brittensvardag.blogg.se

Melodikryss 5 2015

Publicerad 2015-01-31 11:02:00 i Melodikryss,

Ja så var det lördag igen och klockan har passerat tio så nu är det dags för det femte krysset för i år.
Anders börjar på
 
V9 Amy Diamond sjöng Tomrrow ur musikalen Annie.
L4 Gluntarna skrevs ju av Gunnar Wennberg för baryton och bas i mitten av 1800-talet.
V3 Här sjöng Magnus Carlsson Världen utanför för oss.
L1 Operans namn är ju Madam Butterfly
V8 + L6 Här var det signaturmelodier från Tio i Topp och Rally
 
V10 Lars-Erik Larsson var ju kompositör till den här romansen
L5 + V5 Cornelis hade med en visa om Polaren Per på sin första skiva
V13 + V12 You can dance sjöng Bryan Ferry
V7 Det är de små små detaljerna som gör det i våra ur
L3 Det var ju Calle Moraeus som sjöng Oh sole mio för oss.
V11 De två små orden som skall in här är ju Du är min man
 
Ja det var allt för idag. Tack och adjö.

Slutet för den glada grisen

Publicerad 2015-01-31 07:36:00 i reseminnen,

Tiden är mer än mogen: Den är nästan övermogen. Gör man det inte idag så stänger myndigheterna grinden och man måste mata den ytterligare tio månader. Därför måste det ske idag. Familjen tillsammans, döttrar och söner har rest med sina äkta makar och barn så nu kan vi börja!
Slaktaren, matador eller escorxador på mallorkin, har också kommit. Familjen förbereder slakten precis så noga och samvetsgrant som el escorxador själv. Alla vet vilka uppgifter de har. Man gör precis så som föregående år och året dessförinnan. Någon har försvunnit och någon ny har kommit till. Husmor lägger tillrätta verktygen på bordet, precis som en operationssköterska. Det är samma ordning som alltid, detta är en dukning som ärvs över generationer och som aldrig ändras.
 
Nu ger slaktaren grisen en stöt med kniven och grisen dör omedelbart. Det här är en skicklig hantverkare. Varje bloddroppe tas tillvara och samlas upp i lerkrukor. Familjen börjar omedelbart att koka blodet över en öppen eld i trädgården. Snart bubblar blodet i grytan och blir långsamt tjockare. Man häller kokande vatten över över grisen och så kan man avhåra svålen. Till slut tar husmor en speciell kniv från bordet och skär av knorren. Det är en ritual, svårförståelig för den oinvigde, som ligger till grund för detta handlande. Men det är ett slags löfte som gått från mor till dotter i generationer. Det är helt enkelt bara hon som får skära av knorren.
 
Nu gör slaktaren en kort paus medan veterinären kontrollerar att grisen slaktats rätt. Det kräver lagen. Matadoren har inte bara till uppgift att döda grisen, det skall också gå rätt till och förorsaka grisen så lite lidande som möjligt, helst inget alls.
 
Sedan hängs grisen upp. Antingen börjar man med att skära ut kotlettraden eller så tömmer man grisen på dess inälvor. Varje Matador gör på sitt vis. En del steg i slakten är mycket svåra och kräver stor precision. Förutom slakt- och styckningsprocessen innefattar det bland annat att ta fram de olika kryddblandningarna för de olika korvsorterna. Men korvarna tänkte jag att vi tar en annan dag.
 
Hela grisen tas om hand. Inälvorna har kort hållbarhet och måste därför snabbt tas om hand. Därför står nästan alltid saltad kalvbräss, frito mallorqin, en slags pytt i panna med lever och njure i tillsammans med potatis och lök såklart, samt callos. Kokta tarmar i ringar eller strimlor i en mustig paprikasås, smakar fantastiskt gott när man övervunnit äckelkänslan av att se tarmluddet och veta vad som passerat tarmen före rengörning, som sker med vatten och citron. Men det mest älskade är frit de mantanca, en gryta av färska grönsaker, potatis och inälvor, på lunchbordet på slaktdagen. Varje husmor har sin specialitet.
 

Snö....

Publicerad 2015-01-30 08:28:00 i Allmänt,

..snö och ännu mera snö.
Ja i natt har vi fått hela 22 cm så nu........
 
...Ha ha ha där fick jag dig nästan sa amygdala till hippocampus. Ja om våra små grå hjärnvindlingar kunde prata med varandra som du och jag så hade det kanske låtit så just nu. För som ni vet tycker jag inte om snö, ja jag ogillar det rent av och nu har det ju kommit en del. Så det är det jag ägnat de tidiga morgontimmarna åt, snöskottning. Jag gick faktiskt och tänkte på det när jag skottade, att om det alltid föll snö så hade gymmen kunnat slå igen. Särskillt som snön nu är med +0,4 grader, tung. Ja jag blev på intet vis färdig. Jag har väl tagit en tredjedel kanske och det är inte mycket på 1½ timma. Men när varje skyffeltag väger ca 5 kg och jag har flyttat på kanske 75 skyfflar då var jag värd lite frukost och lite te i min fina blå mugg. Men vad som faktiskt fick mig att gå in var, just det, snö. Det vräker ner just nu så det är väl förmodligen bara att börja om från början när jag går ut igen.
 
 
Men under tiden tänkte jag passa på att ge er en liten rapport här ifrån skogen. Det här med att skriva är faktiskt en fantastisk ventil för att bli av med lite frustration så greppa skyffeln, sopborste eller piasavakvast funkar inte idag, och skotta. Gå sedan in och skriv i en kalender eller på ett vykort till någon du tycker om hur duktig du varit och vilka ramsor du drog när ingen hörde. Då blir snöskottningen dubbel glädje. Du får ett gratispass i vardagen istället för ett pass i en dammig lokal som luktar svett och prutt och mottagaren av ditt kort blir glad för berättelsen. Den får mottagaren att skratta för han eller hon kan förmodligen se hur du såg ut när du gick där och skottade och vet du, du får säkert en medlidsam tanke också och den känns väl skön, eller hur?
 
Ja egentligen hade jag tänkt åka och handla vid nio men de varnar för svårt väglag runtomkring här å mjölk och ägg har jag så jag måste inte ut. Det är bara det att det är så tomt på frukt och grönt. 2 kg blodapelsiner, 4 blodgrape, 3 morötter, 5 lökar och 2 kg potatis känns inte så inspirerande men det är klart, man blir mätt och får i sig en massa c-vitaminer så dåligt är det inte.
 
Ja nu är det dags att avrunda här, ta på sig ytterkläderna igen och fortsätta skotta. Hej så länge! Var rädd om dig och akta ryggen.
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela