brittensvardag.blogg.se

Kom å köp!

Publicerad 2019-11-30 09:08:00 i Allmänt,

Black week och black friday har precis passerat. Du har väl handlat? Passat på nu när butikerna har prissänkt med upp till 75%. 
 
Eller har du som jag, tagit det lugnt och istället funderat på vilka oerhörda vinster butikerna måste göra annars. Det är ett alternativ eller har du funderat på hur mycket handlarna har lurat dig?
 
Bildresultat för rea
 
Jag har noterat ett exempel men jag kan inte säga vem för jag har inte dokumenterat det så jag har inga bevis. Butiken sålde en mobiltelefon för 1999 kronor. Så blev det REA-dags och man sänkte mobilen till 1.849 kronor, så hade man det några veckor medan man skyltade med gula skyltar som det stod REA på i svart. (Den moderna världens bäst beprövade trick för att få folk att handla). Efter dessa veckor återgick priset till det normala plus nittionio kronor. Så förhöll det sig ett tag. Sedan kom nästa steg, "Passa på att handla före prishöjningen!" Å folk handlade, som besatta. Efter cirka två veckor togs skyltarna ner och reklamen försvann från alla medier. Man höjde mobilen med hundraen krona. Hänger ni med? Sedan sålde man mobilen under Black week och drog av 15%, alltså lite knappt 330 kronor. För det första var nu mobilen ett halvår gammal, vilket har stor betydelse i den här världen sedan betalade man fortfarande lite drygt 20 kronor mer än ett halvår tidigare när mobilen var ny på marknaden. Så mitt råd är handla när du behöver det och låt dig inte lockas av dyra extrapriser.
 
Bildresultat för rea
 
Men om vi skall tala om alla höga rabatter som synts den här veckan så kan du vara säker på en sak, handlaren tjänar fortfarande på varan du köpt så hur myckt prutmån finns det på varorna egentligen? Och hur är det, tänker du i det läget på miljön? Köper du hållbarhetsmärkt och miljömärkt?
 
Det mest fascinerande är att de människor jag känner som har handlat mest under den gångna veckan är de som sitter i lunchrummet och pratar mest om vilket fantastiskt jobb lilla Greta Thunberg utför med sina klimatstrejker. Ändå har de bytt ut hemtextil och teknik för hundralappar om inte tusenlappar för att få lite fräscht i badrummet och få bort sunkiga handdukar. Jag bara undrar, hur sunkiga handdukar har den hunnit få som flyttade ihop med sin partner för för bara fem år sedan? Inte så värst skulle jag tro för jag antar att de liksom jag har tillgång till en tvättmaskin. Jodå, jag har också varit tvungen att byta ut vissa textilier men jag har i alla fall haft eget hem i drygt 40 år. Men här i huset blir trasiga lakan till trasor man kan ha när man tvättar och vaxar bilen. Likadant är det med all frotté som kasseras.
 
       Kulörta trikåtrasor bomull
 
Faktum är att kläderna går samma väg. En tröja eller topp går från fest till vardag och sedan till hemmamys och pyjamas. Precis i den ordningen. Så när vi slänger ett plagg, då är det verkligen uttjänt.
 
Något man inte kan köpa på rea är färskvaror. Visserligen har många butiker nu börjat sälja gårdagens bröd för 50% och likadant är det med frukt och grönt. Är det då något man kan konsumera inom en snar framtid så är allt gott och väl men man får passa sig för att köpa sådant som inte går åt. För skall det slängas är det bättre att handlaren gör det för han får dra av i sin företagsdeklaration för "svinn". Bättre är att äta upp det man redan köpt.
 
I veckan har maken och dottern handlat. Kesella, röd mjölk, smör och saffran. Kesellan var visst två för en och smöret var prissänkt med nästan hälften på grund av kort datum och saffranspåsen fick de för att vi är PLUS-kunder i butiken. Mjölet var visst också prissänkt, nio kronor för två kilo. Undrar om de vill att jag bakar lussekatter idag?
 
Bildresultat för lussekatter
 
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela