brittensvardag.blogg.se

Årets sista dag

Publicerad 2018-12-31 09:19:46 i Allmänt,

 

                                   

 

Nyårsafton

En dag som för många innebär förväntan och för andra en lättare ångest.
Varför jag säger så? Jo därför att det finns statistik på detta. Ungefär 2/3 av befolkningen tycker det är kul med ett nytt år, nyheter eller så bryr de sig inte. De andra är lite avogt inställda till nyheter och förändringar. De känner sig trygga i det som varit. Inget av dessa alternativ är vare sig rätt eller fel, det bara är så.
 
Under första halvåret föddes 59032 barn vilket var 39 fler än motsvarande period året före. Men det dog också fler människor. Värst var det i Stockholm som hade 3288 personer medan det i Sorsele kommun endast var 13 personer som avled. Den totala summan för första halvåret var således 48033 personer. Detta gör en befolkningsökning på 10999 personer. Notera att detta bara antalet födda och avlidna i landet.
 
                    
 
Mars var en riktig skitmånad i det fallet. Då dog folk som flugor och statistiken fick en topp som heter duga. Förmodligen berodde detta till viss del på att influensan slog till ordentligt i slutet av februari.
 
Vilka som föddes kan vi inte redovisa här och nu eftersom de inte har hunnit göra några storverk ännu så den stora massan har inte hunnit lära känna dem än. Men vilka som avled av "kändisarna" det vet vi. Nu är det så att jag inte tänker rabbla upp alla men några av de svenska  tänker jag faktiskt nämna i sammanhanget. I oktober finner vi två,
 
18/10 Lisbeth Palme och Åke Ortmark (journalist)
 
Han var förvisso inte svensk utan dansk,
30/9 Kim Larsen
23/9 Bert Idoff (77) (dansbandsmusiker, Bert Idoffs)
20/9 Marcus Idoffson ( 38) (dansbandsmusiker, Bert Idoffs)
9/9 Frank Andersson (Brottare)
7/9 Ingemar Mundebo (politiker)
 
31/8 Anita Lindman (mamma till Televinken)
8/8 Brynolf Wendt (bl a tv-personlighet i Efterlyst)
 
30/7 Lars-Yngve Johansson (känd från Antikrundan)
9/7 Stefan Demert (trubadur)
 
17/6 David Selberg (23) (Hockeyspelare i Luleå)
8/6 Per Ahlmark (politiker)
 
28/5 Ola Ullsten (politiker)
11/5 Ulla Sallert (sångerska)
 
20/4 Tim "Avicii" Berglind (28) (diskjockey)
3/4 Barbro "Lill-Babs" Svensson
 
                 
 
25/3 Erik "Jerry Williams" Fernström
5/3 Kjerstin Dellert (operasångerska, underhållare)
3/3 Kenneth Gärdestad (sångtextförfattare och bror till Ted)
 
13/2 Prins Henrí av Danmark (Vare sig svensk eller annat men känd)
 
27/1 Ingvar Kamprad (IKEA)
4/1 Johannes Brost (skådis)
 
Men varför har jag inte nämnt den eller den? Därför att jag inte trott att de var kända för den stora massan eller helt enkelt för att de inte var svenskar. Nu protesterar säkert någon med tanke på prinsen och Kim men prinsens fru är kusin med svenske Kungen och Kim har ju varit så mycket i Sverige och älskad av så många svenskar så de fick hänga med.
 
2018 var året då jag inte vann någon storvinst. Skall bli intressant att se om 2019 blir året då det händer. Det var inte heller året som, ja jag vet inte vad eftersom jag väljer att fokusera på nuet och det som har varit, har varit.
Men jag hoppas att det blir året vi får minnas som ett bra år. Ett år då vi får vara förhållandevis friska, ett år vi kan hålla oss varma, mätta och belåtna. Att det blir ett fredens år kanske. Men det lär inte hända så länge vi har religioner som styr vår värld
 
                            
 
Men 2018 blir året då en 120-årig epok gick i graven. Jag talar om "min" chark, Albert Anderssons i Stora Saluhallen. Igår var sista dagen de hade öppet, då såldes det sista, det som var kvar, ankleverpaté, leverpastej, rostbiff och saltrulle. Men sedan packades resten undan och utrymmet städades. Tre trötta och vemodiga män gick hem, var och en till sitt. Renoveringen av Saluhallen med chockhöjning av hyran, trängselskatt och västlänken var tre bidragande orsaker till stängningen. Men också stigande ålder och värk. Två av tre fick ta starka värktabletter varje dag för att orka stå och gå i den omfattningen som krävdes. De hade försökt sälja i två år men ingen nappade. Allt förändras, ofta blir det bra men inte alltid. Hittar jag ingen annan chark är det slut med goda köttbullar och pannbiff i det här hemmet. Tur är att alla tre är mina vänner, de kanske kan ge mig tips på var de gör sina inköp i framtiden.
 
Nu återstår bara att önska er ett riktigt gott slut på 2018.
 
 
                       2019
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela