brittensvardag.blogg.se

Datorer!

Publicerad 2017-05-28 08:49:00 i Allmänt,

 
Ett jättebra verktyg när de fungerar som man förväntar sig men också en källa till irritation och frustration när de inte uppför sig på det sätt man vill.
 
Min dator har jag haft några år nu. Tiden går så fort att jag faktiskt inte riktigt minns när jag köpte den men jag tycker inte att det var så länge sedan att det börjar bli dags att säga "Ja vad kan man förvänta sig, den har ju ändå hängt med en massa år!". Så kan jag faktiskt säga om vår tvättmaskin. Den inköptes ungefär 1996. Om jag inte minns alldeles fel så var det i augusti eller möjligtvis i september. Högsommar var det i alla fall och vår lilla tösabit hade inte fyllt två år ännu. Att vi köpte ny berodde på att den gamla började slå så illa när den centrifugerade, hoppade och studsade så att den skuttade ut på golvet. Detta föranledde många goa skratt senare genom åren. Jag var i sovrummet och bäddade rent och tösen satt ensam i köket och lekte. Plötsligt kom hon farande med panik i blicken och skrek; -"Mamma, mamma, tättmaskinen spinger etter!".
 
Detta var alltså anledningen till att vi köpte en ny tvättmaskin. Som sagt, tösen var liten och som alla vet, med små barn blir det hyfsat mycket tvätt så vi bestämde oss för att köpa en kvallitétsmaskin. Valet föll på en Bloomberg med 15 års garanti på upphängningsanordningen av trumman som är av gjutjärn. Ja, inte trumman men upphängningsanordningen är av gjutjärn. Det lät bra tyckte vi så vi valde den trots priset. Vad maskinen kostade? Tja, cirka 6.300 kronor, ganska mycket pengar på den tiden. Det skulle motsvara cirka 8.350 kronor idag. Tro det eller ej men den fungerar än idag även om den nu inte sköljer ordentligt om man kör en 95-graders tvätt och det gör man ju inte så ofta. Ibland så slår också trumman lite hårt vid centrifugering på 40-tvätten men vi har inte lagt en enda extra krona på renovering eller byte av slangar så det är förlåtligt tycker vi.
 
Men nu var det ju det här med datorer. För ett tag sedan accepterade jag en uppdatering av operatörsprogrammet och det skulle jag nog inte ha gjort för nu uppdaterar sig datorn både titt och tätt vilket är väldigt frustrerande när man vill skriva eller göra något speciellt på datorn. Som bankärenden till exempel, eller skriva här på bloggen som nu tagit mig en dryg timma med omstarter och annat. Ni kan inte ana vilka ord jag kan förutom datorskrälle och relähög. Nej, teknik som inte gör som man vill eller förväntar sig det klarar man sig utan men jösses vad bra den är när den fungerar.
 
Däremot är jag inte odelat förtjust i den nya generationens mobiltelefoner. Den skärmar av människor från varandra samtidigt som den upprätthåller kontakten med dem som är lite längre ifrån. Finns det något tråkigare än ett lunchrum där merparten sitter med böjda nackar och blickar ner i sina mobiler. Det skypas och chattas, man kollar in i appar som visar hur husdjuren uppför sig när man inte är hemma, man kollar hur barnen rör sig i och utanför hemmet, tidningar läses och jag vet inte allt folk omkring mig gör i sina mobiler men ett och annat grått hårstrå har de fått det har jag sett.
 
                    
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela