brittensvardag.blogg.se

29 februari 2016

Publicerad 2016-02-29 07:54:55 i Allmänt, Katterna,

 
Ja, ja, ja! Jag skall sälla mig till den stora massan och förklara vad jag kände för precis 30 år sedan när jag vaknade upp och fick höra att Olof Palme var mördad. Den som känner mig vet att jag sätter på radion det första jag gör och även den gången hamnade jag mitt i en nyhetssändning. Min första tanke var, -"NÄ, det kan väl ändå inte vara sant?!. Vad jag gjorde sedan var att sätta på TV:n.  För på något vis funkar jag så att drar de igång nyhetssändningar utöver det vanliga på TV, då är det sant. Jag blev sittande där både länge och väl och bara hoppades på att min sjusovare till gubbe skulle vakna någon gång så jag fick någon att ventilera nyheten med. Likadant var det när Anna Lind mördades, Estonia sjönk på Östersjön och tsunamin hade dragit in över Thailand och de omkringliggande länderna.
 
Många, lika många som vanligt föds den här dagen men lite speciellt blir det ju. Tänk de måste hinna fylla 40 innan de kan fira sin tionde födelsedag. Finns det några kända namn då? Jodå, det finns det också. Jag kan t ex nämna Gioacchimo Rossini, Italiensk tonsättare. Han har bl a skrivit "Barberaren i Sevilla" som kanske är den mest kända för den stora massan. Men han skrev så många som 39 operor vilket jag tycker är mästerligt för det är säkert inte gjort i en handvändning. Men också Knut Agnred i Galenskaparna eller om det är After Shave. De två är ju liksom ett om man säger så. 
Men många är de som avlidit den 29 februari också, det är inte heller någon skillnad mot andra dagar men det måste ju innebära att tre år av fyra så är det inte sant för det har ju inte hänt eftersom dagen inte finns. Men i år finns dagen så då kan man väl nämna att Davy Jones, sångare i The Monkies avled den här dagen 2008. Vet ni inte vem han är? Men om jag säger att han, ensam, på 60-talet sjöng in en singel med titelspåret  "maybe it's because I'm a londonare" ringer en klocka då? Det är i alla fall den här killens förtjänst att David Jones tog sig artistnamnet Bowie. 
 
Prrr, Krrr
 
Husse kallar mig kattusling. Det låter inte snällt. Men jag kan väl inte hjälpa att Tusse gick och lade sig före mig i går kväll och att han somnade och sov jättegott så att han inte hörde när jag ropade på honom. Eller så skulle han bara retas på bröders vis. Hursomhelst jag gick runt och letade efter honom och jamade och jamade men ingen Tusse svarade. Det var bara husse som sa att jag skulle vara tyst och gå och lägga mig. Men jag kan väl inte lägga mig när jag inte vet var Tusse är? Det förstår väl varenda katt.
 
Men i morse hörde jag i alla fall att husse och matte talade om att vi var gulliga De hade tittat ut och sett att "grisen" var ute på promenad med sin matte. "Grisen"  är ingen katt, det är en hund. Jag har aldrig sett den men matte har sagt att det är som en stor, kort, tjock, svart korv på fyra korta ben med en glad svans. Den dreglar i alla fall en hel del för matte säger att den är äcklig med allt sitt dregel. "Den skulle inte vinna någon skönhetstävling i alla fall" säger husse. Men han säger också att det skulle vi säger han också. Missan för den stoltaste, Tusse för den sötaste och jag för den näpnaste katten.
 
Nej, nu har vi ätit frukost för andra gången idag, sardiner, jättegott! Så nu tror jag bestämt att det är dags att gå in och lägga sig jämte husse och vila frukost. Ni får ha det så bra idag för det skall jag och mina kompisar ha. Hej då och var rädda om er!
 
 

Sista februari

Publicerad 2016-02-28 09:36:00 i Allmänt,

 
Nu tror ni att jag blivit snurrig men det brukar vara sista februari den 28:e så här i årets kortaste månad. Men i år är det skottår så då har vi en dag extra i almanackan. Alltså en 29:de dag. 
 
Skottåret som enligt min mening att se innebär en skottmånad är till för att hålla årstiderna på plats i kalendern. Men det gäller bara kalendern för hur det blir rår vi inte på. Eller jo kanske, genom utsläpp och annat som i förlängningen påverkar vår miljö. Mer om det kan vi tala en annan dag. Vi återgår till skottåren. Årstidsåret består av 365,24219 dagar. Då går det inte att alltid använda 365 dagar för det innebär att på 100 år skulle vi komma 24 dagar fel när det gäller sådana saker som vintersolstånd och vårdagjämning. Tänk er då vad som skulle hända på 200 år eller mer. Då skulle vi få vänja oss vid att skotta snö och åka skidor på semestern och grilla julskinkan och korvarna under ett paraply när vi annars firar midsommar.
 
Men skottåret erbjuder ju oss kvinnor att fria till männen. Det kan ju vara något för de par där han aldrig kommer till skott eller där man inte gemensamt kan samsas om hur man skall ha det med giftermål eller ej.
Det här är en legend som sägs härleda till 400-talet från Irland. Legenden berättar att det var Irlands skyddshelgon S:t Patrick som blev en tidig jämställdhetsapostel när han bestämde att kvinnor kunde få fria en dag vart fjärde år. Seden bjöd att kvinnans propå skulle tas på största allvar och annars ska hon få en fin present. Man är inte säker på att det är sant eftersom kvinnorna brukade fria två månader efter dagen. Den Patric vi pratar om är såklart, han Patric som står bakom St Patrics day den 17 mars. Men troligast är väl att det här är en sedvänja från 1800-talet.
Det fanns från medeltiden och fram till 1800-talet en oskriven lag på Brittiska öarna som sade att den man som avvisade ett frieri under ett skottår var tvungen att ge henne en kyss samt ett silkeslinne eller ett par handskar. Enligt gammal tradition i Norden får giftaslystna kvinnor bara fria på skottdagen. Alltså den 24 februari. Och då har damerna trumf på hand. Den man som tackar nej bör dra sig ur med hjälp av en dyrbar gåva. Så det gäller att bevaka sina intressen i tid och den man som inte har för avsikt att gifta sig med den han har kär bör skyndsamt avsluta relationen för att inte bli ställd på bar backe. Men kanske gäller det inte nu då man har tagit bort skottdagen och kvinnorna tillåts fria hela skottåret.
 
                                                       
 
Texten säger, SKOTTÅR, osäkert för en ensam ungkarl.
 
 
 

Melodikryss 8 2016

Publicerad 2016-02-27 11:19:02 i Allmänt,

 
Redan lördag igen och då var det dags för ett nytt melodikryss. Eftersom temuggen är laddad. krysset framtaget på datorn och radion påslagen så börjar vi väl på,
 
V1 Havet är djupt handlar ju om en liten sjöjungfru.
L3 Jag gick mig ut en afton....
L2 Jag önskar att det alltid vore sommar, så sjöng hon Eleanor Bodel.
V10 Anton Karas, Harry Lime's Theme gjorde filmen Den tredje mannen så minnesvärd tycker jag. Huvudscenen om man säger så utspelades i en av Wiens parker som heter Pratern
L9 Barbro "Lill-Babs" Svenssons "Tuff brud i lyxförpackning" rappades av Petter i Så mycket bättre.
V11+V12 Visst är det Evert Taube som skrivit "Rosa på bal".
 
Å så lite nyheter på halvslaget
 
V7+L8 Sjöng gjorde ju Sanna Nielsen, det hörde väl alla? 2011 var året
V15+L5 Rockklassiker, VERKLIGEN! "Born in the USA" En pampig rockballad av Bruce Springsteen.
V6 Kompet kommer ju från Orsa spelmän när Kalle Moreaus sjunger "Underbart"
L1+L13 Still loving you framfördes ju av Scorpions och landsbeteckningen blir då DE.
L4 TV-serier! Det tycker jag är lurigt men det här var i alla fall Goda Grannar
V14 Oops I'm in love again var ju Britany Spears hit, här med Max Rabe.
 
Phu, sådär då var det klart att skickas in för att vinna ännu en brödkorg eller ett badlakan. Ha ha.
 
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela