bara roligt någon timma eller så. Det var också viktigt att inte spela för högt för man kunde ju störa grannarna vilket var jätteilla. Illa var det ju redan om grannarna hörde att man spelade lätt och lustig musik så det fick ske på låg volym.
 
                      
 
Så nej, det var nog inte bättre förr men det är synd att vi inte tog vara på de bitar och den kunskap som var bättre förr och adderade det till det vi vet och kan idag. Men en sak är säker, långfredagen är inte ett dugg längre än någon annan dag nu för tiden.
 
           
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela