brittensvardag.blogg.se

Svårt att förstå

Publicerad 2019-09-29 08:12:21 i Allmänt,

Runt omkring oss talas det om klimatet, om miljöförstöring och annat negativt. I vissa kretsar hyllar man Greta och i andra förfasar man sig över nyttjandet av ett barn i detta syfte. Själv låter jag saken bero. Nej, jag är inte alls ointresserad av klimatet.
 
För det första fick jag redan som barn lära mig att inte skräpa ner. Sedan jag började förstå det jag tänkte har jag gjort vad jag kunnat för att göra det bästa och mest riktiga.
 
Jag försöker till exempel använda säsongens råvaror så långt det är möjligt. Jag försöker använda närproducerade råvaror i möjligaste mån. Kanske inte främst för miljöns skull utan för till exempel djurens skull. Jag tycker det är vansinnigt att klämma in mer djur än vad som är rimligt i en stor bil och köra långa sträckor. Som när man kör ett lass nötkreatur från Belgien till ett slakteri i mellersta Sverige för att där kunna slakta kossan som färdats hundratals mil i en trång bil där hennes kalv kanske trampats ihjäl av andra större och desperata djur. Allt detta för att man på märkningen skall kunna säga att det är ett svenskt djur som blivit slaktat. Men kunde kossan prata hade man hört att hon inte kunde ett ord svenska. Det handlar alltså om matfusk och miljöförstörande transporter. Dessa undviker jag så långt det är möjligt. Nej tacka vet jag kossor som i lugn och ro fått beta på Tjolöholms gröna ängar eller grisar som gått uppe i Dalsjöfors och bökat. För att inte tala om lammen som fötts uppe i Gråbo och tagits av daga på samma ställe. 
 
Nu är jag inget fan av kött över huvud taget, får jag välja skall det vara färsrätter i så fall. Nej jag föredrar nog fisk i så fall, men det skall vara fisk som fiskats på ett hållbart sätt och i nordiska vatten.
Nu skall jag berätta en sak som du kanske inte vet. Jag fick reda på det av en slump för cirka tjugo år sedan. Hör du till dem som brukar köpa den billiga och prisvärda Pengasusfilén som ligger där vit och fin i våra frysdiskar? Då skall jag tala om varför den är billig. Den odlas i stora kar borta i Asien. Tillsammans med maten pytsar man också i ett par skopor antibiotika. Detta för att inte parasiter skall komma åt att angripa fiskarnas yttre och har man tur så får fiskarna i sig lite varje gång också så man kan fortsätta ha tusentals fiskar i små kar utan att de blir sjuka. Den här antibiotikan får du i dig när du äter av fisken och har du otur och äter mycket kan bakterierna i din mage bli multiresistenta mot antibiotika och du är borta bakom bot och bättring om du får en allvarlig infektion.
 
Så var det det där med att få hem varorna. Vi måste använda bilen för kommunala färdmedel fungerar inte härute i skogen. Men vi samlar våra inköp och vekohandlar. Hade det inte varit för mejeriprodukterna hade vi nog bara handlat var fjortonde dag. Vad kan man mer göra då? Tja, man kan använda plastpåsar mer än en gång. Skakar man ut brödpåsen funkar den utmärkt att stoppa ner sin matlåda i under veckan till exempel. Kanske har du köpt något bröd som tog slut samma dag det bakades och såldes, då kan du använda den påsen ytterligare några gånger till bröd. Men tänk på när du kasserar plastpåsen att du gör en knut eller två på den så att något litet djur inte kan krypa in i den på soptippen och kvävas till döds.
 
Små enkla tips som alla klarar. Men jag gör mer, jag köper varje månad ett träd eller fler som planteras på platser där en gång regnskogar funnits men som nu huggits ner för att bli åkermark. Men det blir ingen åkermark för man har inget vatten till sina grödor så på bara ett par år har allt blivit öken. Denna öken köper vi alla tillsammans, som gått med i organisationen A Better Globe, upp. Där har vi lejt inhemska familjer som planterar våra träd. Som tack får de ett eget träd, en get eller 500 liter rent vatten för vart tionde träd de planterar. En ren win win rörelse. Men stora krafter motarbetar oss och förhindrar vårt landköp. Därför har vi nu också börjat återinplantera regnskog i sydamerika. För 17 Euro kan du köpa ett träd. Detta blir min gåva till eftervärden och jag kan lite rättfärdiga mig själv och mitt bilanvändande. Ett minimalt sådant för det har blivit dyrt med drivmedel.
 
Bildresultat för a better globe
 
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela