brittensvardag.blogg.se

Veckan börjar bra

Publicerad 2016-03-29 10:06:36 i Allmänt, Katterna, Mat,

 
Tänk så finurligt. Veckan börjar med tisdag och vi är redan på väg mot en ny helg. Den nästkommande blir inte så lång men vägen dit är inte heller så läng så det jämnar ut sig. Den 29 mars betyder att fyra vänner fyller år, nej förlåt, fem är de ju, och i kylen har jag tre liter mjölk med bäst före dag idag. Jag är lite "pipplig" och skulle inte dricka den mjölken i morgon, knappt idag heller för den delen men slänga ut? Nej, aldrig! Därför har jag bakat ut tre stora bröd så där försvann knappt en liter. Funderar på att vispa till en våffelsmet som jag kan slänga ner i frysen och då försvinner åtta deciliter till. Sedan har jag bara 14 dl kvar och 6 av dem gåt åt till middagen. Resten får familjen ta till frukost i morgon såvida jag inte gör ostsås och stoppar i frysen också. Jättebra att ha färdigt om man t ex gör lasagne.
Jag brukar vara bra på det där att beräkna vad som går åt en långhelg eller en vanlig vecka för den delen men så blir inte något som man tänkt sig och då kan det bli saker kvar. Det är inget att bli ledsen för. Det viktiga är att man lär sig ta hand om sakerna som blivit kvar. Torrt och lite tråkigt bröd som inte möglat rostar man lite försiktigt i ugnen och mal ner till ströbröd till exempel. Grönsaker kan du sno ihop till en god grönsaksröra som du serverar till stekt kött av något slag och färska örtkryddor kan man enklast hacka och frysa in, gott att ha till gratänger och soppor bland annat.
Det är som någon sagt, svårt att tjäna en million men det går att spara till en. Det är kanske få förunnat att klara av det för man måste ju leva också. Men skall man ha en chans att i alla fall skrapa ihop en tiondel av det så måste man utnyttja de resurser som man skaffat sig för en del av de pengar man tjänat. Då är det viktigt att slänga så lite som möjligt. Det jag ändå slänger, potatisskal, blast och kärnhus hamnar i komposten där masken gör om det till fin och näringsrik jord. Den blir så kraftig att det räcker att blanda cirka 5-6 liter med en 40 liters jordsäck för att få upp kraften i en annars mager och förhållandevis dålig jord man köper för dyra pengar. Vi är också noga med att sortera så mycket och så noga vi kan och lämna på kommunens miljöstationer. Vi har bara tömning av vår soptunna fyra gånger om året men skulle klara oss på en eller två gånger men nu har ju kommunen bestämt att minimihämtning för en åretruntbostad är fyra gånger och då får det bli så. Förra året hade vi hela 10,7 kg sopor vilket var ganska mycket för oss som brukar ligga på 6,5 till 8 kg. Men det skyller jag på våra små kissekatter för påsarna som deras mat ligger i skall sorteras in bland hushållssoporna. Det gör 15-20 påsar i veckan så på ett år kan det nog bli ett par kilo om man räknar ihop det. Burkarna som den andra maten ligger i sorterar vi såklart på miljöstationen.
 
Hejsan!
 
Såklart att allt är vårt fel! Men när vi inte får rått kött, fisk och skaldjur varje dag då blir det så. Soporna kostar bara 3,50 kg så det är inga stora pengar heller. Hur jag vet det? Jag har väl hört matte och husse diskutera så klart. Men jag skall inte klaga på maten, det vore synd för idag har vi fått kanin och det är jättegott.
 
Idag är det dags för storrengöring av våra lådor och då brukar vi vara med så mycket som möjligt. Det gäller ju att få kissa i lådan först. Sedan är det också så att vi har lite överskottsenergi idag för vi sov nästan hela dagen igår. Så nu ligger hallmattan i farstun och alla skor i farstun ligger i en hög vid ytterdörren. Alla våra leksaker inklusive alla pennor vi hittat samt ett par meter toapapper i bitar ligger utspritt över hela huset. Till och med i köket har vi lyckats få in grejor även om matte försöker fösa ut både oss och sakerna med jämna mellanrum.
Sessan leker med ett sugrör och jag med ett annat de andra tre är borta, vi har gömt dem någonstans men minns inte var, så Tusse försöker ta våra men vi gör vad vi kan för att han inte skall få tag i dem. Han får väl hitta något annat att leka med.
 
Det ser inte ut att vara så skönt ute heller så det blir nog inget av att gå ut idag heller. Igår fick vi men ingen av oss orkade lyfta på rumpan och masa oss ut. Vi har det bra härinne så varför skall man ut? Man kan ju missa både mat och annat. Det skulle ju vara katastrof!
 
Nu är det visst dags för lite mer kanin så nu är det bäst att sluta. Hej med er och var rädda om er.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela