brittensvardag.blogg.se

Datorer!

Publicerad 2017-05-28 08:49:00 i Allmänt,

 
Ett jättebra verktyg när de fungerar som man förväntar sig men också en källa till irritation och frustration när de inte uppför sig på det sätt man vill.
 
Min dator har jag haft några år nu. Tiden går så fort att jag faktiskt inte riktigt minns när jag köpte den men jag tycker inte att det var så länge sedan att det börjar bli dags att säga "Ja vad kan man förvänta sig, den har ju ändå hängt med en massa år!". Så kan jag faktiskt säga om vår tvättmaskin. Den inköptes ungefär 1996. Om jag inte minns alldeles fel så var det i augusti eller möjligtvis i september. Högsommar var det i alla fall och vår lilla tösabit hade inte fyllt två år ännu. Att vi köpte ny berodde på att den gamla började slå så illa när den centrifugerade, hoppade och studsade så att den skuttade ut på golvet. Detta föranledde många goa skratt senare genom åren. Jag var i sovrummet och bäddade rent och tösen satt ensam i köket och lekte. Plötsligt kom hon farande med panik i blicken och skrek; -"Mamma, mamma, tättmaskinen spinger etter!".
 
Detta var alltså anledningen till att vi köpte en ny tvättmaskin. Som sagt, tösen var liten och som alla vet, med små barn blir det hyfsat mycket tvätt så vi bestämde oss för att köpa en kvallitétsmaskin. Valet föll på en Bloomberg med 15 års garanti på upphängningsanordningen av trumman som är av gjutjärn. Ja, inte trumman men upphängningsanordningen är av gjutjärn. Det lät bra tyckte vi så vi valde den trots priset. Vad maskinen kostade? Tja, cirka 6.300 kronor, ganska mycket pengar på den tiden. Det skulle motsvara cirka 8.350 kronor idag. Tro det eller ej men den fungerar än idag även om den nu inte sköljer ordentligt om man kör en 95-graders tvätt och det gör man ju inte så ofta. Ibland så slår också trumman lite hårt vid centrifugering på 40-tvätten men vi har inte lagt en enda extra krona på renovering eller byte av slangar så det är förlåtligt tycker vi.
 
Men nu var det ju det här med datorer. För ett tag sedan accepterade jag en uppdatering av operatörsprogrammet och det skulle jag nog inte ha gjort för nu uppdaterar sig datorn både titt och tätt vilket är väldigt frustrerande när man vill skriva eller göra något speciellt på datorn. Som bankärenden till exempel, eller skriva här på bloggen som nu tagit mig en dryg timma med omstarter och annat. Ni kan inte ana vilka ord jag kan förutom datorskrälle och relähög. Nej, teknik som inte gör som man vill eller förväntar sig det klarar man sig utan men jösses vad bra den är när den fungerar.
 
Däremot är jag inte odelat förtjust i den nya generationens mobiltelefoner. Den skärmar av människor från varandra samtidigt som den upprätthåller kontakten med dem som är lite längre ifrån. Finns det något tråkigare än ett lunchrum där merparten sitter med böjda nackar och blickar ner i sina mobiler. Det skypas och chattas, man kollar in i appar som visar hur husdjuren uppför sig när man inte är hemma, man kollar hur barnen rör sig i och utanför hemmet, tidningar läses och jag vet inte allt folk omkring mig gör i sina mobiler men ett och annat grått hårstrå har de fått det har jag sett.
 
                    
 
 

Melodikryss 21 2017 en strålande vacker lördag.

Publicerad 2017-05-27 10:55:41 i Allmänt,

 
Jag har sagt det förr, men det är inte klokt vad fort en vecka går. Jag tycker det var nyss jag satt här med ett nytt kryss framför mig och nu är det redan dags igen. Ja det är väl inget mer att säga om det så nu kör vi väl igång. Vi börjar på
 
V8+L10 Lotta ENGBERG sjöng Ainbusks "Jag mötte Lassie" som BENNY Andersson skrivit musiken till.
V12 Visst kände vi igen "La de swinge" Bobbysocks eurovisionbidrag för ett antal år sedan. Hanne Krogh och Elisabeth Andreasen tävlade ju för NORGE.
L3 Smurfarna äntrade scenen och sjöng ny text till Nordmans fina "VANDRAREN".
V3 Visst minns vi barnprogrammet VILLE, Valle och Viktor" som vi kunde se på TV i början av sjuttiotalet eller så.
L4+L5+V13 Vi fick höra DANNY sjunga en sång som LISA EKDAHL gjort ur 2016 års "Så mycket bättre"
V7 Elton Johns "SAD Song" fast här på svenska.
 
Som vanligt var det lokala nyheter och väder på halvslaget och sedan fortsätter vi på
 
V11 Ibland blir man alldeles förvirrad av finskan, som nu, när vi hörde "Needels and pins". På svenska blir det NÅLar och stickor.
L11 Vi hörde musik ur filmen "Hitta NEMO"
V1+V14+V6 Musikal! Vi fick höra musik ur BOOK OF MORMON, en riktigt rolig musikal sägs det.
L2 Visst är det Ulf Peder OLROG som har skrivit visan om en liten smutsig bakgård i de saligas kvarter.
L1 Till att börja med var den väl dold men visst kände vi igen BAMSE, världens starkaste björn när han får dunderhonung.
L9 En av mina favoriter NORAH Jones. Bara att luta sig tillbaka och njuta.
 
Så nu ses vi inte förrän nästa vecka kanske men ha det så bra tills dess då.

Inre klockor

Publicerad 2017-05-27 08:05:24 i Allmänt,

 
Varför i herrans namn har man sådana?
 
I och för sig väckte herr och fru koltrast mig redan 03.10 med sin skönsång och eftersom jag inte hade haft sovrumsfönstret öppet hela natten på ett bra tag nu så var jag lite ovan vid ljudet och fick för mig att det var väckarklockan som ringde men ljudet var alltså vackrare än så. Fast, jag har ju en ny väckarklocka, en med radio i igen, så de skulle ju kunnat spela en fågelskiva just när det var dags att vakna men nej. Bor man mitt i skogen behövs inte veckans pausfågel men trevligt var det och man lärde sig att känna  igen lätena på de små liven. Men ni minns kanske inte veckans pausfågel som radions P3 hade förr innan P4 fanns och kanske tidigare ändå för jag minns det där från min barndom.
 
Men tillbaka till det där med inre klockor. Visst har vi alla sådana? Lite av Skalmans ät- och sovklocka.
             
För även om du inte är som jag, en utpräglad morgonmänniska så nog är det så att du blir trött ungefär vid samma tid på kvällen och hungrig vid ungefär samma tider varje dag. Det blir i alla fall jag. Så vare sig det är vardag eller lördag morgon så brukar jag vakna någon gång mellan kvart över fem och kvart i sex på morgonen. Det brukar vara lögn att somna om men ibland, när jag har en bra bok på gång, är det inte säkert att jag går upp med en gång utan där ligger jag och slöar och läser. Inte förrän våra små kissemissar kommer och säger till att de vill ha mat eller vill gå ut så stiger jag upp. Därför får ni vänta ibland på att jag skall skriva.
 
Nu vill jag inte på något vis påstå att djuren vet vilken veckodag det är eller vad klockan är men det märks väldigt väl på dem att de på något vis styrs av just en inre klocka. Märkligare är det att de små raringarna vet när det är onsdag, fredag och lördag. Just dessa tre dagar brukar våra tre små pälsklingar få lite extra godis. Inget arbetskrävande eller lyxigt men i alla fall sådant de tycker om. Sådana där "hoppa-genom-hål-i-väggen-godisar" brukar vara populära. Dreamiss eller något sådant heter de visst.
                
Så här ser förpackningarna ut. Innan vi plockar fram påsen dessa dagar som jag förut nämnt så brukar alla tre kissekatterna samlas i en halvcirkel runt husses fåtölj och där sitter de troget tills de fått sina tio bitar var. Men som sagt, det är konstigt att de vet vilken veckodag det är för detta händer aldrig annars.
 
Idag har vi fått ännu en härlig sommardag så i dag blir det nog säsongens första grilldag. Jag tänker lägga en härlig flankstek på grillen och till det blir det förmodligen en pastasallad. Lika gott och mysigt som det är på hösten att börja med goda grytor och potatismos lika skönt och befriande är det att ta fram grillen när det blir sommar.
 
Felinställda eller i alla fall felinställda mat- och sovklockor har mina tvåbenta älsklingar. Felinställda är de kanske inte men i alla fall är de inte synkroniserade med min eller så är de min som inte är synkad med deras. Man får väl ändå vara tacksam för att det ändå hamnat rätt på något vis för när jag äter lunch äter de frukost och när de äter lunch äter jag middag.
                    
 
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela