brittensvardag.blogg.se

Söndag och sol

Publicerad 2016-01-31 10:12:00 i Allmänt, Katterna,

 
Känns lite otippat efter gårdagskvällens åska, regn, hagel, snö och stormväder. Blåser gör det fortfarande lite förvisso men att få se solen gör ändå underverk för humöret. Det ger hopp om en stundande vår.
 
Idag är det den sista januari och en månad som många har förfasat sig för är slut. Själv tycker jag att den gått i en rasande fart. Någon säger kanske att det är ekonomin de förfasat sig för men då är det nog så att man levt över sina tillgångar månaden före. Så låt mig då få ge ett förslag. Öppna ett sparkonto! Spara 50-100 kronor i månaden genom att låta banken sköta den överföringen automatiskt. Den pyttelilla summan gör att du till nästa januari har mellan 6-1200 kronor att ta ifrån om det blir lika kärvt nästa januari. Har du däremot utan egen förskyllan haft en större utgift, ja då hoppas jag att du sparar en slant på ett annat konto också som du kan kalla ditt eget katastrofkonto eller något liknande. De pengarna skall INTE användas för att du levt över dina tillgångar en månad utan tas till när olyckan är framme. När diskmaskinen brunnit upp eller när en eller flera tänder av någon anledning rasat.
Jag har nallat hårt på mitt katastrofkonto sedan i höstas. Först gick 15000 till en ny bil när vår andra blev demolerad i augusti om ni minns. Ungefär då gick också en framtand av och ytterligare 7000 kronor gick till tandläkaren. Nästa vecka är det dags igen, då skall mina tre nya tänder sättas in och betalas. Det är tur att jag hade hunnit skramla ihop till ett skapligt stort katastrofkonto. Sedan är det dags att börja skramla ihop på nytt igen tills nästa gång olyckan är framme. Men det får gärna dröja.
 
Men nu släpper vi sådana tråkigheter för ett tag och tar fasta på framtiden. Med anledning av det skall ni få er en liten bild till livs som jag tyckte var ganska kul.
 
                             
 
Mjaurr!
 
Mmmmm, pippi, gott. Men varför har den människopäls på sig? Det förstår jag inte. Men vad jag förstår mig på är god mat. Det fick vi igår kväll. Först fick vi kyckling och efter det fick vi tonfiskterrine. Det var inte alls dumt, det skulle jag kunna tänka mig varenda dag. Men sådan tur har man bara inte. Fast frukosten idag var inte fel heller, då fick vi sardiner. Jättegott! Fast jag förstår inte varför man blir så trött när man har ätit gott. 
 
Det är som Sessan skrev häromdagen, Tusse har fått för sig att återgå till småbarnsstadiet igen. Så fort han får en chans kryper han upp till matte och sträcker ut sig i hennes famn och matte blir så nöjd så. Fast jag förstår inte vad Tusse har som inte vi har för matte säger att ingen har sådan päls som Tusse. Visst min är riktigt mörkt brun så jag ser helt svart ut men Tusses randiga, skall det vara något? Matte säger att det beror inte på färgen utan på kvalitén. Å visst, det skall erkännas, han har en jättemysig päls på magen. Den är väldigt tät och det är Sessans med men Tusses är också lite längre än vår. "En riktig liten nallebjörn" kuttrar matte. Hmpf! Man blir väl inte nallebjörn för att man har en lite annorlunda päls. En katt är en katt och därmed basta!
 
Nu börjar jag så smått undra när vi skall få gå ut. Men husse säger ena dagen att det är för kallt, den andra att det är för mycket snö eller regn och den tredje så blåser det för mycket. Fast Sessan den mesen hon tycker det är bra att vi slipper gå ut för det är så ofantligt stort därute. Pft, det är väl inte så stort? Det är ju bara som mattes och husses sovrum ungefär. Men Tusse håller med Sessan och säger att världen utanför är mer än altanen. Han frågar om jag inte sett skogen och den jättestora vattenskålen där nedanför. Såklart jag har men dit behöver man väl inte gå?
 
Nej nu tror jag bestämt att det är dags för frukostslummern så här sätter jag punkt och önskar er en skön söndag.
 
 
 

Melodikryss 4 2016

Publicerad 2016-01-30 10:54:00 i Allmänt,

 
Så var det lördag igen och dags för ett nytt melodikryss. Vi sparkar väl igång direkt och börjar på
 
V1 Afro-Dite sjöng sitt bidrag från Melodifestivalen 2002. "Never let it go".
L1 Tulpaner från Amsterdam gav oss rätt geografiska plats.
L7+V10 Visst minns vi Mistrals Dotter med Stacy Keach och Stefani Powers.
L12 Med dubbla vinklar hör vi Lennart Palm tolka Orup och vi får höra "Regn hos mig"
V15 Jejja Sundström, det var länge sedan men texten till denna lilla visa har Nils Ferlin skrivit
V5 En av mina favoritmelodier minsann. Supertramp med "It's raining again"
 
Så var det dags för lite nyheter igen men där var det som vanligt mest sorg och elände.
 
L2 Kort och kärnfullt. Signaturen till Rapport
V8 Storfilmen kanske gav någon huvudbry men det var ju musik ur Exodus.
L6 Lite ovanligt är det att höra Susanne Reuter läsa saga men här fick vi höra ett exempel-
L11 Så fick vi oss lite Ted Gärdestad till livs i en melodi som jag knappt tror mig ha hört förut.
V14 Till och med jag kände igen signatujren till Mord och inga visor.
V9+V13+L4 Monica Bring spelade "The lady is a tramp" för oss på sin vita saxofon
L9+L3 Tredje och femte ordet söks och vi skriver DET och INTE för du ska inte tro det blir sommar.
 
Sådär då återstår bara att skicka in och se om man har turen den här veckan att bli dragen bland de cirka 100.000 svaren som varje vecka kommer in.
 
 

Nu var det dags igen

Publicerad 2016-01-30 09:58:00 i Allmänt, Mat,

 
Vad säger ni om denna matlåda? Jag tror inte att ni skulle jubla av glädje precis. Den innehåller två crepes med champinjonstuvning, en halv tomat och en till hälften rutten apelsin som man valde att inte ta med på bild. Tycker ni att det här är värt 49 kronor?
 
                                   
 
Det tycker banne mig inte jag! Jag kanske ska tillägga att maten är förpackad den 21:a med bäst före 26:e och serveras den 25:e. Tomaten är väl inte världens nyttigaste grönsak men halverad och förpackad i fem dagar så finns inte ens det lilla kvar skulle jag tro.
Ni som har åldriga föräldrar ber jag; Hjälp dem med maten. Laga själva och förpacka i plastburkar som kan användas om och om igen. Lagar ni inte mat själva så hjälp dem att handla portioner i närmsta stormarknad. Där finns ofta mat från flera kända krögare att välja på. I frysdiskarna hittar ni soppor, pajer och olika maträtter som bara är att värma i micron eller ugnen. Det blir kanske inte så mycket billigare men mer rejäl mat. Ofta är portionerna från krögarna så stora att de räcker till två gånger. De flesta äldre äter inte så stora portioner så det blir inte dyrare i alla fall.
 
Min älskade lilla mamma är en mycket skicklig husmor och lagar fantastisk mat. Men sedan pappa gick bort för drygt fyra år sedan så blir det inte så mycket mat lagat. I alla fall inte sådan mat som gjordes förr, potatismos med stekt strömming, köttbullar med sås och potatis, ja ni vet vad jag menar. Men ändå fixar hon sig lite mat varje dag. Det kan bli potatissallad med grillade kycklingdelar, pulvermos o färdigköttbullar, en stekt fiskfilé med en kokt potatis och en liten riven morot. Såsen blir kanske en färdig remoulad på flaska. Då och då har också jag med mig lite. Oftast så lagar jag precis med mat men ibland kan det bli ett par matskedar korv stroganoff över, alldeles för lite till någon av oss men lagom till mamma. Tänk på det nästa gång du slänger matrester.
 
Men idag är vi mer mobila och kanske bor vi inte så nära våra föräldrar. Men släng inte maten för det, du har kanske en granne som skulle uppskatta den där lilla portionen.
Idag tänker jag laga ugnstekt kyckling och klyftpotatis eller kanske gör jag flygande Jacob. Jag får höra vad familjen vill ha.
 
 
Prr, Krrr
 
Hörde jag kyckling? Det tycker jag är jättegott, Matte brukar spara en bit till oss och det tycker jag är bra. 
Idag sov vi länge. Matte gick som vanligt upp mitt i natten men hon var klok nog att inte gå ut i köket och börja stöka utan när hon tvättat sig och tagit på sig sina konstiga pälsbitar, päls förresten, det verkar mer vara gjort av tunt skinn eller något, gick hon in och lade sig ovanpå med en sådan där orange, sur sak i ena handen och en bok i den andra. Strax före nio började vi att kvickna till och då gick matte upp och gav oss mat. Idag fick vi någon vit fisk i gelé och så lite hårdisar var. Det var ganska gott. Gelén är absolut bäst tycker jag. Men det var väldigt vilket sömnigt väder det är, jag tror jag går in och lägger mig och vilar frukost i stället. Fast först måste jag berätta en sak, Tusse fick fullständigt spader igår, jag vet inte om han hade dåligt samvete för att han nästan välte mattes fina vas kvällen före eller vad det var men han nästan bodde i famnen på matte igår. Jag jamade det högsta jag kunde för att matte skulle sätta ner Tusse och ta upp mig istället. Husse försökte ta upp Tusse och det gick bra en liten stund men sedan skulle han upp till matte igen. Han uppförde sig som ett riktigt smågli. Missan gick mest och längtade efter lill-matte som var borta nästan hela dagen igår.
Nej nu kommer matte och säger att hon skall lösa melodikrysset så då säger jag natti natti.
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela