brittensvardag.blogg.se

Tisdag i en stilla vecka

Publicerad 2015-03-31 13:18:00 i Allmänt,

Och tänk, vi är inne i stilla veckan. Veckan som är den sista i fastan och föregår påsken. Visste ni att veckan också kallas Passionsveckan.
 
Den inleds från söndagen som kallas Palmsöndagen och fortsätter med svart måndag, vit tisdag och dymmelonsdag. Detta för att man i gamla tider bytte ut metallkläppen i kyrkklockorna mot en i trä. Denna träkläpp kallas för dymmel. Sedan följer kyrkoårets skärtorsdag, långfredag och påskafton. Under dessa tre dagar satt alltså träkläppen i kyrkklockan och gav då en dovare kllang för att påminna om Jesu vandring uppför Golgata och korsfästelsen. På påskdagen då man firar Jesu uppståndelse var metallkläppen tillbaka i klockorna för att på det viset fira händelsen.
 
Men jag går tillbaka lite i tiden, närmare bestämt till dymmelonsdagen, den som alltså infaller i morgon. Jag vet inte om detta var vanligt i hela landet men min mormor berättade en gång att hon och hennes sex syskon denna dag försökte att så omärkligt som möjligt fästa lappar med små meddelanden eller uppmaningar på på varandra. Det kunde t ex stå "Ge mig pisk av riset", "Nelly är kär i Holger", "Gal som en tupp när du ser mig" osv
 
Påsk brukar ju betyda björkris, fjädrar och olika narcisser och naturligtvis har också vi det men vi har också julkaktusar som tror att de är påskkaktusar också för blommar gör de. Till stor glädje.
 
 
 
 

Måndag igen

Publicerad 2015-03-30 08:00:28 i Allmänt,

Ja en vecka går fort men en helg går fortare. Så vad gör man nu när det är måndag igen? Jo det är dags att baka lite igen. Idag får det bli snoddas tror jag, det kan bli gott till sillen på påskafton. Kanske att jag skulle ta och baka lite tekakor också men vi får se. Inte vet jag vad vi skall ha till middag heller. Fantasibarometern står på noll idag. Men jag vet vad som drar, en bok såklart.
 
Utanför mitt fönster ser jag fyra av "mina" sju ekorrar, några domherrar, talgoxe, blåmes, hämpling, rödhake och minst 30 bofinkar om inte 50. Ni tror mig kanske inte men det är så många som sitter på backen nedanför fågelmatstationen så det nästan ser ut som om marken lever, den böljar fram och tillbaka. Det ser nästan lite otäckt ut.
 
Nu är det hög tid att blåsa ut mitt lilla ljus och släcka belysningen över diskbänken, det är är också dags att sätta bröddegen om jag skall bli färdig innan det är dags att fixa lunch.
 
Var rädda om er och varandra.
 

Ur led är tiden

Publicerad 2015-03-29 09:27:32 i Allmänt,

 
VAD ÄR KLOCKAN? Jag blir tokig på detta med sommartidsomställning. Vaknade jag klockan fem eller var klockan sex? Klockan visar en sak men kroppen säger en annan. Lade mig kl 23 och vaknade kl fem men..... hon var väl bara fyra då? Äh, det fixar sig säkert så småningom. Det brukar det göra.
 
Idag har dagen i alla fall startat med strilande regn. Det behövs kanske men jag tycker allt att alla som jobbar och går i skolan är värda lite sol och uppehåll när de är lediga. Föga hjälper det att metreologen säger att det blir uppklarnande till natten, då skall man ju sova.
 
Jag kom i alla fall på att det har varit Marie Bebådelsedag i veckan och då skall man ju äta våfflor. Receptet har ni fått men fick jag gjort någon smet? Ne-ej, inte den dagen eller dagen efter heller men idag skall jag vispa till en, tänkte jag. Kan bli gott till kvällskaffet eftersom vi skall äta fisk till middag idag. Man blir alltid hungrig lite fortare när man äter fisk tycker jag. Gott med något sött efterpå är det också så en våffla (eller två) med lite grädde och sylt på till kaffet blir perfekt. Resten av smeten fryser jag. Kan bli en bra förätt till påsk kanske?
 
Ja tänk, nu går vi in i påskveckan redan. Jag tycker inte att det var länge sedan alls som jag satt och tittade i kalendern och sa "att om fem veckor är det påsk". Men en månad har gått och nu är vi där. Det blir inga stora apparater nu till påsk. Helgen är för kort. Vi samlas, vi som är kvar, äter lite sill och ägg till lunch och till middag den där våfflan med gräddfil, hackad rödlök och lite rökt lax och räkor, en dillkvist och en skiva citron på toppen och så var det klart. Till middag funderar jag på kyckling men hinner jag ner till Saluhallen blir det kanske grillad lammfilé. Orsa kompani lovar inget bestämt och den som lever får se. Mätta blir vi nog i alla fall tror jag.
 
Ungefär så här hade jag tänkt mig våfflan.
 
 
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela